Főoldal > Cikkek > Családi élet > Ilyenek a modern nagymamák és nagypapák! - Miben mások a mai nagyszülők az előző nagyszülő-generációknál? Miben hasonlítanak?

Ilyenek a modern nagymamák és nagypapák! - Miben mások a mai nagyszülők az előző nagyszülő-generációknál? Miben hasonlítanak?

Szülőklapja képMilyen a 21. század nagyszülője? Melyek azok a nagyszülői értékek, amire az unokák ma éppúgy vágynak, mint évszázadokkal ezelőtt? Miben más egy kisgyermek, ha odaadó nagyszülői gondoskodás veszi körül?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-09-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülői spektrum ma igen széles, de általában kijelenthető, hogy a mai nagyszülők alapvetően egészségesebbek, tovább élnek, és több időt szentelnek az unokáiknak, mint bármely más korábbi generáció.

- A mai nagyszülők történelmi jelentősége az, hogy a halandóság számának csökkenése és a meghosszabbodott élettartam miatt, jóval több időt tudnak az unokáikkal eltölteni, noha kevesebb unoka szaladgál körülöttük, mint a régi öregek körül - magyarázza dr. Tanja Mühling, a Bambergi Egyetem Családkutatási Intézményének szakembere.

Dr. Mühling az előnyök között még kiemeli, hogy emiatt a tendencia miatt egy nagyszülő az unoka felnőttkorába is bepillantást nyerhet, annak részese lehet, még akkor is, ha a földrajzi távolság közöttük nagy. - A távolságot áthidalandó még inkább jelentősége van a mai technikai vívmányoknak, hiszen az emailnek, sms-nek világában a generációk viszonyát még szorosabbra tudja fűzni.


Milyen a 21. század nagyszülője?


A nagyszülők 77 százaléka foglalkozik legalább alkalmanként az unokájával, annak ellenére is, hogy csupán 7 százalékuk él egy fedél alatt a felnőtt gyermekével és unokáival, és a legtöbbjüknek komoly távolságot kell megtennie ahhoz, hogy találkozhasson az imádott unokájával.

De hogyan fest egy modern nagyszülő képe a 21. században? Mindannyian fiatalos kinézetű, az okostelefont probléma nélkül pötyögtető, interneten szörfözgető, hobbival és elfoglaltságokkal, zsúfolt naptárbeírásokkal rendelkező nagymamákra és nagypapákra gondolunk. De vajon a jövő nagyszülei valóban olyanok lesznek, akiknek csak akkor jut idejük az unokájukra, ha éppen beférnek a sűrű programjaik közé?


A nagyszülő mint a család "tűzoltója"


A kép ennél árnyaltabb. Első pillantásra a mai nagyszülők teljesen másmilyenek, mint az előző generációk nagyszülei. A foteljében kényelmesen kötögető, ősz kontyú anyókák képe már a múlté. De akkor mi változott?Manapság a 6 év alatti gyerekek mintegy harmada hetente legalább egyszer találkozik valamelyik nagyszülőjével. A nagyszülők azok, akikre fizetség nélküli bébiszitterként lehet számítani, és ők azok is, akik rugalmasabbak tudnak lenni bármilyen külsős gyermekpesztránál. A nagyszülők a "család tűzoltói" - ezzel a kifejezéssel él Herbert Engstler berlini generációkutató. A szakember úgy véli, hogy ezek a modern, tűzoltó típusú nagyszülők nem egyszer saját igényeikről, érdekeikről lemondanak azért, hogy unokáikkal lehessenek, a szülőket tehermentesítsék, hogy a család javára lehessenek.

Az unoka mint életelixír


A szoros unoka-nagyszülő kapcsolatból mindkét fél bőven profitál. Ugyanis az unokák testi és lelki egészségben tartják nagyszüleiket - ezt állapította meg korábban David Coall ausztrál biológus kutatócsapata. Az unokák olyanok, mint a friss a forrásvíz, vitalitást, megújulást, örömet hoznak az idősödő emberek életébe, és ezáltal javítják az életminőségüket.

A közös családi kirándulások alkalmával, a friss levegőn sétálgatva nagy családi beszélgetések alakulhatnak - ilyenkor az unokák elmagyarázzák a nagymamának, nagypapának, hogyan is működik a világ, mi fán teremnek a mai technikai csodák. A gyerekek szellemileg karbantartják idősödő nagyszüleiket.

- Nem keresztrejtvényt és sudokut kell fejtegetni, hanem minél több időt az unokákkal együtt lenni. Ha pedig nincs unoka, akkor gyereket kell kölcsönözni - tanácsolja Manfred Spitzer agykutató.


Amikor előtör a nagypapából a gyerek


- Meglepő módon sok nagyszülő élvezi azt, hogy a gyerekkel együtt játszva ő is újra gyerek lehet - magyarázza Mühling. Őszinte örömmel és hatalmas élményként élik meg a nagymamák és a nagypapák azt, ha a gyerekkel Wii-t játszhatnak együtt, vagy fantáziadús legoépítményeket alkothatnak, mert ezekre a gondtalan, feltöltekezésre alkalmas tevékenységekre unoka nélkül soha nem kerülne sor. Főképpen azok a férfiak, akiket korábban az egzisztencia megteremtésének súlya, terhe nyomott, ők azok, akik nagypapaként igyekeznek bepótolni mindazt, amit apaként elmulasztottak: a játékot.

