Ilyenek a modern nagymamák és nagypapák! - Miben mások a mai nagyszülők az előző nagyszülő-generációknál? Miben hasonlítanak?

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Ilyenek a modern nagymamák és nagypapák! - Miben mások a mai nagyszülők az előző nagyszülő-generációknál? Miben hasonlítanak? Milyen a 21. század nagyszülője? Melyek azok a nagyszülői értékek, amire az unokák ma éppúgy vágynak, mint évszázadokkal ezelőtt? Miben más egy kisgyermek, ha odaadó nagyszülői gondoskodás veszi körül? A nagyszülői spektrum ma igen széles, de általában kijelenthető, hogy a mai nagyszülők alapvetően egészségesebbek, tovább élnek, és több időt szentelnek az unokáiknak, mint bármely más korábbi generáció.

- A mai nagyszülők történelmi jelentősége az, hogy a halandóság számának csökkenése és a meghosszabbodott élettartam miatt, jóval több időt tudnak az unokáikkal eltölteni, noha kevesebb unoka szaladgál körülöttük, mint a régi öregek körül - magyarázza dr. Tanja Mühling, a Bambergi Egyetem Családkutatási Intézményének szakembere.

Dr. Mühling az előnyök között még kiemeli, hogy emiatt a tendencia miatt egy nagyszülő az unoka felnőttkorába is bepillantást nyerhet, annak részese lehet, még akkor is, ha a földrajzi távolság közöttük nagy. - A távolságot áthidalandó még inkább jelentősége van a mai technikai vívmányoknak, hiszen az emailnek, sms-nek világában a generációk viszonyát még szorosabbra tudja fűzni.


Milyen a 21. század nagyszülője?


A nagyszülők 77 százaléka foglalkozik legalább alkalmanként az unokájával, annak ellenére is, hogy csupán 7 százalékuk él egy fedél alatt a felnőtt gyermekével és unokáival, és a legtöbbjüknek komoly távolságot kell megtennie ahhoz, hogy találkozhasson az imádott unokájával.

De hogyan fest egy modern nagyszülő képe a 21. században? Mindannyian fiatalos kinézetű, az okostelefont probléma nélkül pötyögtető, interneten szörfözgető, hobbival és elfoglaltságokkal, zsúfolt naptárbeírásokkal rendelkező nagymamákra és nagypapákra gondolunk. De vajon a jövő nagyszülei valóban olyanok lesznek, akiknek csak akkor jut idejük az unokájukra, ha éppen beférnek a sűrű programjaik közé?


A nagyszülő mint a család "tűzoltója"


A kép ennél árnyaltabb. Első pillantásra a mai nagyszülők teljesen másmilyenek, mint az előző generációk nagyszülei. A foteljében kényelmesen kötögető, ősz kontyú anyókák képe már a múlté. De akkor mi változott?



Manapság a 6 év alatti gyerekek mintegy harmada hetente legalább egyszer találkozik valamelyik nagyszülőjével. A nagyszülők azok, akikre fizetség nélküli bébiszitterként lehet számítani, és ők azok is, akik rugalmasabbak tudnak lenni bármilyen külsős gyermekpesztránál. A nagyszülők a "család tűzoltói" - ezzel a kifejezéssel él Herbert Engstler berlini generációkutató. A szakember úgy véli, hogy ezek a modern, tűzoltó típusú nagyszülők nem egyszer saját igényeikről, érdekeikről lemondanak azért, hogy unokáikkal lehessenek, a szülőket tehermentesítsék, hogy a család javára lehessenek.

Az unoka mint életelixír


A szoros unoka-nagyszülő kapcsolatból mindkét fél bőven profitál. Ugyanis az unokák testi és lelki egészségben tartják nagyszüleiket - ezt állapította meg korábban David Coall ausztrál biológus kutatócsapata. Az unokák olyanok, mint a friss a forrásvíz, vitalitást, megújulást, örömet hoznak az idősödő emberek életébe, és ezáltal javítják az életminőségüket.

A közös családi kirándulások alkalmával, a friss levegőn sétálgatva nagy családi beszélgetések alakulhatnak - ilyenkor az unokák elmagyarázzák a nagymamának, nagypapának, hogyan is működik a világ, mi fán teremnek a mai technikai csodák. A gyerekek szellemileg karbantartják idősödő nagyszüleiket.

- Nem keresztrejtvényt és sudokut kell fejtegetni, hanem minél több időt az unokákkal együtt lenni. Ha pedig nincs unoka, akkor gyereket kell kölcsönözni - tanácsolja Manfred Spitzer agykutató.


