Tovább élnek azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek az unokával - Most már tudományosan is bebizonyították!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Tovább élnek azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek az unokával - Most már tudományosan is bebizonyították! Egy nemzetközi tudományos kutatócsoport arra kereste a választ, hogyan hat az unokával való rendszeres törődés és foglalkozás a nagyszülő élettartamának hosszára. Az eredményen nem lepődtünk meg. Egy nemzetközi tudományos kutatócsoport arra kereste a választ, hogyan hat az unokával való rendszeres törődés és foglalkozás a nagyszülő élettartamának hosszára. Az eredményen nem lepődtünk meg.

Születésnap, húsvét, karácsony - a legtöbb család leginkább e három alkalomból jön össze, amin kedvező lenne változtatni. Tudományos kutatók ugyanis rájöttek, miért is jó egy nagyszülőknek, ha jobban összetart a család, pontosabban többet láthatják az unokát, írja a Huffington Post.

Sokat törődsz az unokáddal? Akkor valószínűleg tovább fogsz élni!


500 ember adatait vizsgálta meg egy nemzetközi tudósokból álló kutatócsoport (Bázeli Egyetem, Edit Cowan Egyetem, Nyugat-Ausztrál Egyetem, Berlini Humboldt Egyetem és a szintén berlini Max-Planck Intézet), akik 70 és 103 éves időskorú adatait dolgozták fel 1990 és 2009 között. Az eredményeket az "Evolution and Human Behavior" (Evolúció és Emberi viselkedés) nevű szakfolyóiratban publikálták.



Két részre osztották az idős vizsgálati alanyokat: azokra, akik legalább néha foglalkoztak az unokáikkal és azokra, akik egyáltalán nem unokáztak. Az eredmény a következő volt: azok a nagyszülők, akik nem foglalkoztak az unokákkal, 5 éven belül elhaláloztak; ezzel szemben azoknak a nagyszülőknek a fele még 10 év múlva is élt, akik legalább időnként látták az unokáikat.

A vizsgálat nem tért ki a gyámként működő nagyszülőkre, illetve az intenzív ápolásra szoruló idős emberekre.


Kifizetődik a társadalmi elkötelezettség


A kutatás külön vizsgálta, hogy vajon van-e különbség aközött, hogy valaki gyermektelen idősként saját családtagjain kívül mást is támogat-e, gondoz-e, mint aki szintén gyermektelen idősként ugyanezt nem teszi.

Ez esetben szintén bebizonyosodott, hogy azok az emberek, akik saját gyermek vagy unoka hiánya nélkül élik mindennapjaikat, viszont gondoskodnak más családon kívüli személyekről, körülbelül hét évvel élik túl azokat a társaikat, akik nem gondoskodnak hasonló módon senkiről sem.

Természetesen a kutatók igyekeztek tisztázni: az, hogy valaki gondoskodik a másikról, még nem jelenti, hogy automatikusan sokáig fog élni. Sőt, a jóból valóban megárt a sok, ugyanis a túlzásba vitt feladatvállalás negatív stresszt is okozhat - jutottak az összegzésre korábbi vizsgálatok.

A fentiek után azt tanácsoljuk tehát, hogy bármikor, amikor csak lehetőséged adódik, vállald be nyugodtan az unokákat rövidebb-hosszabb időre. Ezzel nem csak a fiatal szülőknek segítesz, hanem még a saját életedet is meghosszabbíthatod - ráadásul megismételhetetlen pillanatokat tölthetsz az unokáddal!

Korábbi cikkünkben más kutatások eredményeit közöltük - Mely betegségek ellen jó kifejezetten az unokákkal való törődés? Kattints és megtudod »

Forrás: Huffington Post
Kép: Freepik

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.01.27