Rossz lehelet, szájszag: mi okozhatja? Mit tehetsz a szájszag ellen? Szakorvos tanácsai

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rossz lehelet, szájszag: mi okozhatja? Mit tehetsz a szájszag ellen? Szakorvos tanácsai A legtöbben a szájszaguk miatt lelkileg is szenvednek - erre az eredményre jutott egy friss kutatás. De vajon van megoldás a rossz leheletre, erős szájszagra? Fogorvos válaszol. A szájszag az emberek általános jóllétét nagymértékben befolyásolja, erre jutott egy új tanulmány, amelyet a nemzetközi Journal of Dental Hygiene tett közzé.
E szerint a kutatásban résztvevő rossz leheletű emberek, kétszer olyan boldogtalanok, mint a rossz szájszaggal nem rendelkező embertársaik. A legtöbben azt is elismerték, hogy szájszaguk miatt lelkileg is szenvednek.


A szájszag miatt sokan még lelkileg is szenvednek
A tanulmány megmutatja, hogy a szájhigiénia milyen hatással van az életünkre: Az általános élethelyzetekben a szájszagban (halitosis) szenvedők 500%-kal több negatív tapasztalatról számoltak be. A nagyrészük még azt is elismerte, hogy emiatt lelkileg is szenvednek, ami további negatív hatással van az önbizalmukra.

Dr. Carter, az Oral Health Alapítvány igazgatója nagyon fontosnak tartja a tanulmány eredményét abból a szempontból , hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az egyéni szájhigiénia mennyire kihat az emberek mentális jólétére.



Mi minden okozhatja a rossz szájszagot?
1. Szájban lévő baktériumok elszaporodása
2. A mandula állapota - ha túl széles és lyukacsos, akkor a szájszagért felelős anyagok jobban meg tudnak telepedni bennük
3. Bizonyos ételek és italok - mint a hagymafélék, hal, fűszeres ételek, sör, kávé
4. Dohányzás
5. Gyomorproblémák - különösen, ha gázos felböfögéssel járnak
6. Alacsony szénhidráttartalmú diéta

A rossz lehelet, szájszag orvosolható - mondja a fogorvos
A tanulmány kapcsán dr. Makausz Gyula fogszakorvoshoz fordultunk.

- A szájszag legtöbbször nagyon egyszerűen, egy szakszerű szájhigiéniás kezeléssel, például fogkőlevétellel, ínygyulladás megszüntetésével orvosolható, és sok-sok kellemetlenségtől szabadulhat meg az, aki rendszeresen részt vesz szájhigiéniás kezelésen, valamint tisztában van a helyes szájápolás szabályaival - hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Hogyan csökkenthető a szájszag?
1. Rendszeres és alapos tisztítás, ápolás - fogmosás fluoridos fogkémmel, nyelv ledörzsölése, fogselyem, fogköztisztító használata, szájvízzel való öblögetés. A műfogsort is ugyanúgy tisztítani, ápolni kell!
2. Elegendő vízfogyasztás - a folyadékhiány is okozhat szájszagot!
3. Ha gyomorprobléma okozza - savcsökkentő szerek szedése
4. Bizonyos ételek, gyógyteák, fűszerek jó hatásúak szájszag ellen - ilyen a joghurt, a fahéj, szegfűszeg vagy petrezselyem, menta rágcsálása étkezés után
5. Arcüreggyulladás is okozhatja - nézesd meg szakorvossal!
6. Rendszeresen járj fogszakorvoshoz ellenőrzésre!

Forrás: dentistry.co.uk
Szakértő: dr. Makausz Gyula fogszakorvos
Kép: Freepik/asierromero

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.03.06