Puffadás, székrekedés, gyulladások, reuma ellen - Még mire jó a birsalma?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Puffadás, székrekedés, gyulladások, reuma ellen - Még mire jó a birsalma? Mire jó a birsalma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a birsalma áldásos hatásait. Mire jó a birsalma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük?

Értékes őszi vitaminforrás a birsalma
A birsalma bővelkedik értékes vitaminokban, ásványi anyagokban, ásványi sókban. Tartalmaz A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, valamint P-vitamin is. Ez a koleszterinszint szabályozásában fontos. Jelentős mennyiségű foszfort, kalciumot, káliumot, vasat is tartalmaz, és magas a pektin tartalma. A pektin a birsalma héjban található, ami nagyon értékes rost az emberi szervezet számára.

Milyen jótékony hatással van szervezetünkre?
Nyersen a legegészségesebb fogyasztani az értékes összetevői miatt. A nyers birsalma és birsalmalé fokozza az anyagcserét, a gyümölcs savassága az emésztőrendszert megmozgatja, védőréteget képezve a bél nyálkahártyáján, így válik a székrekedés hatékony ellenszerévé. Bátran fogyasszuk puffadás esetén is, mert kiválóan enyhíti a panaszokat.



Ismert még görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása. Menstruációs panaszok, gyulladások, bélgyulladás esetén javasolt napi 2-3 alkalommal fél pohár birsalmalevet meginni. Égési sebekre, fagyásra, reumás panaszokra szintén jótékonyan hat. A népi gyógyászatból tudjuk, hogy a skorbut gyógyítására is használták P-vitamin tartalma miatt, valamint vérzékenységre.

Felhasználása
A gyümölcsből leggyakrabban birsalmasajtot készítünk mézzel, de főzve kitűnő leves készíthető belőle. Ilyenkor savanykás ízét ellensúlyozhatjuk olyan aromás fűszerekkel, mint a szegfűszeg vagy a fahéj. Ezek mellett befőtt is készülhet belőle.



Milyen betegségekre jó?
  • székrekedés
  • emésztési problémák
  • menstruációs görcsök
  • gyulladásos megbetegedések
  • sebek
  • fagyás
  • reuma
  • koleszterin probléma
  • vérképzési probléma
Edd magad egészségesre rovat >>

Fotó: Pixabay, Freepik/KamranAydinov

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.11.12