Amikor előtör a nagypapából a gyerek


- Meglepő módon sok nagyszülő élvezi azt, hogy a gyerekkel együtt játszva ő is újra gyerek lehet - magyarázza Mühling. Őszinte örömmel és hatalmas élményként élik meg a nagymamák és a nagypapák azt, ha a gyerekkel Wii-t játszhatnak együtt, vagy fantáziadús legoépítményeket alkothatnak, mert ezekre a gondtalan, feltöltekezésre alkalmas tevékenységekre unoka nélkül soha nem kerülne sor. Főképpen azok a férfiak, akiket korábban az egzisztencia megteremtésének súlya, terhe nyomott, ők azok, akik nagypapaként igyekeznek bepótolni mindazt, amit apaként elmulasztottak: a játékot.

Ezért van szükségük a gyerekeknek nagyszülőkre


A gyerekre is kedvezően hat, ha a nagyszülőkkel gyakran találkoznak, és még az sem számít, hogy egy nagymama vagy nagypapa modern vagy épp régimódi-e. Egy tanulmány ugyanis arra világított rá, hogy azok a gyerekek, akiket a nagyszüleik szeretnek, azok társas viselkedése is rendezettebb.

Egy másik vizsgálat szerint pedig ezek az unokák sokkal inkább lesznek elkötelezettek az iskola felé, jobban megállják a elyüket, mint azok a társaik, akik nem élvezhetik a nagyszüleik szeretetét és gondoskodását. Kijelenthetjük tehát, hogy a nagymama, illetve nagypapa jelenléte nagyon is fontos, érzelmi támaszként szolgálnak a gyermek életében, és ez legfőképpen akkor válik nagyon fontos tényezővé, amikor családi konfliktus adódik. A családi konfliktus alkalmával a megingathatatlan unoka-nagyszülő kapcsolatot nem tud sérülni, mert azt nem terheli semmilyen teljesítménykényszer vagy nevelési elv.


Patchwork unoka - mit jelent?


Patchwork családról akkor beszélünk, amikor az újraházasodással újabb gyerekek kerülnek be a család életébe (patchwork: színes foltvarrás- a szerk.) A patchwork családok a nagyszülők szerepét és hozzáállását is megváltoztatja, sőt, ha már maga a nagyszülő is elvált, akkor még tarkább lehet a kép. Statisztikailag bizonyítható, hogy azok a nagyszülők, akik maguk is elváltak, kevesebb időt töltenek unokáikkal.

Ha pedig a felnőtt gyerekek, tehát a fiatal szülők válnak, akkor ez nagyban átírja a nagyszülő-unoka kapcsolat intenzitását. Ha úgynevezett „konkurencia szereplők” is belekerülnek a család életébe, akkor még kényesebb szituációk tudnak kialakulni, mert az eddig biztosnak tűnő szerepek meginognak, hiszen nem mindegy, hogy ki hova kerül a hierarchiában, milyen új szerep jut az illetőre, milyen jogai lesznek az újonnan kialakult felállásban.


Egy nagymamának és nagypapának mindig jut ideje meghallgatnia az unokáját


- Gondolj mindig arra, hogy az unoka számára a legjobb ajándék az időd - írja dr. Miriam Stoppard "Nagyszülők az unoka első életévében" című könyvében - mert ez az, ami a szülők esetén egyre inkább hiányzik. Egy tudományos kutatás meg is erősíti ezt a kijelentést: 12-15 éves kamaszok 49 százaléka mondta azt, hogy a nagyszülők jelentőségét nagyon magasra becsülik. Mindemellett egyre nagyobb az igény arra, hogy a nagyszülők mindig kéznél legyenek, amikor csak szükségük van rájuk. A mai felgyorsult világ pedig egyre inkább ebbe az irányba tart.

A nagyszülők még ma is bölcsek


Mindegyik nagyszülő típusban közös, hogy a koruk miatt tapasztaltak. A Bambergi Egyetem tanulmánya kiemeli a nagyszülők azon szerepét, hogy "családi történelmi tényezőként" mintegy hidat képeznek a múlt- jelen-jövő dimenziójában. És emiatt az időkapocs miatt a nagyszülő-unoka viszonya kiemelten fontos.



- Az igény ma az, hogy a nagyszülő legyen jelen, amennyit csak lehet, és amennyit csak teheti, de semmiképpen ne avatkozzon bele a fiatalok életébe vagy a gyermeknevelésbe. Ez az ellentmondás úgy a modern, mint a klasszikus értékekkel bíró nagyszülőket kihívások elé állítja - magyarázza Mühling. - A gyerekek ugyanakkor azoktól a nagyszülőktől profitálnak a legtöbbet, akik életükben a megbízhatóságot képviselik.


A mai nagyszülőknek szintén megvan a maguk önálló élete


A gyerekek nem csak a titkait árulják el a nagyszülőknek, hanem tudják azt is, hogy nekik jóval több türelmük van, mint a szüleiknek. Ugyanakkor kimondva-kimondatlanul a nagyszülők annak is nagyon tudnak örülni, amikor az imádott unokáik hazamennek és ők a saját teendőiket intézhetik. "Egy nagymama kétszer örül: egyszer amikor megérkezik az unoka, és másodszor, amikor hazamegy..."

Forrás: t-online.de
Fotó: Pixabay, Freepik


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.09.05