Főoldal > Cikkek > Családi élet > Hamarosan nagyszülő leszel vagy nemrég lettél az? - 7 kényes téma, amit időben beszélj át a kisunokád szüleivel!

Hamarosan nagyszülő leszel vagy nemrég lettél az? - 7 kényes téma, amit időben beszélj át a kisunokád szüleivel!

Szülőklapja képSzabad-e a kisbabás családhoz váratlanul és bejelentés nélkül látogatóba érkezni? Hogyan tudsz legtöbbet segíteni, amikor megszületett a baba? Milyen szabályokat kell betartaniuk a nagyszülőknek, amikor a kisbabára vigyáznak? És még több kérdés, amit nem árt rögtön az elején tisztázni.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-10-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy családban hol máshol, ha nem pont a gyermeknevelés körül alakul ki a legtöbb vita. Főképpen a jól működő anyós-meny kapcsolatok kerülnek zátonyra akkor, amikor a családba érkezik egy kisbaba. Éppen ezért ajánlott, sőt elengedhetetlen pár kényes témát (baba látogatása, gyerekfelügyelet, szabályok, stb.) idejekorán tisztázni, hogy később ne adódhasson belőlük félreértés.

"Ha szeretne valamit a menyem, akkor vegye a fáradtságot, és kérjen meg rá!" - gondolja kimondva vagy kimondatlanul sok nagymama, akiknek talán még igazuk is lenne. De ha a meny nem teszi meg az első lépést, akkor igen is a nagymamáknak vagy a nagyszülőknek kell megtenniük, hogy a kényes témákat átbeszéljék. Csakis így lehet fenntartani a mindenki által vágyott a családi békét és harmóniát, ami hosszú távon megtérül.Ha eljutottál odáig, hogy a menyeddel, fiaddal leülsz beszélgetni, akkor ezekre a megbeszélésekre ne elszánt "stratégaként" tekints ("Majd meglátják, hogy mennyire igazam van"), hanem teremts inkább nyugodt, indulatmentes légkört. Hozd fel olyankor a problémákat, amikor amúgy sincs feszültség köztetek, például egy közös bevásárlás vagy egy vidám hangulatú kávézás során.

1. Hogyan szólítson téged a menyed?


Ha van olyan megszólítás, amit különösen kedvelsz, akkor mondd neki nyugodtan (mert ő nem fogja tudni magától kitalálni): "Szólíts csak Marikának!" A bizalmas megszólítás csodákra képes. Nem kell feltétlenül elavult hagyományokhoz ragaszkodni, és nem szabad zokon venni a lazább megszólítást, még akkor sem, ha te másképpen szólítottad annak idején az anyósodat, lehet, hogy a menyednek az "Anyukára", "Kedves Mamára" egyszerűen nem arra áll rá a szája, és ez nem feltétlenül a tiszteletlensége miatt van.

Hasonló hozzáállás érvényes az unokádtól érkező megszólításokra is. A legjobb, ha kivárjátok, milyen elnevezést ad neked maga az unoka. Az unoka szájából gyorsan előkerülnek ugyanis a becézgetések: "Nagyika, Mamcika, Mari mami". Kérdezz rá a bátran a szülőknél, hogy ők maguk ezeket nem bánják-e.

Ismerd meg a menyedet, éreztesd vele, hogy számodra ő legalább annyira fontos, mint a fiad vagy az unokád, illetve hogy rá nem csak egy "kötelező csomagelemként" tekintesz, ami a fiával és az unokájával együtt került a családba.

2. Az újszülött baba meglátogatása


Minden nagyszülő ég a vágytól, hogy a kis újszülött babát megpillanthassa, és először a kezébe fogja. Ne aggódj, ezt a menyed is nagyon jól tudja. Ha a baba megszületéskor nem is kell feltétlenül megjelenned, illő, ha szülést követő első napokban/hetekben meglátogatod a kis jövevényt.

