2023. június 10 |Diána, Gitta, Margit...
Főoldal > Cikkek > Egészség > Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása: mennyi az ideális napi mennyiség? Mire utal a színük? A dietetikus válaszol Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása: mennyi az ideális napi mennyiség? Mire utal a színük? A dietetikus válaszol
Szerző: Nagyszülők Lapja 2015-11-24 Forrás: Nagyszülők Lapja ![]() ![]() Az őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus. Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta? Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné Dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés. Miért válasszunk bio termesztésű zöldséget és gyümölcsöt? Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket. Mire figyeljünk a zöldségek és gyümölcsök vásárlásakor, tároláskor, fogyasztásuk és elkészítésük során? ![]() Válasszuk az ép, sérülésmentes termékeket mert ezeknek a vitamin tartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból – figyelmeztet a szakember. Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (pl. a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát) szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért. Hiszen ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket. A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, kivi) is elérhető. ![]() A Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idény zöldségeket, gyümölcsöket is. Amik amellett, hogy pénztárca kímélőek, sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény), annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez. Fotó: http://semmelweis.hu Forrás: http://semmelweis.hu Címkék: immunrendszer, immunrendszer erősítése, zöldség, gyümölcs, vitaminok, ásványi anyagok, táplálkozás, bio, C-vitamin Kapcsolódó cikkek![]() Gyömbér - kevesen használják, pedig egy igazi csodaszerMire jó a gyömbér? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a gyömbér áldásos hatásait. ![]() Fahéj - Tudtad, hogy mennyi betegséget gyógyít ez az egyszerű fűszer?!Mire jó a fahéj? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a fahéj áldásos hatásait. ![]() Tovább élnek azok, akik D-vitamint szednek! Tények-tévhitek a D-vitaminrólA gyógyulási esély összefügg a D-vitamin-szinttel. A magyar felnőttek 94%-a D-vitamin-hiányos, ami daganatos betegségekre, cukorbetegségre, reumára, magas vérnyomásra és még számos betegségre hajlamosít. A megoldás pedig egyszerű lenne: a vitamint fel kell íratni háziorvosunkkal. ![]() Influenza - tünetei, kezelése, megelőzése, influenza elleni oltásMelyek az influenza tünetei? Hogyan lehet megelőzni az influenzát? Mennyi idő után biztosít védettséget az influenza elleni oltás? Miért kell évente megismételni az oltás beadását? Vannak-e a vakcinának mellékhatásai? Fertőződhet-e a már beoltott személy? ÁNTSZ tájékoztatás. Szakértők
![]() ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSAÁllami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak. [x] hirdetés CikkajánlóRecept ajánlatunk![]() Zöldséges csirkemellVárandós kismamáknak ajánlott ételek >>12 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj Recept:
A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk. ![]() CSED, GYED, GYES kalkulátorTudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat! [x] hirdetés Legfrissebb szakértői válasz![]() Szatmáry Tünde KatalinKiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens tovább a szakértőhöz >>Tisztelt Hölgyem!
|