Ez lehet a hosszú élet titka? Érdekes összefüggésre jöttek rá a tudósok 48 ezer ember adatait vizsgálva

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Ez lehet a hosszú élet titka? Érdekes összefüggésre jöttek rá a tudósok 48 ezer ember adatait vizsgálva Sokan vágynak arra, hogy egészségesen magas kort érhessenek meg, és igyekeznek odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, valamint a testmozgásra is. Ám nem feltétlenül kell sportban gondolkodni, van egy másik, élvezetesebb tevékenység is, mely egy friss kutatás szerint a felére csökkenti a szívproblémák miatti halálozás kockázatát, ráadásul kiváló stresszoldó. Az intenzív, önfeledt táncolás csaknem felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát a negyven év feletti korosztály körében - állapították meg kutatók a témával világon elsőként foglalkozó tanulmányukban.



A tánc és a szívbetegség közötti kapcsolatot a világon először most vizsgálták tudományosan
A Nyugat-Sydney-i Egyetem és a Sydney-i Egyetem kutatói több mint 48 ezer egészséges nagy-britanniai lakos adatait elemezték 14 éven át, 1994 és 2008 között, azt vizsgálva, hogy a testmozgás milyen hatással van az egészségükre.
Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban közölt tanulmány a világon elsőként vizsgálta a tánc és a szívbetegségek miatti halálozás közötti kapcsolatot.

Az ímmel-ámmal táncolás még közel sem elég
Az eredmények szerint a táncos lábú résztvevőknél 46 százalékkal alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek miatti halálozás kockázata a vizsgált időszakban, mint azoknál, akik csak ritkán, vagy soha nem táncoltak.
A jelentős rizikócsökkenés azonban csak azoknál az alanyoknál volt megfigyelhető, akik legalább kicsit lihegtek, vagy megizzadtak tánc közben, és nem csupán ímmel-ámmal mozogtak.

A tánc stresszoldó és megelőzi a szívbetegségeket
- Nem szabad alulértékelnünk a táncban rejlő játékos társadalmi interakciókat, amelyek, ha intenzív testmozgással párosulnak, rendkívül hatékony stresszoldók lehetnek és hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez - mondta Emmanuel Stamatakis, a Sydney-i Egyetem munkatársa.
A kutatást vezető Dafna Merom, a Nyugat-Sydney-i Egyetem tanára arra is rámutatott, hogy bizonyos táncfajták az igen hatékony intervall edzések intenzitását idézik. A táncos ráadásul gyakran örökre táncos marad, vagyis nincsen az a fajta kiszállás és újrakezdés, amit az edzőtermekben látni - idézte a szakembert a Medicalxpress című egészségügyi portál.

Forrás: Washington, 2016. március 2. (MTI)
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.03.03