A fiadnak és a menyednek ez az időszak egy nagyon különleges, ugyanakkor nagyon nehéz életszakasza. A legkevésbé akkor zavarsz, ha ilyenkor az újdonsült szülőknek több lehetőséget is felkínálsz a tervezett babalátogatást illetően. Fontos, hogy a fiatal szülők megértsék, hogy te mihamarabb látni szeretnéd a kisbabát, és az is, hogy te rugalmas és belátó legyél.

Ideális esetben ez a kérdés nem a születés utánra marad, hanem már hetekkel korábban, még jóval a baba érkezése előtt letisztázódik.
Ne vedd a szívedre, és ne sértődj meg, ha a menyed először a saját édesanyját kívánja látni, és őt részesíti előnyben, hiszen valahol ez a természetes.

Ha már családlátogatóban vagy a fiataloknál, akkor segíts mindenben, amiben csak tudsz. A legnagyobb segítség ilyenkor egy édesanyának nem az, hogy kiveszed a kisbabát a kezéből, ellenkezőleg: az, ha elmosogatsz, rendet raksz, főzöl, bevásárolsz helyette. Ezzel segíted az anyukát, hogy minél több időt tölthessen az a picibabával, a menyed is hálás lesz neked - így annyi időt tölthetsz majd a kisunokád körül, amennyit csak szeretnél. Ha így teszel, akkor végtére mindenki csak jól jár.

3. Kisebb látogatások - "csak felugrottam hozzátok"


Azok a nagyszülők, akik az újdonsült család közelében laknak, mindenképpen előnyt élveznek a közelség miatt. Mindegy, hogy naponta vagy csak ritkábban látogatod meg a gyerekeket, a főszabályt érdemes mindenkor szem előtt tartanod: először telefonálunk, megkérdezzük, hogy mehetünk-e, és csak azután állítunk be hozzájuk!

Gondold végig, ezzel nem teszel mást, mint megkérdezed az, hogy alkalmas-e egyáltalán a látogatásod. Ha ehhez jó esetben tartod is magad, akkor el kell fogadnod, ha néha visszautasítást kapsz. Ezeken ne rágódj, és ne vedd személyes sértésnek, ne is éld meg elutasításnak, mert a most alakuló kis család éppen csak a saját útját igyekszik járni. Egyszerűen értsd meg, hogy most nem alkalmas a látogatásod, és gondolj arra, hogy hamarosan viszont örülni fognak neked.


4. Ha hosszabb időre érkezel látogatóba - hol lakj?


Sok családnál sajnos feszültséget szül, ha a kezdeti időszakban a Mama hosszabb tartózkodásra érkezik a kisbabás házhoz.
A vitát elkerülendő aludj inkább egy barátnődnél, vagy ha ilyen nincs, akkor vegyél ki egy szobát a közeli panzióban. Ne vedd természetesnek, hogy hosszabb idő esetén ott is alszol a fiataloknál, hiszen az ő életük nem éppen arról szól, hogy szűkös helyen még egy újabb személyhez is alkalmazkodjanak.
Neked a kezdeti időszakban két dolog lebegjen a szemed előtt: az elfogadás és az alkalmazkodás.

Mert mi történik, ha valóban egy panzióban alszol, és nem a gyerekeknél? Semmi. Azonkívül, hogy egész nap a családoddal lehetsz, segíthetsz nekik, estére vissza tudsz vonulni egy kicsit pihenni.

5. Különleges ünnepek - megváltozott karácsonyi forgatókönyv


Különös ünnepek alatt a karácsonyt, húsvétot, szilvesztert, a szülinapokat és a jeles családi eseményeket értjük.

Minél hamarabb beszéld meg a fiatalokkal, hogy nekik mi a tervük a közelgő ünnepekre. Sajnos gyakran pont ők azok, akik miatt nem lehet időben tervezni, mert ilyen-olyan okok miatt nem tudják előre megmondani a programjukat.

