Müller Cecília: Hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokra lehet menni - Kikre veszélyesebb a koronavírus?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Müller Cecília: Hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokra lehet menni - Kikre veszélyesebb a koronavírus? A vírus még itt van közöttünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza. A vírus még itt van közöttünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Műtétek és szűrővizsgálatok
Müller Cecília közölte: ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.

Kiemelte, továbbra is érvényes az, hogy az egyes ellátásokra telefonon kell bejelentkezni, és az adott orvos, ellátó sorolja be a beteget. Hozzátette: ha a páciensnél - az előzetes kikérdezésnél - nem merül fel a fertőzöttség gyanúja, akkor a beavatkozás elvégezhető, ellenkező esetben azonban szükség van a laboratóriumi tesztre a korábbi eljárásrend szerint, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét, beavatkozás.



Elsőbbséget élvezzenek a szív- és érrendszeri betegek
Müller Cecília szerint elsőbbséget kell élvezzen a szív- és érrendszeri betegek ellátása, ezt a Gottsegen György Országos Kardiológiai intézet koordinálja, továbbá törekedni kell az úgynevezett koronáriaőrzők teljes kapacitásának visszaállítására is.

Kiemelte, a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható. Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

A szervátültetettekre veszélyesebb a vírus
Több mint 5000 szervátültetett él az országban, akik a koronavírus szempontjából a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak - erre a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai és orvosigazgatója hívta fel a figyelmet pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Grózli Csaba hozzátette: a szervátültetettek és az őket gondozó egészségügyi személyzet biztonságának érdekében az MSZSZ márciusban létrehozott egy segélyalapot, amely által FFP2-es és FFP3-as maszkokat szerzett be és küldött el az érintetteknek.

Mint mondta, eddig a szövetség a tagjainak és a szervátültetetteket ápoló klinika dolgozóinak 600-600 darab maszkot osztott ki, és 6-7 ezer maszkra lenne még szükségük ahhoz, hogy a lehetséges új, őszi hullámnál is biztosítva legyenek. Ennek érdekében arra kérnek mindenkit, hogy adójuk egy százalékával támogassák a szervátültetettek ügyét.

Grózli Csaba kitért arra is, hogy az eddigi koronavírussal fertőzött szervátültetettek között van gyógyult és elhunyt is.

A szervátültetettek immunrendszerét mesterségesen le kell gyengíteni, hogy a szervek benn maradjanak, ezért a vírusra is fogékonyabbak - mondta, megjegyezve, hogy emellett pszichés félelem is van a szervátültetettekben.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balogh Zoltán (János kórház)

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.05.15