Köménymag jótékony hatásai: így használd puffadás, gyomorgörcsök, étvágytalanság ellen

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Köménymag jótékony hatásai: így használd puffadás, gyomorgörcsök, étvágytalanság ellen Mire jó a köménymag? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a köménymag áldásos hatásait. Mire jó a köménymag? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a köménymag áldásos hatásait.

A köménymag mint gyógyító fűszer
A köménymagban szinte valamennyi vitamin megtalálható, emellett tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat.

A köménymag gyógyhatásai
Szinte minden emésztési zavarra jótékonyan hat. Görcsoldó, étvágyjavító, gyomorerősítő és szélhajtó hatása is ismert. Segíti a gyomorsav termelődését és megakadályozza a puffadást. Karvon nevű illóolajának köszönhetően bélfertőtlenítő hatású.

A köménymag felhasználása
A köménymagból készült tea, jó hatással van az emésztési problémákra, ezért étkezés előtt fogyasszuk - kisbabáknak, gyerekeknek is adható.

Így készül a köménymag tea
Egy bögrényi forró vízhez körülbelül fél-egy teáskanálnyi őrölt köménymagot használjunk - a legjobb, ha frissen őröljük meg egy mozsárban. Hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd szűrjük le.

Egész vagy darált köménymaggal fűszerezhetünk leveseket, főzelékeket, péksüteményeket, pl.: pogácsát, de megszórhatjuk salátánkat is vele. Elmaradhatatlan hozzávalója a savanyú káposztának, de sajtokba, túrós ételekbe, kolbászba, burgonyás és sült ételekhez is használhatjuk fűszerként. Összetéveszthetetlen, karakteres íze miatt ritkán kombinálható más fűszerekkel.

Milyen betegségekre jó a köménymag?
  • emésztőrendszeri megbetegedések
  • görcsök
  • étvágytalanság

Edd magad egészségesre rovat »

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.02.17