Ingyenes, otthoni szemészeti és cukorbetegség szűrés indul áprilisban

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Ingyenes, otthoni szemészeti és cukorbetegség szűrés indul áprilisban Évente 4-6000 ember veszíti el a látását Magyarországon, de a vakok-látássérültek pontos száma nem ismert. A megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok-látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében alapvető fontosságú a reprezentatív adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról. Ingyenes szemészeti és cukorbetegség szűrés
Ennek érdekében indul áprilisban az az országos felmérés, amelynek során mintegy 3600 ötven év feletti lakost kérdez ki és vizsgál meg szemészetileg saját lakásában felkeresve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával. A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35 ötven éves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, a vércukorszint mérést és a kérdőíves felmérést.

Milyen vizsgálatokat végeznek a szűrés során?
A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. A vizsgálatok során mindenkiről kétoldalas adatlapot is kitölt a vizsgálócsoport, amelyen ha látásromlás vagy vakság áll fent, akkor annak okait is rögzítik. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe, kórházba irányítják.

Mit mutat meg a vizsgálatok eredménye?
A begyűjtött adatok feldolgozása külön erre a szűrésre kifejlesztett szoftver segítségével történik. A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak: a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról, a szürkehályog műtétek eredményeiről, a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról, a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról, valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról és glikémiás kontrolljáról.

Hogyan tájékoztatják a szűrővizsgálatban résztevőket?
A véletlenszerűen kiválasztott körzetekben felveszik a kapcsolatot egy helyi segítővel, annak érdekében, hogy segítsenek az 50 éves vagy annál idősebb lakosok informálásában. Minden lakos, akinek lakóhelye a vizsgálatba bekerült, erről még a vizsgálat előtt értesítést fog kapni. A felmérés előtti hetekben az érintetteket pontosan tájékoztatni fogják a vizsgálat menetéről és időpontjáról.

Mi a célja a szűrésnek?
A szűrővizsgálat eredményéről a nemzetközi és hazai szemész és diabetológus kollégákat tájékoztatni fogják. A vizsgálat fontos célja, hogy a felmérés eredményei és következtetései eljussanak a döntéshozókhoz, és a szemészeti ellátás úgy változzon, hogy az elkerülhető vakság és látássérülés lényegesen csökkenjen hazánkban az elkövetkező években.


Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: http://semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.03.31