Délutáni alvás felnőtteknek: Ezért ajánlják a kardiológusok a délutáni szunyókálást

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Délutáni alvás felnőtteknek: Ezért ajánlják a kardiológusok a délutáni szunyókálást Életmentő lehet a délutáni szunyókálás - ezt állapította meg egy tanulmány, mely szerint a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet és csökkentheti a szívroham kockázatát. Életmentő lehet a délutáni szunyókálás - ezt állapította meg egy görög kardiológus által ismertetett új tanulmány, amelyről a The Independent számolt be.
A Kardiológusok Európai Társaságának Londonban megrendezett konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet és csökkentheti a szívroham kockázatát, számolt be az MTI.


Milyen hatással van a délutáni alvás a magas vérnyomásra?
A vizsgálat során 386 magas vérnyomású páciens esetében mérték a délutáni alvás hatását. A résztvevők átlagos életkora 61,4 év volt. A napközben szunyókálók vérnyomása napi átlagban 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem dőltek le. A szundikálók körében ráadásul a magas vérnyomás kevésbé károsította az artériákat és a szívet.



A tanulmányban a magas vérnyomást befolyásoló egyéb faktorokat, a kort, a nemet, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást és a koffeinbevitelt is figyelembe vették.

Manolis Kallistratos athéni kardiológus, a tanulmány szerzője kifejtette: meglehet, hogy a tapasztalt vérnyomáscsökkenés elég alacsonynak tűnik, de korábbi tanulmányok azt igazolták, hogy kisebb vérnyomáscsökkenés is mérsékelte a kardiovaszkuláris események kockázatát.

Kapcsolat a délutáni alvás hossza és a hipertónia között
Az új kutatás egyébként kapcsolatot talált a délutáni alvás hossza és a hipertónia között is: azoknál mérték az egészségesebb vérnyomásértékeket, aki délután egy órát aludtak.

Kallistratos elmondta, hogy a nappali alvás szokása manapság, a kilenctől ötig tartó munkakultúra korában szinte privilégiumnak számít.

- Tanulmányunk nem csupán azt mutatja, hogy a délutáni alvás kapcsolatba hozható az alacsonyabb vérnyomással, de azt is, hogy a hosszabb alvás még jótékonyabb hatású - foglalta össze.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.09.01