8 hatékony tipp felfázás, erős vizelési inger ellen - Népi gyógymódok, praktikák húgyúti fertőzések elkerülésére

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


8 hatékony tipp felfázás, erős vizelési inger ellen - Népi gyógymódok, praktikák húgyúti fertőzések elkerülésére Egy egyszerű felfázás könnyen húgyúti fertőzéshez, hólyaggyulladáshoz, extrém esetben pedig vesemedence gyulladáshoz vezethet. Ezzel a 8 egyszerű módszerrel könnyen kivédheted a felfázás, húgyúti gyulladás kellemetlen panaszait, súlyosabb következményeit! Népi gyógymódok urológus szakorvos tanácsaival kiegészítve. A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk – mondja Dr. Majoros Attila, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa.

Az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e. Emellett szervi okok is állnak a háttérben: a nőknél azért is gyakoribb, mert a rövidebb húgycső miatt könnyebben jutnak fel a baktériumok, mint a férfiaknál. Ezért nyáron, amikor lengébben öltözünk, strandra járunk, fokozott óvatosságra van szükség - mondja a szakorvos.

8 TIPP - ÍGY ELŐZD MEG A FELFÁZÁST ÉS AZ ÁLLANDÓ VIZELÉSI INGERT!


1. Fogyassz tőzegáfonyát!




Fogyassz minél több tőzegáfonyát, ami csökkenti a baktérium nyálkahártyán történő megtapadást.

2. Egyél-igyál sok petrezselymet!




Tarts időnként 2 hetes petrezselyemtea kúrát, vagy facsard le a friss petrezselymet nyersen. (A túl régi petrezselyemnek nem lesz leve, ezért kell a friss). A petrezselyem természetes antiszeptikum, amelynek fertőzés elleni hatása közismert. Húgyúti fertőzések esetén a népi gyógyászat előszeretettel használja.

3. Igyál bőségesen!




Igyál bőségesen te is és a családtagok is. A szokásosnál több: 2,5-3 liter folyadékot fogyassz nyáron a húgyúti fertőzések elkerülésére.

4. Cukros üdítőket kerüld!




Kerüld a cukros italokat, amik lúgossá teszik a vizeletet, helyette fogyassz gyógyteákat, természetes ásványvizet.

5. Vizes fürdőruhában ne üldögélj úszás után!




Strandon, uszodában ne üldögélj hosszú ideig vizes fürdőruhában - főképp akkor nem, ha fázol vagy árnyékban tartózkodsz. Szárítkozz meg a napon, vagy húzd le magadról a vizes fürdőruhát mihamarabb, ha nem elég meleg a levegő ahhoz, hogy gyorsan megszáradj.

6. Strand után mihamarabb zuhanyozz!




Strandolás után alaposan zuhanyozz le, az intimtájék higiéniájára fokozottan ügyelj.

7. Mezítláb ne közlekedj!




Ne sétálj nyáron mezítláb, ne közlekedj a hideg kövön, járdán lábbeli nélkül.

8. Száraz, meleg ruhát vegyél, ha kint hűvös van!





Ha elkapott a nyári eső, zápor, mihamarabb szárítsd meg a lábad. Lehűlésnél az időjárásnak megfelelően öltözködj.

FELFÁZÁS, HÚGYÚTI FERTŐZÉS - MIT AJÁNL AZ UROLÓGUS?


A felfázást hideg, szervi eltérés, szexuális okok, cukorbetegség és menopauza is okozhatja
Mindkét nem és valamennyi korosztály érintett, mégis leginkább a 18 és 40 év közötti nőknél a legmagasabb a felfázás kockázata, általánosságban elmondható, hogy élete során minden nő felfázik legalább egyszer – mondja Dr. Majoros Attila. Az urológus szerint nagyrészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e, a hideg mellett szervi eltérések is állhatnak a háttérben: mivel a nők húgycsöve rövidebb, így könnyebben feljutnak a baktériumok a húgyhólyagba, mint a férfiak esetében. A szexuális élet is hajlamosít a panaszok kialakulására, az ekkor észlelhető lokális vérbőség ugyanis elősegítheti a baktériumok feljutását, megtapadását. A cukorbetegség is fokozza a kockázatot, menopauza után pedig a hormonhiány következtében kialakult nyálkahártya sorvadás kedvez a kórokozók megtelepedésének - mondja az utológus.

A felfázás könnyen vezet vesemedence-gyulladáshoz
Ha nem szűnnek a tünetek, urológushoz kell fordulni, mert akár már néhány nap alatt kialakulhat vesemedence gyulladás. A nem megfelelően kezelt akut húgyhólyaggyulladás krónikus gyulladásba mehet át, mely hosszú idő alatt a hólyag tárolókapacitásának csökkenéséhez, végső soron zsugorhólyag kialakulásához is vezethet. Fontos, hogy megfelelően kezeljék a betegséget, ellenkező esetben rövid időn belül visszatérhetnek a tünetek.

Véres vizelet - utalhat húgyhólyag daganatra
Az urológus szerint fontos hangsúlyozni, hogy vannak egyéb betegségek, melyek utánozhatják a „felfázás” tüneteit. Különösen fontos figyelnünk a véres vizeletre, mely a húgyhólyag daganat vezető tünete, ezért ilyen észlelése esetén mindenképpen szükséges szakorvosi vizsgálat, még akkor is, ha a panaszok már elmúltak.

Fotók a tippeknél: pixabay.com
Fotók dr. Majoros Attiláról: Semmelweis Médiasarok
Eredeti cikk: SOTE / Felfázás: a tőzegáfonya csökkenti, a cukros italok fokozhatják a tüneteket

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.06.14