Látás hónapja 2017 október: ingyen vizsgálják meg a szemed több mint 200 optikai üzletben Budapesten és vidéken! Mutatjuk a listát

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Látás hónapja 2017 október: ingyen vizsgálják meg a szemed több mint 200 optikai üzletben Budapesten és vidéken! Mutatjuk a listát Látás hónapja 2017 október 1-31: az ország több száz optikai boltjában lehet vizsgálatra jelentkezni, ezekben ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással várják az érdeklődőket. 2017-ben is megrendezik a "Látás hónapja" programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.

Több mint 200 helyen ingyen szemvizsgálat
Tóbiás Richárd, a szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke az MTI-nek hétfőn telefonon elmondta, az egész hónapban (október 1-31.) tartó program keretében az ország több száz optikai boltjában lehet vizsgálatra jelentkezni, ezekben ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással várják az érdeklődőket.

A száraz szem szindróma van a középpontban


Az idei program központi témája a száraz szem szindróma kezelése
A szakember tájékoztatása szerint ez a panasz a lakosság 45 százalékát érinti, elsősorban a városi lakosság körében gyakori. Szemszárazságot okozhat a számítógépek, tabletek és az okostelefonok gyakori használata, de a lakás száraz levegője és a kevés folyadékfogyasztás is. A szindróma kialakulhat valamilyen betegség hatására is, vagy a nőknél menopauza idején.

A kevés pislogás a szem felszínének kiszáradását okozza, ami akár a látóélesség rovására is mehet, ezért érdemes ezzel a jelenséggel foglalkozni - hívta fel a figyelmet Tóbiás Richárd.

Mióta van Látás hónapja?
A Látás hónapja programsorozatot 2005 óta rendezik meg, a szövetség elnöke azt mondta, évről évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon. Míg az indulás évében 30 ezren, addig tavaly már 65 ezren vettek részt az októberi szűrővizsgálaton.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája. Az intézmény közleményében idézték Nagy Zoltán Zsolt klinikaigazgatót, aki elmondta, Magyarországon a szürkehályog a leggyakoribb látásprobléma, emellett gyermekkorban a kancsalság, a veleszületett rendellenességek, majd felnőttkorban a glaukóma (zöldhályog), a fénytörési hibák és a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemfenékproblémák, illetve az időskori makuladegenerációk a leginkább jellemzőek.

Akkor is nézesd meg a szemed, ha nincs panaszod
A klinikaigazgató azt tanácsolta, hogy az októberi akció részeként azok is nézessék meg a szemüket, akiknek nincs panaszuk, a szembetegségek ugyanis gyakran lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki és okoznak visszafordíthatatlan elváltozásokat.

Látás hónapja - ezekben az üzletekben ingyen vizsgálják meg a szemed!





Forrás: MTI, www.latashonapja.hu
Fotó: Freepik/XB100

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.10.04