10 ok, amiért fogyassz tojást minden reggel - A tojás egészségügyi hatásai

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


10 ok, amiért fogyassz tojást minden reggel - A tojás egészségügyi hatásai A tojást egykettőre el lehet készíteni reggelire, óvodába, iskolába vagy munkába indulás előtt. Mindegy, hogy finom sajtos omlett, kolbászos rántotta vagy lágyra főtt tojás formájában fogyasztod, a lényeg, hogy ne maradjon ki az étrendedből. Leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető reggeli étel a tojás. Három tojás már tartalmazza azt a mennyiségű zsírsavat, amely az epét azonnali ürülésre sarkallja, ez az étel tehát egyedülállóan kimagaslik a többi közül az emésztőrendszeri működésekre gyakorolt rendkívül jó hatásával, de egyben a szervezet számára szükséges számos ásványi anyag és vitamin elsőrangú forrása is.


Bár korábban óvatosságra intettek a tojás koleszterintartalma miatt, mára bebizonyosodott, hogy számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkezik a tojás, így akár minden nap fogyaszthatjuk.

Ha tojást is reggelizel, akár minden nap eheted más formában, például:
- főtt tojás
- tükörtojás
- omlett
- buggyantott tojás
- rántotta
- tojáskrém
- lágy tojás
- tojásos lecsó



A tojást emellett használhatod főzelékfeltétként, babfőzelékhez vagy spenóthoz, a főtt tojást belesütheted a fasírtba, készíthetsz tojásos nokedlit, ha pedig nemzetközi vizekre evezel, akkor mindenképpen kóstold meg a francia tojásos lepényt, a quiche-t vagy az izraeli saksukát, ami egy lecsószerű mártásra ráütött tükörtojás-féle.

10 ok, amiért fogyassz tojást minden reggel


1. A tojás segít, hogy egészségesnek nézz ki!
Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezd magad: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.

2. A tojás segít, hogy idős korban jó erőben légy!
A tojás a legjobb összetételű fehérjével rendelkezik, fogyasztása fenntartja az izom funkcióit és lelassítja az izomcsökkenés mértékét. A pantoténsav segít lebontani az ételeket, és segíti a testi sejtek energiatermelését, a vas fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek termelésében és az oxigén szállításában, a cink pedig segíti az immunműködést, valamint a testszövetek növekedését és megújulását.

3. A tojás védi a látásod!
A tojásban megtalálható két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin biológiailag hatékonyabbak, mint más forrásból származó hatóanyagok. Segítik a makula degeneráció kialakulásának megelőzését, mely betegség időskori vaksághoz vezethet.



4. A tojás csökkentheti a vérnyomást, megelőzi a szívbetegségeket!
A legújabb tanulmányok szerint egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett a tojás nagyszerű forrása a kolinnak is, amely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

5. A tojás hosszú ideig biztosítja a teltség érzetét!
Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, és ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

6. A tojás segít abban, hogy egészséges kisunokád szülessen!
Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.



7. A tojás energiát ad!
A riboflavin segíti a testi sejtek energiaellátását. A pantoténsav segíti az elfogyasztott ételek lebontását, és segíti a testi sejtek energiatermelését.  A foszfor szükséges az egészséges csontok, fogak és a sejtmembránok számára.  A foszfor szintén nélkülözhetetlen az energiatermelési folyamatokban.

8. A tojás segít, hogy „szellemes” légy!
Az agyi és idegi sejtek számára elengedhetetlen a kolin, mely javítja az emlékezőtehetséget és az agyműködést az emberi élet folyamán.

9. A tojás erősíti a fogakat és a csontokat!
Napi egy tojás tartalmazza azokat a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy csontjaid és fogaid megfelelő kondícióban legyenek. A kalcium segíti felépíteni és fenntartani az erős csontozatot és fogazatot.



10. A tojás segít a fogyásban!
Egy nagy tojás csak 75 kalóriát, a napi szükséglet 3,7%-át tartalmazza. A tojás zsírösszetétele is nagyon kedvező: 1,5g telített, 1,9g egyszeresen telítetlen és 0,7g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely összetétel a legideálisabbnak vélt az emberi szervezet számára.

Forrás: Tojásszövetség
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.11.23