Ezért van szükségük a gyerekeknek nagyszülőkre


A gyerekre is kedvezően hat, ha a nagyszülőkkel gyakran találkoznak, és még az sem számít, hogy egy nagymama vagy nagypapa modern vagy épp régimódi-e. Egy tanulmány ugyanis arra világított rá, hogy azok a gyerekek, akiket a nagyszüleik szeretnek, azok társas viselkedése is rendezettebb.

Egy másik vizsgálat szerint pedig ezek az unokák sokkal inkább lesznek elkötelezettek az iskola felé, jobban megállják a elyüket, mint azok a társaik, akik nem élvezhetik a nagyszüleik szeretetét és gondoskodását. Kijelenthetjük tehát, hogy a nagymama, illetve nagypapa jelenléte nagyon is fontos, érzelmi támaszként szolgálnak a gyermek életében, és ez legfőképpen akkor válik nagyon fontos tényezővé, amikor családi konfliktus adódik. A családi konfliktus alkalmával a megingathatatlan unoka-nagyszülő kapcsolatot nem tud sérülni, mert azt nem terheli semmilyen teljesítménykényszer vagy nevelési elv.


Patchwork unoka - mit jelent?


Patchwork családról akkor beszélünk, amikor az újraházasodással újabb gyerekek kerülnek be a család életébe (patchwork: színes foltvarrás- a szerk.) A patchwork családok a nagyszülők szerepét és hozzáállását is megváltoztatja, sőt, ha már maga a nagyszülő is elvált, akkor még tarkább lehet a kép. Statisztikailag bizonyítható, hogy azok a nagyszülők, akik maguk is elváltak, kevesebb időt töltenek unokáikkal.

Ha pedig a felnőtt gyerekek, tehát a fiatal szülők válnak, akkor ez nagyban átírja a nagyszülő-unoka kapcsolat intenzitását. Ha úgynevezett „konkurencia szereplők” is belekerülnek a család életébe, akkor még kényesebb szituációk tudnak kialakulni, mert az eddig biztosnak tűnő szerepek meginognak, hiszen nem mindegy, hogy ki hova kerül a hierarchiában, milyen új szerep jut az illetőre, milyen jogai lesznek az újonnan kialakult felállásban.


Egy nagymamának és nagypapának mindig jut ideje meghallgatnia az unokáját


- Gondolj mindig arra, hogy az unoka számára a legjobb ajándék az időd - írja dr. Miriam Stoppard "Nagyszülők az unoka első életévében" című könyvében - mert ez az, ami a szülők esetén egyre inkább hiányzik. Egy tudományos kutatás meg is erősíti ezt a kijelentést: 12-15 éves kamaszok 49 százaléka mondta azt, hogy a nagyszülők jelentőségét nagyon magasra becsülik. Mindemellett egyre nagyobb az igény arra, hogy a nagyszülők mindig kéznél legyenek, amikor csak szükségük van rájuk. A mai felgyorsult világ pedig egyre inkább ebbe az irányba tart.

A nagyszülők még ma is bölcsek


Mindegyik nagyszülő típusban közös, hogy a koruk miatt tapasztaltak. A Bambergi Egyetem tanulmánya kiemeli a nagyszülők azon szerepét, hogy "családi történelmi tényezőként" mintegy hidat képeznek a múlt- jelen-jövő dimenziójában. És emiatt az időkapocs miatt a nagyszülő-unoka viszonya kiemelten fontos.- Az igény ma az, hogy a nagyszülő legyen jelen, amennyit csak lehet, és amennyit csak teheti, de semmiképpen ne avatkozzon bele a fiatalok életébe vagy a gyermeknevelésbe. Ez az ellentmondás úgy a modern, mint a klasszikus értékekkel bíró nagyszülőket kihívások elé állítja - magyarázza Mühling. - A gyerekek ugyanakkor azoktól a nagyszülőktől profitálnak a legtöbbet, akik életükben a megbízhatóságot képviselik.


A mai nagyszülőknek szintén megvan a maguk önálló élete


A gyerekek nem csak a titkait árulják el a nagyszülőknek, hanem tudják azt is, hogy nekik jóval több türelmük van, mint a szüleiknek. Ugyanakkor kimondva-kimondatlanul a nagyszülők annak is nagyon tudnak örülni, amikor az imádott unokáik hazamennek és ők a saját teendőiket intézhetik. "Egy nagymama kétszer örül: egyszer amikor megérkezik az unoka, és másodszor, amikor hazamegy..."

Forrás: t-online.de
Fotó: Pixabay, Freepik

Címkék: család, nagyszülő, unoka, szülő, gyerek

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon?

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
Ezért fontos, hogy minél több időt tölts az unokáddal! Most már tudományosan is bebizonyították
Ezért fontos, hogy minél több időt tölts az unokáddal! Most már tudományosan is bebizonyították

Az unokáktól hatalmas szeretet kapunk, bearanyozzák a mindennapjainkat, így alig várjuk, hogy végre újra feltöltekezhessünk velük! Két tudományos vizsgálat, amelyről cikkünkben beszámolunk, annak járt utána, hogy milyen hatással vannak az unokák a nagyszüleikre.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza