Ezeket edd télen, hogy elkerüljenek a betegségek! A legjobb természetes immunerősítő ételek nátha, influenza, vírusok ellen

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Ezeket edd télen, hogy elkerüljenek a betegségek! A legjobb természetes immunerősítő ételek nátha, influenza, vírusok ellen Miért kell télen sok cinket tartalmazó élelmiszert fogyasztani? Melyek a legjobb természetes A-, B-, C-, E- vitaminforrások? Milyen élelmiszerekkel épülhetünk fel gyorsabban a náthás-megfázásos időszakban, illetve az influenzás járványok idején? Dietetikus tanácsai. A szervezet természetes ellenálló képessége nagymértékben javítható, ha téli étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket (például flavonoidok) és teljes értékű fehérjét. A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, ám fontos, hogy ezeket elsősorban ne étrend-kiegészítőkkel vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból - mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára.

Cink - segíti az immunrendszert


Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes cinkforrások?
  • tökmag
  • sovány marhahús
  • hüvelyesek

B12-vitamin - immunerősítő hatása közismert


A B12 vitamin az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatással van.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes B12-vitaminforrások?
  • minden állati eredetű termékben, például: hús, hal, tojás, kefir
  • dúsított gabonapelyhekben

A-vitamin - véd a fertőzésektől


Az A-vitamin véd a fertőzésektől, mivel elősegíti a bőr és a nyálkahártya épségét, és ezáltal kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására. Veresné Dr. Bálint Márta javaslata szerint naponta szükséges A-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes A-vitaminforrások?
  • máj
  • tojás
  • tejtermékek
  • margarin

Mely élelmiszerek a legjobb természetes béta-karotin források?

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szük­ségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint.
  • sütőtök
  • piros húsú kaliforniai paprika
  • brokkoli
  • aszalt sárgabarack

C-vitamin - erősíti az immunrendszert


A túlzásba vitt C-vitamin bevitel idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet, a napi szükséglet duplája (180-200 mg) már nagymértékben támogathatja az immunrendszer működését.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes C-vitamin-források?
  • citrusfélék
  • kivi
  • zöldpaprika
  • kelbimbó
  • karfiol
  • fejes káposzta
  • kelkáposzta
  • savanyú káposzta

E-vitamin - hatástalanítja a szabadgyököket


A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képződését.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes E-vitamin források?
  • étolajak
  • gabonacsírák
  • tojássárgája

B6-vitamin - fehérjék hasznosulásához elengedhetetlen


Immunrendszerünk felépítéséhez jó minőségű fehérjére is szükség van, mely a sovány tejtermékekben (például túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található.



Mely élelmiszerek a legjobb természetes B6-vitamin források?
  • barna rizs
  • teljes kiőrlésű gabonatermékek


Probiotikusok joghurtok - a bélrendszer védekezőképességét erősíti


A bélrendszernek is jelentős szerepe van az immunvédekezésben - szögezte le Veresné Dr. Bálint Márta. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekező rendszer épségét.


Fokhagyma - baktérium-, gomba- és vírusölő


A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért főzéshez és salátákhoz bátran használni belőle - javasolta a főiskolai tanár.

Veresné Dr. Bálint Márta felhívta a figyelmet, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhető a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetből.

A különösen veszélyeztetett csoportoknál - gyerekeknél, és időseknél - hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén segítséget jelent a gyógyszertárban kapható úgynevezett orális rehidráló sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amivel pótolni lehet a szervezetből a tünetek következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Élelmiszerfotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.02.03