Vastúltengés a szervezetben: daganatot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és diabéteszt is okozhat! Mit tehetsz ellene?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Vastúltengés a szervezetben:  daganatot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és diabéteszt is okozhat! Mit tehetsz ellene? Daganatot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és diabéteszt is okozhat a vastúlterhelődés, azaz hemokromatózis. A Hemokromatózis világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, Dr. Várkonyi Judit tartott előadást a betegségről. Daganatot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és diabéteszt is okozhat a vastúlterhelődés, azaz a hemokromatózis. A hemokromatózis (vastúlterhelődés) tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely a kutatások szerint hozzávetőleg minden kétszázadik embert érintheti idehaza – mondja Dr. Várkonyi Judit a Hemokromatózis világnapja alkalmából.

A hemokromatózis minden 200. embert érinti hazánkban


Mi is az a hemokormatózis?
A vas a szervezet igényei szerint szívódik fel, ez egy szépen szabályozott folyamat, normál esetben ugyanannyi vas szívódik fel a vékonybélből, mint amennyi kiürül - mondja Dr. Várkonyi Judit. Hozzáteszi: hemokromatózis esetén felborul az egyensúly, vastúlterhelődés alakul ki, a felesleges vas lerakódhat a szervekben, szövetkárosodást, valamint működési zavart idézve elő. Korai felismerés és kezelés esetén a páciens teljes életet élhet; diagnózis és megfelelő terápia nélkül azonban diabétesz, szívelégtelenség vagy akár daganatos megbetegedés is kialakulhat.



Mik a vastúlterhelődés oka, tünetei? Hogyan lehet kezelni?
A Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense szerint a leggyakrabban fokozott vasfelszívódás áll a betegség háttérében. A hemokromatózis nem okoz vérszegénységet, és általánosnak mondható tünetekkel jár: fáradékonyság, csont- és ízületi fájdalom, hormonális- és potenciazavar, a bőr barnás elszíneződés jelezheti a betegséget – mondja Dr. Várkonyi Judit hozzátéve, hogy a diagnózis felállításához a vas és a szállító fehérje telítettségének meghatározását használják.

Az egyetemi docens szerint a korai felismerés kulcsfontosságú, az idejében megkezdett kezeléssel - rendszeres vérlebocsátással, vagy a vasat megkötő anyagok adásával - ugyanis a szervezet megszabadul a felesleges vastól, és ezáltal ismét teljes életet élhet a páciens.

A magyar férfiak kifejezetten veszélyeztetettek
A hemokromatózist korábban ritka betegségnek tartották, ám körülbelül egy évtizede kiderült, hogy a kaukázusi népcsoport – ahova a magyarok is tartoznak – valójában hajlamos a vastúlterhelődésre, amelynek leggyakoribb típusa a fokozott vasfelszívódás – mondja Dr. Várkonyi Judit kiemelve, hogy a férfiaknál jóval gyakoribb a hemokromatózis, mint a nőknél, akiknél a változó korig a fokozott vasfelhasználás miatt a kórkép csak ritkán okoz problémát. Az egyetemi docens szerint életmódbeli tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, példaként az alkoholfogyasztást említi, amely fokozza a vasfelszívódást.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.06.09