Így legyél fitt és egészséges 50 felett! - 5 szuper étel, amit fogyassz rendszeresen a szív és az erek egészségéért

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Így legyél fitt és egészséges 50 felett! - 5 szuper étel, amit fogyassz rendszeresen a szív és az erek egészségéért Melyek a tipikus szívbarát zöldségek? Hogyan nassolj egészségesen? Milyen sportot válassz magadnak, ha ízületi panaszaid vannak? Mi a teendő szívinfarktus esetén? Tavaszi életmódtippek és hasznos tanácsok nem csak „szíveseknek”. Végre itt a tavasz! Hosszabbodnak a nappalok végre, később sötétedik, később hűl le a levegő, egyre több időt tudunk a szabadban tölteni. A természet is felölti lassan új ruháját, így érdemes kihasználni az időt, és óriási sétákat tenni a friss levegőn.

Séta, biciklizés, nordic walking - tavaszi testmozgásnak tökéletes
Télen hajlamosak vagyunk kicsit ellustulni, begubózni, ellazsálni a testmozgást, de ilyenkor már ne találjunk kifogást, vegyünk egy kényelmes cipőt és irány a legközelebbi park! Nagyokat sétálni, beszívni a virágzó növények illatát is tökéletes kikapcsolódás, de akinek van biciklije, most lassan itt az idő újra visszaülni rá. Könnyen megtanulható sport a rollerezés is, és egy összecsukható roller a segítségünkre lehet, hogy hamar és gyorsan odaérjünk a legközelebbi zöld területre és ott élvezhessük a tavasz örömeit.

Szintén érdemes megbarátkozni a nordic walking botokkal is: ez a két, állítható magasságú túrabot bármely korosztály számára használható, ízületkímélő és biztonságos, és könnyebbé teszi a lankás területeken való bolyongást is. De sík terepen is tökéletes, és egyre elterjedtebb, hiszen ezzel a mozgással nagyon sok kalóriát égethetünk el, így rengeteget tehetünk szívünk egészségéért.

Szívbarát zöldségek


1. Szárzeller, másnéven: angol zeller
Kitűnő salátaalap lehet, alacsony kalóriatartalmú, gazdag ásványi anyagokban

Ha pedig útnak indultunk így tavasszal, ejtsünk útba egy közeli piacot vagy zöldségest, és fedezzünk fel magunknak új kedvenceket. Az természetes, hogy veszünk friss retket, paprikát, paradicsomot, jégsalátát, de érdemes további egészséges zöldségeket is felfedezni. A szárzeller, vagy más nevén angol zeller, egyre gyakrabban bukkan fel hazánkban is, és ez is egy kitűnő salátaalap lehet, de akár párolt rizshez is keverhetjük, levesbe is főzhetjük. Alacsony kalóriatartalma mellett igen gazdag ásványi anyagokban és rostokban, így az egészséges életmódba könnyedén illeszthető.



2. Brokkoli, spenót
A két leginkább kedvelt szívbarát zöldség

Elterjedt szívbarát zöldség a brokkoli és a spenót, a K-vitamin az érelmeszesedést segít megelőzni, a kálium és folsav pedig csökkenti a vérnyomást.



3. Avokádó
Segít a szívinfarktus kialakulását megakadályozni

De jól tesszük, ha megkedveljük az avokádót is, amelynek rendszeres fogyasztása normalizálja a vér koleszterinszintjét, így segít a szívinfarktus megelőzésében. Hamarosan itt a spárga szezonja is, ebből is érdemes minél többet fogyasztanunk, hiszen kitűnő értisztító hatású, így segít megelőzni a vérrögök kialakulását.



4. Hal
A hal gazdag Omega 3-zsírsavban, ami védi szíved egészségét

És persze tartsuk be azt a szabályt is, hogy hetente legalább egyszer, de inkább kétszer fogyasszunk halat, amely a benne lévő Omega 3-zsírsavakkal védi szívünk egészségét.



5. Olajos magvak: mandula, dió, pisztácia
Ha már nassolsz, akkor az legyen egészséges!

Telítetlen zsírsavakban gazdagak az olajos magvak is, úgyhogy nassolni is inkább diót, mandulát, pisztáciát érdemes, mint cukros édességeket, ráadásul akár útravalónak is eltehetünk pár szem magot, ha a nagy sétánk közepette megéheznénk.



Szívinfarktus megelőzése - Életmentés szívhalál esetén


Életmentő technika szívinfarktus esetén - pár perc alatt megtanulható
Sajnos azonban az egészséges életmód nem mindig elég arra, hogy ellensúlyozza az évek, évtizedek alatt felgyülemlett stresszt a szervezetben, így bármikor előfordulhat, hogy a környezetünkben valaki hirtelen rosszul lesz és segítségre szorul. A két évvel ezelőtt útnak indult TE VAgy a Hős! programnak az a célja, hogy javítsa azt a statisztikát, amely szerint ma Magyarországon 1000 emberből csupán 17-en tudnak életet menteni, miközben például Németországban ez a szám 970 körül jár.

A kampány szóvivői, Klupács Péter és Mészáros Zalán az elmúlt két évben nagyon sokat tettek azért, hogy ez a helyzet változzon, így az ország közel 100 pontján, kisebb és nagyobb rendezvényeken is tartottak már oktatást, hiszen az életmentő technika, amely hirtelen szívhalál esetén alkalmazható, csupán néhány perc alatt megtanulható.

A szívhalál beálltakor mindössze 4 perced van! Te tudod, mi ilyenkor a teendő?
A gyakorláshoz nincs is másra szükség, mint egy labdára, néhány 100 BPM ritmusú zeneszámra, és összekulcsolt kézzel ütemesen pumpálva már ki is lehet próbálni azt, hogy mit kell tenni, ha valakinek a mellkasán kell ugyanezt végezni, míg a mentők a helyszínre nem érnek. Hiszen a cél, hogy a hirtelen szívhalál beállta után rendelkezésre álló 4 percben - melynek végén az agysejtek elhalnak - azonnal elkezdjük nyomni a mellkast a keringés fenntartásához, mellyel megmenthetünk egy emberéletet.

Péter és Zalán célja, hogy Magyarországon is meg tudjuk akadályozni, hogy évente egy kisvárosnyi ember haljon meg hirtelen szívhalálban, mert fontos tudni, ha merünk cselekedni, mi magunk is életet menthetünk. A www.tevagyahos.hu honlapon oktatófilmeket is találhatunk, amely segít megérteni a folyamatot, így nem csupán a saját, hanem mások egészségére is tudunk figyelni, tavasszal, és az év további részében is.

Újraélesztés pontos menete - tudd meg, mit kell tenned lépésről lépésre »

Forrás: tevagyahos.hu
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.04.27