21 jó tanács kánikula idején - Hogyan lehet hűvősebb a lakás légkondi nélkül? Hogyan hűtsd a tested, hogy ne kapj hőgutát?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


21 jó tanács kánikula idején - Hogyan lehet hűvősebb a lakás légkondi nélkül? Hogyan hűtsd a tested, hogy ne kapj hőgutát? A legfontosabb, hogy hőséghullám idején - amennyire lehet - kerüld a meleget és a napos helyeket. Hogy mi mindent tehetsz még? Elmondjuk! Mit tehetsz, ha itt a kánikula és napközben 30 fok felett van tartósan a hőmérséklet? Az ÁNTSZ összeszedte, miként előzheted meg a hőgutát és csökkentheted a hőérzetet még akkor is, ha nincs légkondi a lakásban.

Napszúrást, hőkimerülést, vagy akár életveszélyes hőgutát is kaphat az, aki túl sokat tartózkodik a forró levegőn és nem fogyaszt elegendő folyadékot.
A legfontosabb, hogy hőséghullám idején - amennyire lehet - kerüld a meleget és a napos helyeket. Az unokádat se vidd inkább játszótérre napközben, és az ő folyadékpótlására még jobban figyelj! 

Hogy mi mindent tehetsz még? Elmondjuk!

Ezt tedd, ha itt a kánikula - 21 jó tanács


1. Hűtsd a lakást!
Napközben tartsd az ablakokat csukva, használj függönyt vagy egyéb sötétítőt. A szellőztetést pedig lehetőleg éjszaka oldd meg, ilyenkor pár fokkal visszahűl a levegő.

2. Csak a szükséges mértékben használd az elektromos készülékeket (még a világítást is).

3. Ha van légkondicionáló berendezésed, ennek működtetése idején tartsd csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet ne legyen alacsonyabb 27-28 foknál - A túlzott légkondicionálás eleinte jóleshet, de nem javasolt.

4. A ventillátort csak rövid ideig használd, mivel kiszárítja a szervezetet - ezért is fontos a fokozott folyadékpótlás.

5. Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint tölts el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen - például egy plázában.
    
6. Kerüld a megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást, tartózkodj árnyékban a legmelegebb órákban.
    
7. Tartsd testhőmérsékleted alacsonyan, és fogyassz sok folyadékot, hogy megelőzd a kiszáradást!
    
8. Ha elindulsz otthonról, legyen nálad legalább egy félliteres víz.

9. Napközben gyakran zuhanyozz vagy fürödj langyos vízben.
    
10. Használj vizes borogatást (nedvesíts be egy törülközőt és tedd a homlokodra/tarkódra), hűtsd lábadat langyos vízben.
    
11. Viselj világos, természetes alapanyagú, bő ruhát.



12. Ha a napra mész, viselj széles karimájú kalapot és napszemüveget és a gyerekre is adj hasonlót.
    
13. Rendszeresen fogyassz folyadékot, ne várd meg, míg szomjas leszel! Kerüld az alkoholos, vagy magas cukortartalmú és koffeintartalmú italokat! Ne feledd: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein pedig vízhajtó hatású!
    
14. Pótold az izzadással elvesztett sót is - a vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet, ezért érdemes magas nátriumtartalmú ásványvizet választani.

15. Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, kérdezd meg kezelőorvosodat, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékszükségletet.
    
16. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni - fokozottan ügyelj a lázas gyermekek folyadékpótlására!

17. Ellenőrizd testhőmérsékleted: fontos tudni, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőgutáról beszélünk, 40 fok felett pedig életveszélyes állapot lépett fel, így orvosra van szükség.

18. Tárold gyógyszereidet megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.

19. Keresd fel az orvost, ha krónikus betegségekben szenvedsz, vagy többféle gyógyszert szedsz.

20. Ha bármi szokatlan tünetet észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

+1. Már most gondolj arra, hogyan hűtheted lakásod a jövőben ("hideg" festék, párologató, zöld növények).

Forrás: ÁNTSZ
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.07.30