2023. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Családi élet > Nagyszülő-unoka viszony: A közös élmények többet számítanak, mint az, hogy milyen gyakran találkoztok - Erre jutottak a kutatók

Nagyszülő-unoka viszony: A közös élmények többet számítanak, mint az, hogy milyen gyakran találkoztok - Erre jutottak a kutatók

Szülőklapja képHogyan alakíthatsz ki igazán jó nagyszülő-unoka viszonyt? Mit kell tenned azért, hogy nyomot hagyj az unokád életében? Lazább lesz a kapcsolatod az unokáddal, ha messze lakik, és csak ritkán találkoztok? Szakértők válaszait a cikkben olvashatod.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-02-02
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülők időnként jóval elfoglaltabbak, mint maguk a szülők, de ez mégsem mehet a nagyszülő-unoka viszony kárára. Ha a nagyszülő azt szeretné, hogy jó viszonya legyen az unokájával, akkor nem árt tudnia: nem az unokával való találkozások gyakorisága, hanem a közös élmények átélése számít.

Legtöbbünk szívét melegség tölti el, ha a nagyszüleinkre gondolunk. Emlékeinkben felbukkannak azoknak a csodálatos élményeknek a képei, amikor a nagymamával megsütöttük az első piskótánkat, vagy, ahogy nagyapával órákon át építettük az első villanyvasutunkat. Akkoriban a nagyszülőknek végtelen idejük volt az unokáikkal foglalkozni. És mi a helyzet ma?

A mai fiatal szülők ellenben úgy érzik, hogy az ő szüleik már közel sem ilyen ráérősek. A mai nagymamák és nagypapák aktívak, nagy részük még dolgozik, határidős elfoglaltságaik, megbeszéléseik, teendőik vannak, utaznak, társaságba járnak, vagy más szabadidős elfoglaltsággal kötik le magukat; és éppen ezek miatt a teendők miatt nem kaphatók bármikor gyermekfelügyeletre. Még akkor sem lehet őket korlátlanul ugrasztani, ha betegség miatt egy egész hetet kimarad a bölcsiből a kisunoka.

Közös élmények az unokával


A leterheltség és a sok teendő azonban nem mehet az unoka-nagyszülő viszony kárára. Pedagógusok úgy tartják, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség az, ami számít.

- A sok mesélés, a közös 'ki nevet a végén'-típúsú játékok, építések játékkockákból, sok barkácsolás, az ünnepekre való együttes ráhangolódás - ezek azok az élmények, amelyek összeforrasztják a nagyszülő-unoka párost, még akkor is, ha a találkozások nem heti rendszerességűek - mondja Roswitha Sommer-Himmel a Nürnbergi Evangélikus Főiskola gyermeknevelési szakértője.- Azáltal erősödik a kapcsolat, ha a nagyszülő valami olyat tesz vagy mutat az unokának, amit a szülő általában nem szokott tenni - ez lehet például egy közös kekszsütés, amire a nagymamának talán több idejük van, mint az anyukáknak. Nem szabad a nagyszülő-unoka kapcsolatot csupán gyakoriság alapján megítélni, mert egy kapcsolat akkor is lehet kiváló, ha a két fél több órányi autózásra lakik egymástól.

Jó nagyszülő-unoka kapcsolat


Ha a statisztikákat tekintjük, akkor meglehetősen pozitív tendencia mutatkozik a nagyszülő-unoka kapcsolatok vonatkozásában. Akár munkája miatt elfoglalt egy nagyszülők, akár amiatt kerül ritkán a képbe, hogy messze lakik, netán ingázik - mind ugyanazzal az elszántsággal foglalkoznak az unokáikkal az úgynevezett "Best Ager"-ek. (Best Ager, vagyis Fiatal idősek olyan személyek, akik már elmúltak 50 évesek, még dolgoznak, aktívan élik mindennapjaikat, és az úgynevezett legszebb időszakukat élik - a szerk.)

- Egyes szülők szempontjából ez úgy hat, hogy a nagyszülőknek bizony nincs idejük az unokájukkal törődni, ugyanakkor össztársadalmi szempontból ez a kép teljesen másként fest. A nagyszülők ma már jóval több ideig élnek, és éppen emiatt összességében több idejük jut unokázásra. Arról nem szólva, hogy az úgynevezett patchwork családoknál további nagyszülő páros is megjelenik a fiatal családok életében, miközben a gyerekek száma időről-időre kevesebb - mondja Harald Künemund a Vechtai Egyetem időskutatója. (Patchwork család alatt azt értjük, amikor újabb házasságokkal újabb gyerekek kerülnek a család életébe - a szerk.)


A mai nagyszülők ugyan elfoglaltabbak, de tovább élnek, emiatt több időt is töltenek együtt az unokáikkal - állítják társadalomkutatók


A nagyszülők nyomai a gyerekek életében


Hogy mennyivel többet profitál egy mai unoka a nagyszüleitől, mint korábban? Ezt egy érdekes felmérés eredmény mutatta meg igazán. 2010-ben az Allenbachi Generációs Intézet felmérést készített: a megkérdezett 16-29 éves korosztály mintegy kétharmada érezte úgy, hogy a nagyszülő meghatározó személy az ő életében vagy olyan, akitől tanult valamit.

