6 betegség, ami ellen jó a paprika - Miért fogyassz rendszeresen paprikát?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


6 betegség, ami ellen jó a paprika - Miért fogyassz rendszeresen paprikát? Mire jó a paprika? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a paprika áldásos hatásait. Mire jó a paprika? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a paprika áldásos hatásait.

C-vitamin forrásunk a paprika
Közismert, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben található meg benne az A-vitamin és különböző B-vitaminok, valamint gazdag béta-karotinban is. Ásványi anyagai közül jelentős a kálium, magnézium és a vas.



Élettani hatásai
A paprika összetételének köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterin szintjét, fokozza a nyál és a gyomorsav kiválasztását, továbbá javítja az emésztőrendszer működését, az anyagcserét, a keringést és vérnyomás szabályozó. Reumatikus ízületi gyulladásokra jótékonyan hat a paprika kivonata. Csípősségét a kapszaicin okozza, mely fertőtlenítő hatású. Likopin és bioflavon tartalma fontos szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében.

Felhasználása
Szervezetünkre gyakorolt áldásos hatását természetesen nyersen fogyasztva fejti ki leginkább. Készíthetünk salátát belőle, tehetjük szendvicsbe, de ha hirtelen sütjük a paprikát például wokban, még akkor sem vész el belőle sok vitamin. A töltött paprika is közkedvelt, ugyanúgy, mint a nyár nagy slágere a lecsó, de sült húsok mellé különböző zöldségekkel is párosíthatjuk.

A zöldpaprikát savanyúságnak is eltehetjük, de a fűszerpaprikát szárítással is tartósíthatjuk.

Milyen betegségekre jó?
  • immungyengeség
  • koleszterin problémák
  • emésztési problémák
  • érrendszeri megbetegedések
  • ízületi betegségek
  • rákos megbetegedések

Edd magad egészségesre rovat >>

Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.07.15