Rostdús ételek fogyasztása: Nem csak az emésztésnek tesz jót, de a vérnyomásnak is! - Mit okozhat a magas vérnyomás?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rostdús ételek fogyasztása: Nem csak az emésztésnek tesz jót, de a vérnyomásnak is! - Mit okozhat a magas vérnyomás? Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend, a kezeletlen magas vérnyomás pedig stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője. Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.



Alacsony rosttartalom=magas vérnyomás
A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A kutatók székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.

- Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét - hangoztatta David Kaye professzor, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, a tanulmány társszerzője.  

- A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással - tette hozzá.

Nem tudják, miért van
Miközben a kutatók elégedettek a tanulmány eredményeivel, egy dolog rejtély maradt számukra. Kaye professzor szerint nem ismerik, hogy milyen mechanizmus okozza a magas rosttartalmú étrend védőképességét a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Melyik ételek tartalmaznak sok rostot?
Rostdús ételek: zöldségek (cékla, brokkoli, répa, káposzta, saláta, paradicsom, retek, uborka, spenót), gyümölcsök (szilva, eper, grépfruit, narancs, málna, barack, szőlő, cseresznye, aszalványok), teljes kiőrlésű pékáru, müzli, lenmag.

Elfogyaszthatók nyersen, párolva, turmixolva, de fontos, hogy mellettük elengendő legyen a folyadékfogyasztás is!

Ez is érdekelhet!
Ezért fontos, hogy naponta fogyassz zöldséget, gyümölcsöt »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay




Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.02.28