8 szuper dolog, amit az unokák szívesebben csinálnak a nagyszülőkkel, mint a szülőkkel

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


8 szuper dolog, amit az unokák szívesebben csinálnak a nagyszülőkkel, mint a szülőkkel Mint tudjuk, a nagyszülők teljesen más hatással vannak a gyerekekre, mint a szülők. Ők azok, akik régi történeteket tudnak mesélni a szülőkről, a szomszédokról, a szomszédok állatairól, stb... És ők azok, akikkel sokkal mókásabb megtenni pár dolgot, mint anyuval vagy apuval. Mint tudjuk, a nagyszülők teljesen más hatással vannak a gyerekekre, mint a szülők. Hiába szeretik a videójátékokat és az okostelefonokat bújni a gyerkőcök, a nagymamák, nagypapák, képesek őket kirobbantani a kütyük vonzásából és a figyelmüket teljesen más irányba terelni. Hiszen ők azok, akik régi történeteket tudnak mesélni a szülőkről, a szomszédokról, a szomszédok állatairól, stb... És ők azok, akikkel sokkal mókásabb megtenni pár dolgot, mint anyuval vagy apuval.

8 szuper időtöltés, amit szívesebben csinálnak a gyerekek a nagyszülőkkel, mint a szülőkkel


1. Kártyázzatok!
Avassátok be a gyerkőcöket a bridzs, a snapszer, a römi vagy a kanaszta rejtelmeibe! A szülőktől jó eséllyel csak a passziánszt vagy a pókert ismerik, mert manapság az a "menő". De melyik gyermek nem szeret a nagyszülőkkel szemben nyerni? Talán még meg is éri hagyni őket néha nyerni, csupán azért, hogy a vidáman csillogó tekintetük beragyogja a szobát.

2. Menjetek el kincsvadászatra!
Nincs olyan gyerek, aki ne imádna kincsek után kutatni, ez tény. Gyerünk ki a kertbe, a parkba vagy az erdőbe és induljon a kaland! Készíts listát unokádnak, mi mindent keressen meg, pl. egy piros levelet, egy elhullott madártollat, egy Y-alakú ágat, egy legalább 4 centis kavicsot, keressen valami keményet, puhát, csillogót, stb.

Ha már nagyobbacska gyerek van körülötted és időd is van rá, rejtsd el előre a felkutatandó kincseket és költs kis versikét a nyomokhoz! Vagy vigyetek magatokkal egy fényképezőgépet és tűzzétek ki célul, hogy az ábécé minden betűjéhez kerestek valamit, aminek a neve az adott betűvel kezdődik és fényképezzétek le! A szórakozás mellett ez a gyermek megfigyelőképességét és csapatmunkáját is fejleszti.



Fotó: Freepik/bearfotos

3. Masszírozd meg a hátát!
Senki nem tud ellenállni egy jó kis hátmasszázsnak. És ha még ráadásul játékos formában teszitek, készülj fel a "még, nagyi, még" kifejezés végetnemérő ismételgetésére!

Terítsd le a kedvenc takaróját a kanapéra vagy a szőnyegre, feküdjön hasra és gyengéden simogasd a hátát! Ha már nagyobbacska, akkor az ujjaddal betúket vagy számokat rajzolhatsz a hátára, amiket neki ki kell találnia. Még az is lehet, hogy álomba szenderül közben, de nyugi, ez nem annak a jele, hogy unná a dolgot, csak nagyon-nagyon jól esik neki.

4. Süssetek együtt sütit és egyétek is meg!
Már 1-2 éves gyerekeknél észre lehet venni, mennyire fontos számukra, hogy mini-felnőttként leutánozzák a körülöttük levők tevékenységeit, pl. főzés a játékkonyhában, össze-, illetve szétszerelni bármit játékszerszámokkal, vagy tűzoltóként, orvosként, rendőrként szerepelni a játékban.

Éppen ezért nincs is nagyobb élvezet nekik, amikor valóban besegíthetnek. Vond be a sütés-főzésbe! Persze életkorának megfelelő feladatokat bízz rá, s amíg ő lelkesen méricskél, krémet kever vagy tésztát gyúr veled, te elhalmozhatod régi családi történetekkel, vagy megismertetheted vele a hagyományokat. Hidd el, mint a szivacs szívja magába ezeket a tőled kapott tudást!

Olvasd el ezt is!
25 ok, amiért az unokák imádják a nagyszülőket »

5. Fedezzétek fel együtt a barkácsolás örömét!
Ó, igen, a nagypapa fészerénél nincs izgalmasabb hely a világon! Tele van szerszámokkal, még olyannal is, amit soha nem láttak a mai kor fiataljai. Itt egy satu, ott egy nádazó vagy terménydaráló? Hát muszáj mindet kipróbálni! Avasd be unokáid a szerszámok rejtelmeibe, mutasd meg nekik, mi mire való! Ki tudja, mikor veszik még hasznát e kellékek ismeretének?

6. Nézegessétek együtt a régi babafotókat!
Forgassátok együtt azokat a fotóalbumokat, amiben még unokád apukája vagy anyukája szerepel gyermekként! Minden gyerek szereti, ha a saját szüleit, vele egykorúként láthatja és hallhatja róluk a nagyik vicces-komoly történeteit. Főleg, ha kiderül, hogy apa vagy anya igazi rosszcsont volt és mindenféle csínytevésre kapható volt!


Freepik/katemangostar

7. Menjetek el együtt könyvtárba!
A régi könyvek illata semmivel sem összehasonlítható. Mutasd meg a lurkónak, hogy létezik olyan könyv is, ami nem e-bookon olvasható, érintse meg a lapokat, lapozza az oldalakat!

Ha még kisgyermek, menjetek a gyerekrészlegre, ahol számtalan színesebbnél színesebb könyvet találhattok, mind telis tele csodás történetekkel. Ha pedig már kicsit idősebb, akkor várják a kalandregények, történelmi regények, melyek fantasztikus fantáziavilágba röpíthetik el a kívácsi olvasókat. Ezután készítsetek otthon saját mini-könyvtárat! Rendezzétek el az otthoni könyveket tematika vagy írók szerint! Közben még az aktuális portörlést is megoldhatjátok...

8. Mutasd meg az ékszeres dobozodat a kislányoknak!
Egy nagymama ékszerdoboza olyan, mint az élete miniatűr története. Ezt a medált még elsőáldozásra kaptad, ezt a gyűrűt az első hódolódtól, a nyakláncot pedig a nagypapától, megannyi szívmelengető, kedves-bús emlék rejtőzik az ékszerekben. Ajánld fel neki, hogy próbálja fel a nyakéket vagy a fülbevalót és úgy fogja érezni magát, mint egy királylány. Persze lehet, hogy ezután minden egyes alkalommal, amikor meglátogat, meg kell neki mutatnod az ékszeres ládikádat...   

Forrás: grandparents.com
Fotó: Freepik/bearfotos, Freepik/katemangostar, Pixabay


Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2017.09.29