Protézis helyes tisztítása: 10 tipp a fogorvostól! - Ezért kell a protézis ápolására még inkább odafigyelned

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Protézis helyes tisztítása: 10 tipp a fogorvostól! - Ezért kell a protézis ápolására még inkább odafigyelned Hogyan kell helyesen tisztítani a kivehető protézist? Mi a kötelező teendő a protézissel étkezések után? Mire kell ügyelni reggel és este? Hogyan működik az ultrahangos protézis mosóberendezés? Fogorvos válaszol. A művi fogpótlásokat nem támadja meg a fogszuvasodás. Miért kell mégis fogkefét ragadni, és a protézist rendszeresen tisztítani?

Jóllehet a fogszuvasodás veszélye nem áll fenn, a kellemetlen lepedék, a zavaró ételmaradékok és a hosszútávú elszíneződések nemkívánatos következményekkel járnak. Aki nem tisztítja megfelelően a protézisét, annak rossz szagú, ápolatlan fogmű lesz a szájában, melyet viselője esetleg megszokhat, a környezete azonban nem fogja.  Sőt, a meglevő fogakat is veszélyezteti, valamint nő az ínygyulladás veszélye akkor, ha nem tisztítja a kivehető fogpótlást.

Azért, hogy Ön a protézisét minél tovább gond nélkül használhassa, összeállítottunk néhány jótanácsot a megfelelő ápoláshoz:


Így tisztítsa helyesen a fogpótlást minden étkezés után


1. A protézist minden evés után vegye ki, és öblítse le, hogy a nagyobb ételmaradékok gyorsan és megbízhatóan távozzanak róla. Ezzel akadályozza meg azt is, hogy nyomja, törje ínyét az ételmaradék. A protézis kivétele különösen fontos, mert így tisztítható meg a belső fele.

Protézis tisztítása reggel és este - erre szánjon időt


2. Amíg nem rutinos a tisztításban, előkészületként töltse meg a mosdót vízzel vagy terítsen rá egy törülközőt. Ezzel előzhető meg, hogy kár érje a fogpótlást vagy a mosdót, ha esetleg kicsúszik a kézből.

3. Erős fogkefével vagy körömkefével és langyos vízzel lehet legalaposabban megtisztítani a protézist. Ezt a jól bevált fogmosási technikával végezze.

4. Figyeljen arra, hogy a túl forró víz vagy a tisztítószerek, mint például a tömény ecet, patikaszesz, sebbenzin vagy a vízkőoldók jelentősen károsíthatják a műanyag részeket.

5. Aki a protézist alaposabban szeretné megtisztítani szappannal vagy egy kis mosogatószerrel tudja a lepedéket még hatékonyabban eltávolítani.

6. Fogkrémet könnyen érthető okból ne használjon! A természetes fogzománc a test legkeményebb eleme, a beépített műanyagok a protézisben sokkal gyengébbek. A kereskedelemben kapható fogkrémekben lévő dörzsanyag a protézis felszínét hamar összekarcolja.

7. A tisztítás után fontos, hogy a fogpótlást folyó vízzel öblítsük le. Ha ezután is marad egy kis szappanos utóíz a szájban, azt szájvízzel kiöblíthetjük.

8. Mivel a protézis egész nap nyomást gyakorol az ínyre, a foghúst is kicsit regenerálni illik. Ujjbeggyel vagy gyenge fogkefével masszírozza meg az ínyt, ezáltal javul a fogíny vérkeringése.

Protézis tisztítása alkalmanként - erre szánjon időt


9. Fontos, hogy időnként protézis tisztító tablettával is megtisztítsa a műfogsort. Ezzel a műanyagon könnyen megtelepedő gombákat is elpusztítja. A protézis tisztító tablettát nem meginni kell! Egy pohár vízben kell feloldani, és amikor már pezseg a tabletta, akkor beletenni a protézist, majd még egy kis ideig benne hagyni, utána alaposan átöblíteni.

10. Nagyon hatékony az ultrahangos mosóberendezés is. Ez egy fémkád, amelynek a rácsára kell ráhelyezni a pótlást (és melybe akár még egy protézistisztító tablettát is bele lehet dobni), majd ezt rezegteti az ultrahang. Különösen nagy segítség ez a kapcsos, csúsztatós, teleszkópos részleges protézisek esetén, mert ezek a részek egyébként igen nehezen tisztíthatók. Mellékesen a készülék ékszerek tisztítására is kiválóan alkalmas. Arra kell vigyázni, hogy a kosárkából ne lógjon ki semmi, mert ami kilóg és hozzáér a fémkád széléhez, az sérülhet.

Ez a rutin a feltétele annak, hogy sokáig szép maradjon egy protézis. Ahogy látja, szó sincs arról, hogy egy műfog kevesebb ápolást igényelne, mint egy valódi.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.02.14