Az alma hatásai: 9 betegség és egészségügyi probléma, ami ellen jó

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Az alma hatásai: 9 betegség és egészségügyi probléma, ami ellen jó Mire jó az alma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük az alma áldásos hatásait. Mire jó az alma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük az alma áldásos hatásait.

Az alma egészségünk alapgyümölcse
Tartalmaz A, B-komplex, C-vitamint és magas az ásványi anyag tartalma, ami jó hatással van az emésztésre. A benne található cink, fluor, jód, kalcium, kálium, szelén mind együtt szolgálják az egészségünk megőrzését és elengedhetetlenül szükségesek az erős, ellenálló immunrendszerünk kialakulásához.

Az almának magas a flavonoid tartalma, ami antioxidáns hatású, így semlegesítve a sejteket károsító oxidációs folyamatokat.

Főleg az alma héjában találhatók a fő antioxidánsok, mint az epicatechin, phloretin glycosid, quercetin glycosid, chlorogénsav. A flavonoidok erősítik az immunrendszert. További tulajdonságai, hogy májvédő hatású, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti az asztma kialakulását az almalé magas antioxidáns tartalma.



Az alma élettani hatásai
Az alma rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat. Hasmenésre és székrekedésre egyaránt alkalmazható. Rosttartalmának 1/3 része pektin, ennek köszönhetően javítja az anyagcserét, savtartalma pedig serkenti a bélmozgást.

Az alma rákmegelőző tulajdonsággal is bír és csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát, mivel megköti a rákkeltő anyagokat a bélben. Csökkenti a koleszterinszintet és a cukor felszívódását, így cukorbetegség esetén is jó hatással bír. Tisztítja a légutakat, mely a gyulladás leküzdésében fontos.

Az alma felhasználása
Az alma a feldolgozás során a hatóanyagok nagy részét megőrzi, így változatos módon fogyaszthatjuk és készíthetjük el. Köztudott az almaecet zsírégető tulajdonsága, szárított héjából pedig teát készíthetünk gyomor és bélbántalmak ellen, de az alma levét üdítőként is ihatjuk.

Milyen betegségekre jó az alma?
  • emésztési problémák
  • rákos megbetegedések
  • koleszterin probléma
  • cukorbetegség
  • gyulladásos megbetegedések
  • asztma
  • immunerősítés
  • májbetegségek
  • vírusos- és bakteriális betegségek

Edd magad egészségesre rovat »

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.09.16