Nem alszol eleget? Súlyos betegségekhez vezethet az alváshiány! - Mennyi alvásra van szüksége gyereknek, felnőttnek? Táblázattal

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Nem alszol eleget? Súlyos betegségekhez vezethet az alváshiány! - Mennyi alvásra van szüksége gyereknek, felnőttnek? Táblázattal Alvászavar, alváshiány - A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mondja a szakember. Mi okozhatja az alváshiányt? A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez vezethet, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez - mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Minden harmadik embert érinti az álmatlanság - miért alakul ki?
Purebl György pszichiáter szakorvos elmondta: az alvászavar leggyakoribb fajtája, az álmatlanság az emberiség egyharmadát érinti életében legalább egyszer hosszabb távon. Hátterében állhat a kevés testmozgás, az egészségtelen táplálkozás, a sok stressz vagy a magas vérnyomás.

Az alvászavar és a betegségek között egyfajta "tyúk-tojás" kapcsolat van, nehéz megmondani, hogy az alvászavar miatt alakult-e ki egy betegség vagy a betegség első tünete az alvászavar - magyarázta a pszichiáter, hozzátéve, a több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.



Az alvás és az anyagcserre kapcsolata - miért leszel éhesebb, ha nem alszol eleget?
Elmondta azt is, hogy az alvásnak óriási szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Ha valaki nem alszik eleget, sokkal éhesebb lesz másnap, mert megnő az éhséghormon szintje a szervezetben, a jóllakottsághormonra érzékeny receptorok pedig nem lesznek olyan érzékenyek, ezért az emberek jobban kívánják a magas szénhidráttartalmú ételeket, édességeket.

A legtöbb embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, de mindenkinek más az alvásigénye. Ha egy hónapnál tovább áll fenn alvászavar, érdemes orvoshoz fordulni, valamint az életmódunkat is áttekinteni - tette hozzá Purebl György.

Olvasd el ezt is!
Ha nem bírsz egyhuzamban 7-8 órát aludni, akkor próbálj meg szunyókálni egy órát délután - a kardiológusok szerint nagyon hasznos a szervezetnek. A Kardiológusok Európai Társaságának Londonban megrendezett konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a délutáni alvás nem csak vérnyomáscsökkentő hatású lehet, hanem csökkentheti a szívroham kockázatát is. A cikk folytatását itt találod, kattints »

Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.06.26