Melanóma kialakulása, tünetei, kezelése - Mit tehetsz, hogy elkerüld a bőrrákot? Szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Melanóma kialakulása, tünetei, kezelése - Mit tehetsz, hogy elkerüld a bőrrákot? Szakorvos válaszol Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére - áll a Semmelweis Egyetem legújabb közleményében. Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére – mondja Dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Az egyetem közleményében elsősorban a megelőzés, azaz a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet, a korai felismerés és eltávolítás ugyanis jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását.

Rohamosan nő a melanómás megbetegedések száma Magyarországon


Kik a veszélyeztetettek?
Az elmúlt években átlagosan 2300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon. Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van - mondja Dr. Holló Péter kiemelve, hogy ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás.

Mi a helyzet a többi bőrrák-típussal?
Összességében elmondható, hogy a többi bőrrák - pl. basalioma, laphámrák - esetében is jelentős növekedés mutatkozik a betegek számában. Ezek lényegesen gyakoribbak, mint a melanóma, de kevésbé veszélyes tumortípusok. Ha idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, ám ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttéteket is képezhet.

Mi az oka a bőrrák kialakulásának?
A  bőrt érintő tumorok legtöbbje mögött genetikai tényezők mellett a káros UV sugárzás és a többszöri leégés áll, ezért is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem - mondja az egyetemi docens. A déli órákban és magas UV sugárzás esetén kerülni kell a napot, emellett használjunk naponta többször magas faktorszámú fényvédőt - tanácsolja Dr. Holló Péter kiemelve, hogy ablak mögött, így akár az autóban vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket, tehát ott is óvnunk kell magunkat az erős sugárzástól.

A megelőzés és a rendszeres ellenőrzés életet menthet
A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák - javasolja a klinika igazgatóhelyettese, hangsúlyozva az önvizsgálat fontosságát. Amennyiben új anyajegy jelenik meg, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, viszket vagy vérzik, akkor érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: fanday.ru

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.06.19