Gyakran fáj a csuklód és zsibbadnak az ujjaid? Komoly problémát jelezhetnek előre ezek a tünetek - Hogyan előzd meg az ínhüvelygyulladást?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Gyakran fáj a csuklód és zsibbadnak az ujjaid? Komoly problémát jelezhetnek előre ezek a tünetek - Hogyan előzd meg az ínhüvelygyulladást? Mi okozhatja, hogy fáj a csukló, zsibbadnak az ujjak? A tünetek bizony komoly probléma előjelei lehetnek, az okok kiderítése és kezelése elengedhetetlen! Vajon hányan támasztjuk alá csuklónkat a billentyűzet vagy az egér használata közben? Egészen addig valószínűleg elég kevesen, amíg olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyerünkön támaszkodás hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklónkban.
 

Gyakran fáj a csuklód és zsibbadnak az ujjaid? Komoly problémát jelezhetnek előre ezek a tünetek
Ortopédushoz hazánkban a legtöbb esetben ínhüvelygyulladás gyanújával fordulunk. De vajon mit is jelent ez? Végtagjaink mozgatását az inak és izmok segítségével végezzük. Az inakat "védőburok", azaz ínhüvely veszi körül, amely megvédi a sérülésektől, a belsejében található ízületi nedv pedig a szabad mozgást segíti. Ínhüvellyel körülvett inak főként az ujjakon, a kézfejen, a csuklónál és a bokánál találhatók, ezért is érinti a betegség leginkább ezeket a területeket.

Az inak monoton, sokszor ismétlődő terhelése, vagy az állandó feszítés miatt az ínhüvely begyulladhat, a gyulladás pedig akár krónikussá is válhat. Legyen szó fizikai vagy irodai munkáról, számítógép- és egérhasználatról vagy sportolásról, a probléma bárkinél felmerülhet.
 
Ha elodázzuk a kezelést, több hetes fájdalom és gyógyulási idő várható
- Egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő, szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgatását. Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés, zsibbadás is, attól függően, pontosan mit érint a gyulladás. A legtöbben hajlamosak vagyunk elodázni a kezelését, amíg nem állandósul a fájdalom, ezzel azonban a teljes gyógyulást hosszabbítjuk, ami alapesetben is akár több hetet vehet igénybe - mondta dr. Rosero Viviána Maja traumatológus, kézsebész szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.
 
Kezelés - minél előbb!
A gyulladásos megbetegedéseknél fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és a gyógyulás érdekében pihentessük a végtagot. Csökkentsük a terhelést, az orvos tanácsára használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat, és rögzítsük rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, akkor pedig mindenképp keressük fel újra az orvosunkat.
 
Előzzük meg a bajt!
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy kinél alakulhat ki ínhüvelygyulladás. Vannak, akik érzékenyebbek, és vannak, akik egész életükben monoton mozgást végeznek, mégsem érinti őket a probléma. A legbiztosabb viszont az, ha igyekszünk megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakulását.

Hogyan előzhető meg az ínhüvelygyulladás? - Szakorvos tippjei
1. Pihenés = Megelőzés. Figyeljünk oda testünkre! Végtagjaink fáradtsággal jelzik a bajt. Hallgassunk rájuk, és csökkentsük a terhelést, pihentessük a fáradt, fájó végtagokat!
2. Ha sok időt töltünk a számítógép előtt , tartsunk rendszeres időközönként szünetet!
3. Ha lehet, használjunk segédeszközöket - csuklótámaszt, emelőt -, ne terheljük magunkat feleslegesen.
4. Nyújtsunk! Ízületeink, izmaink átmozgatására nem csak edzés előtt van szükségünk. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatjuk elgémberedett tagjainkat - akár az irodai asztal mellett is.
5. Ha sportolunk, kerüljük az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat!
6. Ízületeink védelme érdekében válasszunk megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használjuk rugalmas szorítókötést!

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.05.15