Nagyszülő-unoka viszony: hogyan őrizd meg a jó kapcsolatot, ha az unokák már nagyobbak? 5 dolog, amire figyelj oda a szakember szerint

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Nagyszülő-unoka viszony: hogyan őrizd meg a jó kapcsolatot, ha az unokák már nagyobbak? 5 dolog, amire figyelj oda a szakember szerint A nagyszülő-unoka viszony életében eljön az idő, amikor az unoka számára már nem olyan vonzó a nagymamával, nagypapával együtt lenni, helyette más „fontos” dolgok lépnek be a gyerek életébe. Hogyan tud továbbra is erős maradni a nagyszülő-unoka kapcsolat? Mit lehet ilyenkor tenni? Az unokák számára a nagyszülők nagyon fontos kapaszkodók, a nevelésükben részt vevő jelentős személyek. Egy idő azonban a barátok és a különféle  hobbik egyre inkább kezdik kiszorítani a nagyszülőket a gyerek életéből. Mit lehet ilyenkor tenni? A válasz egyszerű: semmi különöset, továbbra is ápolni kell a kapcsolatot.

Az unoka-nagyszülő páros egy egészen különleges csapat. Annak az alapját, hogy ez a kapcsolat egy élethosszig tartó jó viszony maradhasson, már egészen kisgyermekkorban kell megalapozni: azok a gyerekek, akik rendszeresen látogatják a nagyit vagy a nagypapát, a nagyszülőket gondviselőként tartják számon, olyan személyként, akikhez erősen kötődnek.



A nagyszülő-unoka kapcsolat idővel átalakul - ez egy természetes folyamat
A későgyermekkorba való belépéssel - úgy 9-10 éves kor környékén - a leválási folyamat újabb szakasza veszi kezdetét: a gyerekek egyre inkább elkezdenek a külvilág felé nyitni - mondja Roswitha Sommer-Himmel, a Nürbergi Evangélikus Főiskola Gyermeknevelési tanszékének tanára. A gyerekek életében a hasonló korú személyek, a kortársak (szaknyelven Peer-Group) nyernek nagyobb jelentőséget.

Mit tehetsz, hogy megőrizd a jó viszonyt az unokáddal?


1. A nagyszülők ne kényszerítsék az unokát
A kortársakkal való intenzívebb kapcsolat azt is jelenti egyben, hogy a nagyszülőkre kevesebb idő jut. A nagyszülők ilyenkor ne ragaszkodjanak a berögzött jogaikhoz, szokásaikhoz, például a hosszú nyári szünidei látogatásokhoz - figyelmeztet Udo Hartings Észak-Rajna-Vesztfália tartomány nevelési tanácsadója. Ehelyett érdemesebb inkább új utakat keresni.

2. A találkozóknak vonzónak kell lennie az unoka számára
Minél vonzóbbak a találkozások mindenki számára, annál szívesebben megy bele a másik fél, amit közös élmények összekapcsolásával lehet még teljesebbé tenni.

- Mint ahogy korábban is, amikor a kisgyerek a nagymamával, nagypapával találkozott, és közös rituálét (játékokat, evési szokásokat, kedvenc ételeket) alakított ki, ebben a korban is hasonló nagyszülő-unoka rituálékat lehet kialakítani, vagy a korábbiakat tovább ápolni - mondja Obermeier.

3. Nagyszülők és unokák keressenek közös hobbit
A régi közös tevékenységekhez bármikor társulhatnak új közös hobbik.

- Éppen amiatt, mert a mai nagyszülők fittebbek, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, közös szabadidős tevékenységként nyugodtan választhatják például a sportolást. Ez nem jelenti azt, hogy a nagypapának lelke szakadtából, villámgyors csatárként kellene együtt szaladnia a focipályán a kisunokával, de a fiúunokát bizony el lehet kísérni rendszeresen a fociedzésre, vagy egy-egy focimeccsre - javasolja Roswitha Sommer-Himmel.

4. A nagyszülők érdeklődjenek az unokájuk hobbija iránt
Minél többet tud a nagymama vagy a nagypapa az unokája érdeklődéséről és igényeiről, annál jobban szót tud vele érteni. Ezekről a trendi témákról, új érdeklődési körökről leginkább a szülőktől vagy akár a médiából lehet több információhoz jutni.

- És arra is meg lehet kérni az unokát, hogy hozza magával a kedvenc könyvét, vagy a kedvenc zenei lemezét, amit majd közösen meghallgathatnak a nagyszülők otthonában - tanácsolja a szakember.

5. Használni kell az új kommunikációs eszközöket
Ha ritkulnak a személyes találkozások, akkor sem kell csüggedni, mert a mai új kommunikációs technikai eszközöknek köszönhetően rengeteg féleképpen lehet az unokával kapcsolatot fenntartani, gondoljunk a Skype-ra, Facebookra, Twitterre - ezek közül csak a legismertebbeket említve.

Forrás: Külföld / berliner.de
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.02.08