Szabad-e az unokát elkényeztetni? Meglepő választ adtak a szakemberek

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Szabad-e az unokát elkényeztetni? Meglepő választ adtak a szakemberek A fiatal szülők azért aggódnak, mert a nagyszülők túlzásba vihetik a gyermek kényeztetését, a nagyszülők pedig azért, mert nem kényeztethetik eléggé az unokát… Nem is gondolnánk, hogy milyen sok családban vitapont az unoka kényeztetése, elkényeztetése. A kérdés már csak az: el szabad-e kényeztetni az unokát? A fiatal szülők amiatt aggódnak, mert a nagyszülők túlzásba viszik a kényeztetést, a nagyszülők pedig azért, mert nem kényeztethetik eléggé az unokát… Nem is gondolnánk, hogy milyen sok családban vitapont az unoka kényeztetése, elkényeztetése. A kérdés már csak az: el szabad-e kényeztetni az unokát vagy fegyelmezniük kell magukat a nagyszülőknek?

Nagyszülők és unokák - túlzásba vihető a kényeztetés?


Az ajándékozást túlzásba lehet vinni, a közös programokat ellenben nem
El szabad kényeztetni az unokát? - tettük fel a kérdést szakembereknek. A vélemény egyértelmű és határozott volt: "Igen, mindenképpen!" Ugyanakkor kényeztetés alatt ne azt értsük, hogy az unokát folyton ajándéktárgyakkal halmozzuk el, hanem a kényeztetés azt jelenti, pontosabban azt kellene jelentse, hogy a nagyszülő az unokára szánja az idejét, minél több minőségi időt!

Ha a nagyszülő az unokával intenzíven foglalkozik, sokat játszik, együtt különleges és élmény dús programokban vesznek részt, akkor biztosan állíthatjuk, hogy ilyen formában az unokákat nem lehet elkényeztetni, a velük való törődést nem lehet túlzásba vinni - hiszen a nagyszülők különleges szerepe pont ebben rejlik.

Szabad-e titokban csokit, édességet adni az unokának, ha azt a szülők nem engedik?
Bár a szülők megtiltják az édességevést a nassolást, de ugyan melyik nagyszülővel ne fordult volna már elő, hogy egy-két dugi csoki előkerült a titkos fiókból. Nincs is ezzel gond egészen addig, amíg a csokievés a nagyinál nem lesz gyakorlat, és a nagyszülők a csokiadagokat túlzásba nem viszik. Megbocsájtható bűn az is, ha a nagyszülő egy gombóc fagyi helyett kettőt enged meg a kisunokának - ha ez nem lesz általános és rendszeres szokás, és a szülők kérései ellen nem irányul.


Nagyinál minden más, mint anyámál-– megzavarja ez a gyereket?
Nem is hinnénk, de a gyerekek nagyon jól tudnak differenciálni, és jól érzékelik a különböző helyszínek és személyek közötti különbséget - így a szabályokat és elvárásokat is. Tudják, hogy mit szabad a nagyinál és mit nem, ezzel szemben anyánál mi a megengedett és mi nem.

A gyerekek könnyen megértik, hogy a szülőknél és a nagyszülőknél valamennyire más szabályok működ(het)nek. Ugyanakkor a nagyszülőknek nem szabad magukat ezzel a megállapítással áltatniuk, a szülők elvei, céljai alól magukat felmenteniük.

Egy nagyszülő azzal segíthet a legtöbbet a családban, ha mindenre rákérdez a szülőknél, még akkor is, ha mindenről saját kialakult véleménye van. A fiatal szülőknek pedig semmiképpen sem kell kétségbeesniük amiatt, hogy a "nagyszülők mindent elrontanak". Nem fognak. Pár apró szabálysértés áthágás még nem fogja tudni véglegesen "elrontani a gyereket".


Hétköznapi nagymamák – hétvégi nagypapák


Külön ki kell hangsúlyoznunk, hogy más egy hétköznapi nagyszülő és egy hétvégi nagyszülő szerepe és feladata a fiatal család életében. Míg a hétvégi nagymamák és nagypapák számára megengedett, hogy akár túlzásba vigyék a jó értelemben vett kényeztetést; azok a nagyszülők, akiknek előre deklarált feladatuk van a hétköznapi gyermeknevelésben (például leckeírás, esti fektetés) - nekik bizony a szigorúbb szabályokhoz kell magukat tartaniuk.

Az evés-ivás-tanulási-lefekvési családi szokásoknak, pontosabban szabályoknak ugyanazon keretek között kell működniük, a nagyszülőnél, mint anyánál és apánál. Mihelyt a gyerek elvégezte a feladatát, letudta a kötelességét, újra jöhet a nagymami/nagypapi-kényeztetési idő, amikor aztán különleges programok, élmények és játékok jöhetnek szóba, kerülhetnek elő.

Éppen ezért látnunk kell, hogy a „hétköznapi nagyszülők” feladata koránt sem annyira egyszerű, mint ahogy gondolnánk, hiszen a családi elvárás és az unoka kényeztetése közötti határmezsgyén kell finoman lavírozniuk.

Fotó: Unsplash/Johnny Cohen
Forrás: a grosseltern.de cikke nyomán

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.12.13