Figyelem, változás! Ezt a 14 vény nélkül kapható, megfázás elleni szert ne keresd többet a boltokban - Már csak patikában szerezheted be

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Figyelem, változás! Ezt a 14 vény nélkül kapható, megfázás elleni szert ne keresd többet a boltokban - Már csak patikában szerezheted be Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntése alapján a jövőben csak a gyógyszertárakban, patikákban lesz kapható több, megfázás elleni, paracetamol tartalmú készítmény. A ma még benzinkútnál, élelmiszer-üzletekben, drogériákban kapható paracetamol tartalmú, megfázás elleni készítmények a jövőben csak gyógyszertárakban lesznek megvásárolhatók - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn az MTI-vel.

Mindez a betegek biztonsága érdekében történik
A közlemény szerint az intézet a betegek biztonsága érdekében vizsgálta felül korábbi gyakorlatát. A paracetamol hatóanyag-tartalmú készítmények ugyanis - bár a betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak - nagyobb mennyiség bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethetnek.

Sajnos gyakori a megengedett napi adag túllépése
Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni, többféle hatóanyagot tartalmazó, vagyis kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek túllépik a megengedett napi adagot - írták. Nem ritka, hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

Ezért fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a paracetamol tartalmú készítmények megfelelő adagolásával - hangsúlyozták, hozzátéve: erről a gyógyszerésznél vagy a háziorvosnál, illetve az OGYÉI-nél érdemes tájékozódni.

Mire figyelj, ha paracetamol tartalmú szerrel kúrálod magad?
- Májműködési zavarral (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma) együtt járó súlyos vesekárosodás, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén a paracetamol-tartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszélj a gyógyszerésszel vagy az orvossal.

- Paracetamol-tartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, fordulj orvoshoz.

- A többféle márkanéven vásárolt vagy kiváltott paracetamol tartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén fordulj kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fog a megfelelő adagolásról.

Mennyi a paracetamol napi maximum mennyisége?

3 hónapos kor feletti csecsemők - 12 éves gyermekek:
10-15 mg-nak megfelelő adag testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermek 10 kg, akkor 10x10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk neki, ez egy adagnyi mennyiség. 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható!
3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamol tartalmú készítményt.

12-18 év közötti serdülők:
Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható. Napi maximális adag: 2000 mg

Felnőttek:
Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként. Napi maximális adag: 4000 mg

Figyelem: az ajánlottnál nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

Ami már patikán kívüli forgalmazóknál van, az a készlet és a lejárat idejéig még eladható
Az intézet döntése értelmében a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyek, mint pl. drogériák, az erről szóló dokumentum kézhezvételét követően nem rendelhetnek a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az érintett 14 terméket megtekintheted itt »

Forrás: MTI, OGYÉI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.05.09