Cianidmérgezést okozhat a sárgabarack magja! Ezért ne fogyaszd el, és a gyereknek se add, figyelmeztet a Nébih

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Cianidmérgezést okozhat a sárgabarack magja! Ezért ne fogyaszd el, és a gyereknek se add, figyelmeztet a Nébih Sárgabarackmag: Bár közkedvelt csemege ma is, különösen baracklekvár befőzések idején, de a sárgabarack magja mérgező, nem szabad elfogyasztani. Miért káros a sárgabarackmag? Milyen vegyület miatt veszélyes táplálék? A mai napig érzem a számban az ízét a sárgabarackmag belsejének. Unokatestvéreimmel hetente többször a nagyiéknál lebzseltünk nyaranta és rendszeresen szedegettük a kertből a barackokat, amikből vagy lekvár készült, vagy süti, vagy pálinka, vagy el sem ért a konyháig, mert a bendőkben végezte a gyümölcs.

A magját szépen összegyűjtögettük és alig vártuk - persze nagypapám szigorú felügyelete mellett -, hogy a hátsó udvaron elhelyezett farönkön végre megtörhessük a barack magját a kalapáccsal és bekebelezhessük a benne rejlő finom, belső magját. Most pedig azzal kell szembesülnöm, hogy akár bele is halhattam volna...

Gyerekkorunk egyik kedvence - a halálunkat okozhatja


Az amigdalin cianidmérgezést okoz
A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. A Nébih figyelmeztetése szerint az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át.

A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

Mekkora a sargabarackmag amigdala-tartalma?
A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Az utóbbi években több RASFF bejelentés is volt, melyben sárgabarackmagban vagy keserűmandulában magas cianid tartalmat mértek, sőt volt olyan eset, amikor egy fogyasztó kórházba került sárgabarackmag fogyasztás következtében kialakult cianidmérgezéssel.

Te is imádtad gyerekként a barackmagot? Kár volt...

Mekkora a biztonságosan elfogyasztható barackmagok mértéke?
Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet.

Akár halálos is lehet a fogyasztása
A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet. Az EFSA vélemény hatására a Bizottság, a tagállamok szakértőivel egyetértésben úgy döntött, hogy felső határértéket állapít meg a végső fogyasztók számára forgalomba hozott feldolgozatlan egész, őrölt, tört, zúzott, aprított sárgabarackmagra.

Az EFSA értesítésén túl a Brit Élelmiszerbiztonsági Hivatal (FSA) és az Ír Élelmiszerbiztonsági Hivatal (FSAI) is felhívta a figyelmet a barackmagban rejlő veszélyekre. A jelenlegi jogszabályok nem tiltják az értékesítését, de az ügy jelenleg is napirenden van az Európai Bizottság előtt.

A sárgabarack gyümölcshúsa nem jelent veszélyforrást
A gyümölcs húsa nem érintkezik közvetlenül a belső maggal, hisz csak a belső termésfal feltörésével lehet megszerezni azt, így a sárgabarack gyümölcs fogyasztása továbbra is biztonságos.

Olvasd el ezt is!
6 dolog, amire jó a sárgabarack »

Forrás: Nébih
Fotó: Pxhere

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.08.28