Így fejleszd a légzőizmokat, hogy erősödjön a tüdő: 7 egyszerű légzőgyakorlat szakemberektől

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Így fejleszd a légzőizmokat, hogy erősödjön a tüdő: 7 egyszerű légzőgyakorlat szakemberektől Főként az idősek, túlsúlyosak, cukorbetegek, krónikus szív- és tüdőbetegek tüdeje és légzőizmai gyengék, ezeket érdemes erősíteni célzott légzőgyakorlatokkal. A légzőgyakorlatok segítenek a tüdőgyulladás legyőzésében is. A légzőizmok erősítéséről szóló oktatóvideót készített dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszéke.

Mint a tájékoztatóban írják, a COVID-19 fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket.

Így fejleszd a légzőizmokat: Hatékony légzőgyakorlatok szakemberektől


Erősíteni kell a légzőizmokat
A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A videó bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében. Hangsúlyozzák, a légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak készítették, a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánlják.



Naponta 3x érdemes elvégezni a légzőgyakorlatokat
A felvételből az is kiderül, hogy légzőizmainkat már 3 hét alatt meg lehet erősíteni. Ha valaki lakáshoz van kötve, naponta legalább háromszor végezze el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd. A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás  így a légzőizom gyakorlatok is – a mindennapi élet részévé válik, hangsúlyozzák a videó készítői.

Itt nézheted meg a videót a légzőizom-erősítő gyakorlatokkal:




Olvasd el ezt is!
Immunerősítő, stresszoldó gyakorlatok, átmozgató tornák 50 év felett - Ezekkel őrizheted meg az egészséged »



Forrás: Semmelweis Médiasarok

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.02.25