Szegfűszeg nem csak főzéshez! Fogfájásra, sebtisztításra, öblögetésre is kiváló

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szegfűszeg nem csak főzéshez! Fogfájásra, sebtisztításra, öblögetésre is kiváló Mire jó a szegfűszeg? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a szegfűszeg áldásos hatásait. A szegfűszeg a téli konyha elengedhetetlen hozzávalója - a forralt borban vagy a mézeskalácsban egyaránt megtalálható. De mire jó még ez a különleges alakú fűszer?

A szegfűszeg élettani hatásai
Magas illóolaj tartalmú fűszer- és gyógynövény. Az illóolajában található eugenol, antibakteriális és tartósító hatású. Erős baktérium-, gomba- és vírusölő és érzéstelenítő tulajdonsága miatt kiválóan alkalmazható sebek tisztítására, csillapítja a rovarcsípések kellemetlen tüneteit és a fogfájást, de szájüregproblémák esetén is használható öblögetésként. Terhesség idején vagy magas vérnyomással rendelkezők azonban ne használják semmilyen formában.



A szegfűszeg felhasználási módja egészségügyi problémák esetén
1. Fogfájásra:
ha van otthon szegfűszegolajad, akkor vattapamacsra csepegtess néhány cseppet és azt tedd a fájós fogra. Ha csak egész szegfűszeged van, akkor rágj el pár szemet, a felszabaduló illóolajok fájdalomcsillapító hatással bírnak.

2. Csípések okozta viszketések, bőrirritáció ellen:
Keverj össze néhány csepp szegfűszegolajat némi olivaolajjal és ezt kend a bőrre.

3. Megfázás, légúti fertőzések esetén:
Egy csésze forró vízbe vagy lefőzött citromos teába tegyél 10 csepp szegfűszegolajat vagy 4-5 szem szegfűszeget és édesítsd mézzel.

4. Hasmenés, hányás, puffadás esetén:
Szintén főzet formájában fogyasztható - a szegfűszegolaj önmagában viszont irritálhatja a gyomrot.

Felhasználása a konyhában
Kihagyhatatlan a kompótokból, a forralt borból, de használhatod süteményekhez, húsok töltésénél, pácolásánál és nagyon ízletes a szárnyasokhoz, vagy különböző zöldségekhez.
 
Milyen betegségekre jó?
  • vírusos- bakteriális- és gombás megbetegedések
  • érzéstelenítés
  • rovarcsípés
  • fogfájás
  • gyomorbetegségek

Edd magad egészségesre rovat >>

Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.11.27