Nem is hizlal a tészta? Így hat a mediterrán diéta a szervezetre a kutatók szerint

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Nem is hizlal a tészta? Így hat a mediterrán diéta a szervezetre a kutatók szerint Amikor fogyókúrába kezdünk, az elsők között vonjuk meg magunktól a finom és kívánatos tésztaételeket. Ki más, ha nem az olaszok igyekeztek utánajárni annak, illetve bebizonyítani azt, hogy a tészta valójában nem is hizlal. Az olasz kutatók tanulmánya természetesen a mediterrán diétára esküszik... Részletek a cikkben. A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.


    
23 ezer embert toboroztak, hogy bebizonyítsák a tésztaevés fontosságát
A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.     
A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.
    
- A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.

Most már tudjuk, hogy egy finom spagetti nem csak finom, hanem még egészséges is tud lenni    
Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.
    
A meditárrán diéta jó hatással van az egészségre
- Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.


Mi az a mediterrán diéta?


A mediterrán diéta világszerte közkedvelt, egészséges táplálkozási forma. Sok zöldségből, halból, kevés húsételből, gazdag olívaolaj, fokhagyma, kenyér és egy kis vörösbor fogyasztásából áll. A sajt és az édességek ugyanúgy a mediterrán étrend részét képezik - ezeket azonban csak mértékkel fogyasztják még maguk a mediterrán vidékeken élő emberek is.

Ez az étrend a szívet és az ereket védi az érelmeszesedéstől, és mivel nélkülözi a nehéz és zsíros ételeket, sokan fogyókúra étrendjeként használják.

A mediterrán diéta hosszú távon egészséges, ezért könnyen rá lehet kapni, ráadásul nem kell számolgatni a kalóriákat. Táplálkozási szakemberek ugyanakkor a mediterrán diéta hátrányaihoz sorolják, hogy nem kellő odafigyeléssel a mediterrán étrenddel akár még hízni is lehet, ugyanis, ha valaki a mediterrán fogások közül zsírban gazdag ételeket fogyaszt sokat, az könnyen meghízhat - írja a webbeteg.hu.


Mennyi szénhidrátot ehetünk meg egy nap?


Egy átlagos, egészséges étrend tartalmaz szénhidrátokat - napi kalóriabevitelünk fele ezekből származik. Egy szelet kenyér körülbelül 30 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg egy közepes adag burgonyaköret 35 grammot, egy adag tészta körülbelül 43 grammot.

Az interneten fellelhető kalóriatáblázatokból könnyen kiszámolhatjuk magunknak, hogy mennyi kalóriára van szükségünk naponta. Ha valakinek például 2000 kalóriára van szüksége egy nap, akkor hozzávetőlegesen 250 gramm szénhidrátot fogyaszthat el nyugodt lelkiismerettel -  mindössze arra kell ügyelni, hogy- ennek csupán 10 százaléka legyen cukor vagy édesítő.

A tésztát, édességeket és szénsavas üditőket a szakmeberek általában a szegényes tápanyagforrásokhoz, az úgynevezett "üres kalóriákhoz" sorolják, emiatt javasolják, hogy a hétköznapok során ne fogyasszunk belőlük túl sokat - írja a szénhidrátokról a napidoktor.hu.

Forrás: MTI 2016. július 5.
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.07.06