2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Családi élet > Amikor a gyerek a nagyszülőnél alszik: mit tehetsz, ha hirtelen hiányozni kezd neki anya és apa? - Így előzd meg a honvágyat!

Amikor a gyerek a nagyszülőnél alszik: mit tehetsz, ha hirtelen hiányozni kezd neki anya és apa? - Így előzd meg a honvágyat!

Szülőklapja képMi a teendő, ha először alszik az unoka a nagyszülőknél? Hogyan előzzük meg a honvágyat? Mi tehetsz, ha a gyerek elkeseredetten és vigasztalhatatlanul vágyik a szülők után? Tanácsok nagyszülőknek.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-04-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Milyen izgalmas, az unoka a nagymamánál és a nagypapánál aludhat! Igen ám, de egy ilyen "izgalmas" ott alvási lehetőség - főleg, ha először történik -, a kisgyerek számára nem hogy izgalmat nem jelent, hanem sokkal inkább feszültésget, nyugtalanságot válthat ki.

Egyes unokák egészen jól viselik, ha el kell válniuk a szülőktől és a megszokott otthonuktól, és akadnak olyan gyerekek is, akik kifejezetten szenvedésként élik meg az ilyen "különleges" programokat. Néha a honvágy annyira felerősödik, hogy a nagyszülőknek nem marad más választásuk, mint hogy hazavigyék a síró, elkeseredett és megvigasztalhatatlan kisgyermeket. Szerencsére azonban van pár trükk, amit ilyenkor a nagyszülők próbaként bevethetnek.

Miért alakul ki a honvágy a kisgyerekben?


Ha először alszik a gyerek a szülei nélkül, és ráadásul távol is van a jól megszokott otthonától, akkor ez a gyermek számára igazi kihívást jelent, még akkor is, ha a nagyszülőket valójában szereti, és meg is bízik bennük. A nagyszülőknél ugyanis minden más. Más a napirend, az ételek íze, az esti lefekvési rituálé, és még az ágynak is más szaga van, amihez a gyerek nincs hozzászokva.A gyerekek érzékenyebbek a változásokra, mint mi felnőttek. Már eleve az utazási nap is telis tele van izgalommal, feszültséggel. Azok a gyerekek, akik érzékenyebbek, már rögtön a megérkezéskor azt kívánják, hogy bárcsak visszafordulhatnának.

De az is megeshet, hogy a szülők utáni vágyakozást éppen maguk a szülők váltják ki, például azzal, hogy este felhívják a kisgyermeket, hogy elbúcsúzzanak tőle lefekvés előtt. És mi történik? Pont az ellenkezője, mint amire számítanak! A kisunoka keservesen elkezd sírni az anyukája után. De mit lehet tenni ez esetben?


Mit tehet a nagyszülő, ha a gyereknek honvágya van?


Semmiképpen sem jó megoldás az, ha elkezdjük hosszasan vigasztalgatni, netán sajnálni az unokát, mert ez tovább erősíti benne a kialakult negatív érzést.
Sokkal többre megyünk azzal, ha izgalmas tevékenységekkel tereljük el a gyerek figyelmét. Adhatunk neki felelősségteljes és fontos "megbízásokat". Amúgy is jó, ha a nagyszülői látogatások ideje alatt különböző házi munkával vannak megbízva a gyerekek. Legyen az unoka feladata a macska etetése vagy a lakásban lévő növények megöntözése, bármi, ami kifejezetten az ő dolga.

Úgy lehet őt "kiragadni" a kialakult szorongó helyzetből a legkönnyebben, ha például szépen kipakolgatunk rágcsálnivalót és más finomságokat a kanapéra (ilyenkor az elterelés miatt adhatunk olyan nasit, amit máskor nem szabadna), kitehetjük a kedvenc mesekönyvét, vagy egy újat, amit kifejezetten erre az alkalomra vásároltunk. Szépen, kényelmesen helyezkedjünk el az unokával, és szorosan magunkhoz ölelve őt, olvassunk neki mesét, vagy lapozzuk át vele a családi fényképalbumot - így terelve el a figyelmét az otthona körüli gondolatokról. A fő, hogy ilyenkor pozitív hangulatot varázsoljunk a gyerek köré.


Tippek - így előzzük meg a honvágyat gyerekeknél!


1. Vonjuk be a gyereket a döntésbe
Lehetőség szerint, még mielőtt elindulunk a nagyszülőkhöz, kérdezzük meg a gyereket is, hogy szeretne-e a nagyszülőknél aludni. Mert ha nem, akkor az nem vezet semmi jóra, ha ráerőltetjük döntésünket a gyerekre. Egy kisgyereket csakis akkor hagyjunk ott éjszakára másnál, ha abba ő is beleegyezett.

2. Az első próbálkozásnál a szülők legyenek készenlétben
Az első ilyen próbálkozásnál a szülők feltétlenül legyenek a közelben, hogy ha minden kötél szakad, akkor közbe tudjanak lépni.

3. Tartsuk be a gyerek szokásait
Kérdezzük ki a szülőket, hogy a gyerek mit és hogyan szokott enni, játszani, hogyan fürdik, mikor fekszik. És kérjük meg őket arra, hogy a gyerekkel együtt hozzák magukkal a kicsi alvópárnáját, az alvóállatkáit, rongyiját és mindenféle felszerelést, amivel a kisgyermek a nagyszülőknél is komfortosan és biztonságban érezheti magát.

Ha mindent megtettünk, és mégsem jön össze az ott alvás, akkor se csüggedjünk. El kell fogadni, hogy a gyerek nem szeretne a nagyszülőkkel maradni. Nem szabad ezt zokon venni, és nem szabad a gyerekre haragudni, vagy megsértődni, netán büntetni, hiszen ő ezt nem azért teszi, hogy megbántson vele bennünket.
Az unokának valószínűleg több időre van szüksége ahhoz, hogy elszakadjon az otthonától. De ne aggódjunk, mert hamar eljön annak is az dieje, amikor haza sem akar menni az imádott mamától és a papától.

Gyakran előfordul, hogy feltárcsázzuk a szülőket, hogy "azonnal siessenek", mert a gyereket haza akar menni, és mire a riadt szülők loholva megérkeznek, egy nyugodt, a szőnyegen békésen játszogató, ártatlan tekintetű gyereket találnak. Ez amiatt lehetséges, mert a gyereket már a tudat is megnyugtatja, hogy jönnek érte a szülei. Ilyenkor is maradjunk következetesek, ha már egyszer kimondtuk, hogy hazamegy az apróság, akkor engedjük is haza, ne marasztaljuk.

Forrás: Külföld / grosseltern.de
Fotó: Pixabay

Címkék: unoka, honvágy, vigasztalás, család, kisgyerek, szülő, gyereksírás, sír a gyerek, fél, szorong, nagyszülő

Kapcsolódó cikkek

13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is
13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

Egyszerűen vannak olyan dolgok, amit csak a nagyszülők képesek elmagyarázni vagy megtanítani az unokának, mert ezekhez kétség nélkül ők értenek a világon a legjobban. Mi 13 ilyen dolgot is össze gyűjtöttünk, de a sort még hosszan lehetne folyatni.

tovább a cikkre
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak

Szeretnél az unokád főbizalmasa lenni? Örülnél neki, ha imádna hozzád járni az unoka? 10 tippet adunk kezdő és gyakorló nagyszülőknek arra, hogy valóban szeressenek a nagyszülőkkel időt tölteni a szeretett unokák.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza