Hogyan kell ápolni a tejfogakat? Ezekre figyelj oda, hogy a gyerek fogai egészségesek maradjanak!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Hogyan kell ápolni a tejfogakat? Ezekre figyelj oda, hogy a gyerek fogai egészségesek maradjanak! Hogyan kell jól fogat mosni? Milyen gyerekfogkefét és gyerekfogkrémet válassz? Mikor adhatsz édességet a nap folyamán? Milyen trükkök-praktikák léteznek a fogmosás megszerettetésére? Válaszok a cikkben. Nálad alszik néha az unoka? Netán egy egész napot is nálad tölt? Akkor, nincs mese, neked, mint nagyszülőnek is oda kell figyelned az unoka fogainak egészségére! Cikkünkből megtudod, hogy hogyan kell jól fogat mosni, mikor adhatsz édességet a nap folyamán, milyen trükkök-praktikák léteznek a fogmosás megszerettetésére.

A kisgyerekek imádják az édességeket és nassolnivalókat, amit egészen addig képesek enni, míg az asztalon lévő gumimaci, keksz, csoki készlet ki nem merül. Ideális lenne, ha egy-egy ilyen nassolás után mindig készenlétben lehetne egy fogkefe, de erre sajnos nincs mindig mód.

Tanácsok fogmosáshoz - Így tartsd tisztán a gyerek fogait!





1. Naponta legalább kétszer fogat kell mosni: reggel (optimális esetben reggeli előtt és után) és este lefekvés előtt egy gyereknek fogat kell mosnia.

2. Különösen az esti fogmosás nem maradhat el, mert az el nem távolított baktériumok éjszaka még nagyobb kárt tehetnek.

3. Édességet inkább napi egyszer kínálj, mintsem többször keveset!
Fogorvosok folyamatosan hangoztatják, hogy a nasikat, bonbont, csokit, kekszet legjobb, ha egy nap csak egyszer adunk a gyerekeknek, például délután, és azt is inkább egy alkalommal kínáljuk. Kerüljük az egész napos "csokiztatást", mert a baktériumok ilyenkor egész nap támadásba lendülnek, és sokkal több idejük és lehetőségük van kikezdeni a fogak egészségét.

4. Az alapos fogmosás már egészen kiskorban elengedhetetlen.
Amikor az első tejfogacskák megjelennek (a baba pár hónapos korában), már meg lehet kezdeni a fogtisztítást. A fogápolás már az első naptól kezdve fontos, hiszen a tejfogacskáknak még ilyenkor csak egy egészen vékony, puha fogzománcuk van, és emiatt jobban ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének.
Amit sokan tévesen tudnak, és nem árt ezzel tisztában lenni: a tejfogacskák szuvasodása a későbbi maradó fogakra is ártalmas.

5. Egészen a gyerekek 8 éves koráig mossuk át a gyerekek fogait mi magunk is, ugyanis a kisunokák finommotorikája még nem annyira fejlett, hogy alaposan tudjanak fogat tisztítani.

Hogyan mosson fogat a gyerek? Mi a helyes technika?


A fogorvosok az úgynevezett "RKB"-technikát ajánlják. Az "R", utal a rágófelületre, a "K" a fogak külső felületére és az "B" a fogak belső felszínére.

"R" - Rágófelület
Ezen a részen az ide-oda sikálás megengedett, mert ezzel a mozdulattal tisztul ki az őrlőfogak barázdált felszíne.

"K" - Fogak külső felülete
Ezen a részen a gyerek "köröket" rajzol a fogfelszínre.

"B" - Fogak belső felszíne
A gyerek, mint egy kis "kézi seprűvel", sepregessen kifelé.

Kíváncsi vagy, hogy mi a 10 leggyakoribb tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban? Akkor olvasd el cikkünket, és tudd meg, hogy árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak, rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt, gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni, illetve öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek?

Tippek játékos fogmosáshoz


Fontos, hogy a fogmosás mindig jó hangulatban történjen!
  • A nagymamánál, nagypapánál legyen az unokának külön fogkeféje! Ezt érdemes úgy szervezni, hogy a nagyszülő és az unoka már elve együtt megy el kiválasztani a mókás fogkefét és a tarka-barka fogmosó poharat.

  • Motiváld az unokát fogmosáskor valamivel, például a hamarosan közelgő esti mesével.

  • Minden gyerek szereti, ha a nagymama vagy a nagyszülő együtt mossa velük a fogát.

  • Reggelente fogmosás közben lehet jó hangos zenét hallgatni, ami még inkább élménnyé teszi a közös rituálét.

A gyerekekkel meg lehet szerettetni a fogmosást! Egy kis fantáziával és játékkal te is könnyen rá tudod venni az unokát, hogy fogat mosson. Nagyon egyszerű az egész, és az unoka még élvezni is fogja. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan történik a játékos fogmosás, kattints tovább a cikkünkre.

Milyen legyen a fogkefe?


Mindegy, hogy kézi vagy elektromos a fogkefét választotok, a lényeg, hogy a gyerek foga jól meg legyen mosva. A kisgyereknek mindenképpen gyerekfogkefét válasszunk, olyat, aminek a feje kicsi és lekerekített sörtéjű. A fogkefét minden évszakban cseréljük le.


Milyen legyen a fogkrém?


A fogkrém nem csak egy egyszerű fogápolószer, hanem egyben élményfaktor is. Ma már szerencsére mindenféle dínós, hercegnős, epres és különböző finom ízesítésű fogkrém kapható a boltokban. Érdemes egy-kettőt kipróbálni, és a jól bevált fogkrémnél maradni. Az egészen piciknél, amik a fogkrémet még automatikusan lenyelik, mindössze arra ügyeljünk, hogy fluoridmentes fogkrémet válasszunk.

Fotó: Pixabay
Eredeti cikk: grosseltern.de német nagyszülők portálja

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.08.31