Megkérdezték a 60 év feletti korosztályt is ugyanerről, és ők már csak a fele arányban nyilatkozták ugyanezt. Az idősebbek 21%-a egyáltalán nem is ismer(het)te a nagyszüleit. A megkérdezett tinédzser-fiatal felnőtt csoportnál erre a kérdésre adott válasz csupán 5% volt.


Tisztes távolság - több harmónia


Walter Bien a Német Fiatalügyi Intézet pedagógus-szociológus szakembere erről így vélekedik:

- A nagyszülő-unoka viszony ma bensőségesebb, mint bármikor valaha, ugyanis a fiatal és idősebb generációt ma nem terhelik külső kényszerek, amihez hozzájárul, hogy ma már kevesen élnek egy fedél alatt az unokáikkal, illetve nagyszüleikkel. Egy mai, modern család mottója talán a "távolságon alapuló intimitás" lehetne. Nagyon fontos, hogy mindenki visszahúzódhasson a saját otthonába bármikor, amikor konfliktushelyzet adódik, vagy erre szükségét érzi.


Az utolsó szó mindig a szülőké


A nagyszülő-unoka kapcsolat egy különleges kapocs, amibe belefér az, hogy a nagyi vagy a nagypapa engedékenyebb, mint a szülők, ugyanakkor a fontos nevelési elveknek soha nem szabad ellentmondani, mert ezekért mindenkor a szülők a felelősek.

- Ez egy gyakori probléma sok családnál - mondja Ralf Martin berlini pszichológus. - Még akkor is tartaniuk kell magukat a nagyszülőknek a fiatal szülők szabályaihoz, ha egy-egy témáról másképpen gondolkodnak. Különben a legszélsőségesebb esetben azon kaphatják magukat, hogy el vannak tőlük tiltva az unokák - mondja a szakember.

- Fontos lenne elsősorban, hogy a nagyszülő a szülőt mint felelősségteljes fő döntéshozót ismerjen el. A szülők által felállított szabályokat szándékosan vagy öncélúan nem lehet semmibe venni. Természetesen minden apróságot nem kell egyenként megtárgyalni, mert az túlzás lenne, de nagyon hasznos lehet, ha a nagyszülő folyamatosan érdeklődik a szülőknél, vagy legalábbis a fő kérdéseket tisztázza - mondja a pszichológus.

Közös kompromisszum - családi béke


Ha a nagyszülő valamivel nagyon nem ért egyet, akkor diplomatikusan járjon ki "kivételszabályokat" a szülőknél. Például kérje meg őket arra, hogy: "Tudom, hogy nálatok tilos a tévézés, de engedjétek meg, hogy itt legalább egy rövidebb mesét megnézzünk." Ezeket a kialkudott családi egyezségeket már mindenkinek tiszteletben kell tartania, és el kell fogadnia, illetve a gyereknél is tudatosítani kell, hogy más-más szabályok vonatkoznak az egyes helyszínekre.

Eredeti cikk: Külföld / t-online / A közös élmények határozzák meg az unoka-nagyszülő viszonyt
Fotó: Pixabay, freepik

Címkék: nagyszülő, unoka, gyerek, gyermeknevelés, szabályok, távolság, játék a gyerekkel, élmény, emlék, bes ager, patchwork család

Kapcsolódó cikkek

11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot

Messze lakik az unokád? Nagyon hiányoztok egymásnak? Évente csak pár alkalom nyílik rá, hogy találkozzatok? Mindez nem lehet akadálya annak, hogy az imádott unokád szupernagyija, csodálatos nagypapája legyél! 10 jópofa ötletet is mondunk, hogy hogyan tudjátok a távolságot áthidalni - egyszerűen, kreatívan!

tovább a cikkre
Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai
Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai

- A család lehet, hogy régi intézmény, és sokszor gondolhatjuk azt is, hogy már ódivatú vagy idejét múlt, mégis a családnál jobbat még senki sem talált ki - vélekedik a legősibb intézményről lelkész szerzőnk, aki újra és újra emlékezet bennünket arra, hogy a családi kapcsolatokat folyamatosan ápolni és gondozni kell.

tovább a cikkre
Boldogabbak lesznek azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a nagyszülőkkel - Erre jutottak a kutatók
Boldogabbak lesznek azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a nagyszülőkkel - Erre jutottak a kutatók

Az amerikai Brigham Young Egyetemen most készült tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy milyen szerepet töltenek be a nagyszülők a gyermekek fejlődésében, megerősítette, amit már minden nagyszülő tud (vagy legalábbis remél), nevezetesen, hogy a nagyszülők jelentik a kulcsot az unokák boldogságához. Tudd meg, mire jutottak!

tovább a cikkre
Messze lakik az unokád? Szuper ötletek, hogy mindig kapcsolatban maradjatok
Messze lakik az unokád? Szuper ötletek, hogy mindig kapcsolatban maradjatok

Nagyszülővé válni csodálatos folyamat, ám nem minden nagymamának és nagypapának adatik meg, hogy naponta vagy hetente többször láthassa szeretett unokáját.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x)

vissza vissza