A paradicsom - Milyen vitaminok vannak benne? Milyen betegségekre jó?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


A paradicsom - Milyen vitaminok vannak benne? Milyen betegségekre jó? Mire jó a paradicsom? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a paradicsom áldásos hatásait. Mire jó a paradicsom? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a paradicsom áldásos hatásait.

A paradicsom fontos vitamin és ásványi anyag forrás
A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségünk. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C-vitamin benne, de jelentős az A-, B1-, B2-, E- vitamin tartalma, de ezeken kívül számos vitamin forrása és gazdag karotinban is. Számos ásványi anyaga közül, meg kell említenünk a káliumot, foszfort és a szilíciumot. Káliumtartalma tisztítja a vért, a többi ásványi anyag - amely még megtalálható benne - segít eltávolítani a vérből a mérgeket. Magas víztartalmának köszönhetően megakadályozza a vér besűrűsödését.

Szervezetünkre gyakorolt élettani hatásai
Magas antioxidáns hatású és gátolja a rákos sejtek kialakulását. Védi a májat, jó hatással van a mellékvese működésére és csökkenti a prosztatarák kialakulását. Használhatjuk méregtelenítő kúra során. Gyógyítja a szervezetben zajló gyulladásos betegségeket (pl.: húgyhólyag gyulladás, vesegyulladás), a köszvényt, az ízületi gyulladást, reumát, oldja a vesekövet, epekövet.

Fokozza, serkenti az immunrendszer működését. Részben magas A-vitamin tartalmának és vértisztító hatásának köszönhetjük, hogy jótékonyan hat a májbetegségekre. A legnagyobb mennyiségben a paradicsomban található meg a likopin vegyület, ami antioxidáns hatású daganatellenes anyag, hő hatására nem károsodik.



Az A-, C-, és E-vitamin tartalma megvédi sejtjeinket a káros szabadgyököktől. Bőrproblémákra, napégésre, sebgyógyulásra a paradicsom A-vitaminja hoz gyógyulást, így nem csak belsőleg, de külsőleg is védelmet nyújt számunkra. Használjuk ezért sebekre pakolásként, ami fertőtleníti és tisztítja segítve ezzel a gyógyulást, de arcpakolásként is kényeztethetjük a bőrünket vele.

Felhasználása
Legegészségesebb nyersen fogyasztani, de vigyázzunk, ne együnk éretlen zöld paradicsomot, mert a benne lévő szolanin anyag mérgező, ami az érés során bomlik le. Természetesen a szabadföldön, napfényben érlelt paradicsom a legjobb vitamin és ásványi anyag forrás. A paradicsomot szinte minden ételbe beletehetjük, vagy díszíthetünk vele. Készülhet belőle zöldsaláta, tehetjük szendvicsbe, megaszalhatjuk. Ivólé formájában is kitűnő táplálék, de tálalhatjuk sültekhez és főzhetünk belőle levest, vagy szószt is.

Milyen betegségekre jó a paradicsom?
  • vértisztító
  • vérképzési zavar
  • rákos megbetegedések
  • májbetegségek
  • vesebetegségek
  • méregtelenítés
  • gyulladásos megbetegedések
  • ízületi betegségek
  • epebetegségek
  • bőrbetegségek
Fotó: Pixabay

Edd magad egészségesre rovat >>

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.05.05