Évente közel 4000 lábat amputálnak Magyarországon! - Kik vannak leginkább veszélyben? Szakorvos figyelmeztet

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Évente közel 4000 lábat amputálnak Magyarországon! - Kik vannak leginkább veszélyben? Szakorvos figyelmeztet Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul növeli a végtagok elvesztésének esélyét.

Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát – hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán.

A  Városmajori  Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense hangsúlyozta, a fáradékony lábszárizomzat és a lassan gyógyuló seb vezértünetnek számít, ilyenkor érdemes mielőbb orvoshoz menni. Mint mondta, a dohányzók, illetve a 60 év felettiek különösen veszélyeztetettek az érszűkület szempontjából.


Az érszűkület és a cukorbetegség együtt megsokszorozza az amputáció veszélyét

 

Mi az összefüggés a cukorbetegség és az érszűkület között?
Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy mészlerakódás jelentkezik az érfalban, melynek nyomán alsó végtagi érszűkület alakul ki – mondta Dr. Szeberin Zoltán kiemelve, hogy a cukorbetegség és az érszűkület együttes előfordulása, a megfelelő kezelések elmaradása esetén sokszorosára növelik az amputáció kockázatát. Az egyetemi docens szerint épp ezért már a legkisebb gyanú esetén érdemes elmenni háziorvoshoz, aki egy egyszerű pulzustapintással, illetve a panaszok alapján el tudja dönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra.

A cukorbetegség okai, gyakorisága, szövődményei, évente 30.000 ember hal bele Magyarországon »

Mely tünetek azok, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni és mi a teendő?
A tünetek közül a lábszár izomzatának fáradékonyságát, illetve a lassú sebgyógyulást emelte ki az érsebész. Amennyiben indokolt, érsebészhez vagy érbelgyógyászhoz irányítják tovább a beteget, ahol ultrahangvizsgálattal meg tudják nézni az erek állapotát. Van, hogy egyáltalán nincs teendő, ám az is gyakori, hogy a gyógyszeres kezelés megkezdése mellett döntenek. Amennyiben a gyógyszeres terápia sem elegendő, műtéti beavatkozást végeznek, évente kb. 2400 operációra kerül sor a legnagyobb hazai ércentrumban, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ezek egy része nyitott műtét, ám ma már egyre elterjedtebb az egynapos beavatkozásként végzett, kevesebb szövődménnyel járó katéterezés is.

A túl késő felismerés akár amputációhoz is vezethet
A korai diagnózis és kezelés elmulasztása esetén egyre hosszabb érszakaszok záródhatnak el a verőerekben, egyre komolyabb panaszokat okozva. El is fertőződhetnek, vagy akár el is üszkösödhetnek a sebek, illetve egyre rövidebb távot tud gyalog megtenni a páciens. Mindez oda vezethet, hogy végül már nem is lehet megmenteni a végtagot – mondta Dr. Szeberin Zoltán, hangsúlyozva, hogy évente kb. 4400 lábat vágnak le emiatt Magyarországon, és hozzávetőleg ugyanennyi kisebb amputációt hajtanak végre, utóbbiak többnyire a boka alatti részre terjednek ki.

Kik a különösen veszélyeztetettek?
Dr. Szeberin Zoltán elmondta, hogy a 60 év felettiek, illetve a dohányosok különösen veszélyeztetettek az érszűkület szempontjából, emellett az egészségtelen táplálkozás, a helytelen életmód, az elhízás is sokat ront az erek állapotán. Az egyetemi docens azt tanácsolta, hogy a magyaros étrend helyett a fehér húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket felvonultató mediterrán diétát részesítsük előnyben, emellett igyekezzünk az optimális testsúly elérésére és megőrzésére, felhívta továbbá a figyelmet a rendszeres mozgás megelőzésben játszott szerepére is.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: pixabay


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.09.07