Semmelweis Egészségnapok: Az időskor nem betegség - Ingyenes online előadások február 25-én

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Semmelweis Egészségnapok: Az időskor nem betegség - Ingyenes online előadások február 25-én Az időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat. Lesz szenior torna és online táplálkozási tanácsadás, szó lesz a leggyakoribb betegségekről és az aktív időskorról is. Az időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat. A február 25-i online előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A 65 éven felüliek aránya Magyarországon megközelíti a lakosság húsz százalékát. A demográfiai mutatók változása és a születéskor várható élettartam növekedése előtérbe helyezte az időskor kérdéseit, többi között azt, hogy a hosszabb élettartamot minél tovább jó egészségben töltsék az idősek. Egyre inkább felértékelődött a geriátria, vagyis az időskori betegségekkel foglalkozó tudományág szerepe - olvasható az egyetem közleményében.

Szenior torna és táplálkozási tanácsadás
Az egyetem hétfői tájékoztatása szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központja szervezésében az érdeklődők online szenior tornán és táplálkozási tanácsadáson is részt vehetnek, illetve a konzultációval egybekötött előadásokon ahhoz is hasznos javaslatokat kaphatnak, hogyan maradjanak minél tovább aktívak és egészségesek.

Aktív időskor és társas kapcsolatok
Mit jelent az aktív időskor? Hogyan őrizhetjük meg minél tovább a társas kapcsolatainkat? Mi tart fiatalon testileg és szellemileg? Miért mondják azt a szakemberek, hogy az idősödés már az anyaméhben kezdődik? Hogyan működik az immunrendszerünk idős korban? - egyebek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdekődők.



Időskori betegségek
Szó lesz arról is, miért gyakoribb a trombózis időskorban, és milyen kihívást jelent az orvosoknak, hogy nemcsak egy-két különálló betegséget kell kezelniük, hanem gyakran több krónikus kórképet is, amelyek egymás hatását tovább ronthatják.

A február 25-ei előadások ingyenesek, a Zoom alkalmazásban lehet követni őket, de előtte a Semmelweis oldalán kell regisztrálni rájuk, itt »

Semmelweis egészségnapok: Az időskor nem betegség - Válogatás az előadásokból


Hogyan legyünk szupernagyik? (dr. Gadó Klára)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Azt szokták mondani, mindenki olyan idős, amennyinek érzi magát. Ebben sok igazság van, a bennünk rejlő életöröm, tettvágy, érdeklődés befolyásolja tetteinket és visszahat fizikai állapotunkra is. Felállíthatunk kategóriákat az életkor alapján, de legalább ekkora jelentőségű a társadalmi megközelítés is, mely a munkaviszony megszűnésére, a társadalmi szerepek változására, a jövedelmi viszonyok romlására fókuszál. Sokan az időskort alapvetően a veszteségek korszakának tartják, mely során az emberek elveszítik különböző képességeiket, szerepeiket, kapcsolataikat. Az aktív időskor fogalma egy sokkal pozitívabb szemléletet tükröz: minél tovább meg kell őriznünk társas kapcsolatainkat, minél tovább aktívnak kell maradnunk a társadalomban és a gazdaságban. Vagyis, dolgozzunk, ha ez örömet okoz, és legyünk szupernagyik! Közben vigyázzunk az egészségünkre!

Mi tart fiatalon? (dr. Baji Ildikó)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A fiatalság receptje örökzöld téma és kérdés, mindig is foglalkoztatta az embereket és ez napjainkban sincs másként. Mire vágyunk? Mi a titok? Holisztikus szemlélet segít megérteni, hogyan csináljuk. Testi, szellemi és szociális jóllét, ami fiatalon tart. Testileg fontos az egészséges táplálkozás és testsúly, rendszeres és időben elkezdett testmozgás, káros szenvedélyektől mentes életmód. Mentális egészség, az érzelmi és a kognitív készségek szinten tartásával, a stressz kerülésével, megfelelő és folyamatos szellemi tréninggel érhető el, és mindezeken túl a szociálisan aktív élet, a rendszeres kapcsolattartás a családdal, barátokkal ugyancsak hozzásegítenek, hogy fiatalon tartsuk magunkat.

"Az idősödés az anyaméhben kezdődik" (dr. Nyakas Csaba)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Komplex és dinamikus folyamatok eredményeképpen alakul ki a megtermékenyített petesejtből az emberi lény majd a reprodukciós fázis hanyatlásával elkezdődik egy ezzel fordított irányú komplex és dinamikus részben leépülési testbiológiai folyamat, ami az idősödési életszakasz jellemzője. Elfogadható a Groningeni Egyetem Egészséges Idősödéssel kapcsolatos szlogenje: „Az idősödés az anyaméhben kezdődik”. Az átlagos élettartam szinte lineárisan növekszik, az élettartam növekedésével pedig együtt nőnek az állami és a saját forrású egészségügyi és szociális kiadások. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása. Ez komplex kormányzati, népegészségügyi és személyes kihívás, és ebben lépni az egyik legsürgősebb közös feladatunk. A nyugdíj utáni életünk legyen egy tartalmas és aktív harmadik életszakasz és nem egy elrettentő példa az utódok szemében.

Miért gyakoribb a trombózis időskorban? (dr. Gadó Klára)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Ha egy vérrög képződik az érben, az megakadályozhatja a vér áramlását, így nem jut elég tápanyag a szövetekhez, ami szövet- és sejtpusztuláshoz vezet. Előfordul, hogy a vérrög egy darabkája leválik, bekerül a véráramba, és egy másik érterületen fennakad, ott okoz érelzáródást, ezt hívják trombo-embóliának. A következmény – a mögöttes szövet elpusztulása, elhalása – ugyanaz. A szervezet nagyon igyekszik megőrizni a vér alvadásának és folyékony állapotban tartásának kényes egyensúlyát. Ha ez a bonyolult szabályozási rendszer megbillen, trombózist kapunk, vagy vérzékennyé válunk. Idős korban az egyensúly a vér fokozott alvadékonysága irányában tolódik el. Mindezt azért jó tudnunk, mert tehetünk ellene, ha ismerjük a veszély forrását. A fizikai aktivitás, krónikus betegségeink karbantartása és a megfelelő gyógyszeres trombózis megelőzés segítenek megelőzni a bajt.

Rosszindulatú daganatos betegség idős korban. Operáljuk? Kezeljük? (Prof. dr. Tóth Miklós)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az idős korban jelentkező rosszindulatú daganatok esetében is alapvető fontosságú a daganatból történő szövettani mintavétel, valamint a daganat kiterjedtségének pontos ismerete, Ez utóbbihoz leggyakrabban mellkasi-hasi-kismedencei CT vagy MR vizsgálat szükséges. Szükséges továbbá a beteg teljes körű kivizsgálása, a társbetegségek feltárása és optimális kezelése. Minden onkológiai kezelés (műtét, gyógyszeres és sugárkezelés) menetrendjének megtervezése az ún. onkoteamek feladata. A kezelés optimális tervezéséhez a valamennyi betegségét és a beteg várható élettartamát is figyelembe kell venni. Ma már rendelkezünk olyan kérdőívekkel, amelyekkel a daganat-ellenes gyógyszeres kezelések nem-kívánatos mellékhatásai kialakulásának valszínűségét fel tudjuk mérni, szükség esetén a kezelések intenzitását tudjuk csökkenteni.

Forrás: MTI, Semmelweis
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.02.08