Finoman, feszültségmentesen és semmiképpen sem tolakodóan igyekezz belőlük kihúzni, hogy hogyan készülhetsz. "Biztosan gondolkodtatok már azon, hogy hogyan legyen idén a Szenteste...", "Biztosan a baba miatt az idén máshogy tervezitek a húsvétot, mint ahogy eddig lenni szokott. Mit gondoltok, hogyan lenne az ideális minden szempontból?".

Vedd figyelembe, hogy a fiatalok most szeretnék a saját családi szokásaikat, hagyományaikat kialakítani. Nekik semmiképpen sem kedvez, hogy még két nagyszülőpárhoz is alkalmazkodniuk kell. Szerencsés megoldás lehet, ha például a karácsonyi látogatás időben valamelyest eltolódik, hogy a párnak se kelljen stresszelnie magát. Ugyanis semmi nem történik, ha nem pont a karácsony napján kerül sor a találkozóra, a lényeg úgyis azon van, hogy találkozzunk a gyerekkel, unokákkal, és egymással jó hangulatban vidám órákat töltsünk.

6. Babára vigyázás, gyerekfelügyelet - szabályok nagyszülőknek


Teljesen mindegy, hogy ritkán vagy csak néha kérnek meg téged a szülők, hogy vigyázz a kisbabára, kisgyerekre, az első és legfontosabb, hogy megkérdezd tőlük, mi az ő elvárásuk, mit is szeretnének tőled pontosan. Fontos letisztázni a fiaddal és a menyeddel pár alapszabályt, amivel elkerülhetők a későbbi félreértések:

- "Melyek az alapvető szabályok? Milyen szabályokat szeretnétek, hogy betartsak vagy betartassak?"
(Például hol aludjon a baba).

- "Hogyan viselkedjek bizonyos helyzetekben?"
(Hirtelen lázas lesz a baba).

- "Hogyan viselkedjek akkor, ha nem értek egyet azzal, amit kértek tőlem?"
(Ha sír, nem szabad kivenni a kiságyból)

- "Ha nézeteltérés adódna közöttünk, hogyan jelezzem, hogyan oldjuk meg, hogy ne legyen belőle békétlenség?"

Természetesen nem lehet minden egyes helyzetet lemodellezni, és előre megbeszélni. Ezért fontos, hogy folyamatosan beszéljetek, megbeszéljetek. Ha van tisztázandó kérdés, akkor tisztázzátok. Te mindig inkább csak maradj "kérdező", és soha ne kijelents, vagy ne adj isten bírálj. Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor egészen biztosan ki tudod építeni a bizalmat közted és a születendő család, illetve a menyed között.

A pénz, illetve a költségek sokszor olyan vitapont, ami könnyen feszültséget szíthat. Nem árt ezeket mihamarabb átbeszélni, még akkor is, ha kényesnek érzed a témát. Légy te a kezdeményező, hiszen te vagy a tapasztaltabb - baj abból nem lehet, ha finoman tisztázod az anyagi kérdéseket.


7. Pénz és ajándék


A nagyszülők imádják az ő unokáikat kényeztetni - jól tudja ezt mindenki.
Ezt a sokszor túláradó nagyszülői kényeztetést az unoka nem is fogja bánni. Annál inkább a szülők, akik nem mindig nézik jó szemmel a túlzott nagyvonalúságot. Ilyenkor a fékeket be kell egy kicsit húzni. Nem esik le senkinek a karikagyűrű az ujjáról, ha egy-egy nagyobb kiadás előtt felhívja a szülőket, és megkérdezi tőlük, hogy egy nagyobb ajándék vásárlásával egyetértenek?

Ez az apró ajándékokra, kedvességekre ugyanúgy vonatkozik. Amikor látogatóba igyekszel az unokádhoz, akkor szeretsz neki apróságokkal készülni. Kérdezd meg a szülőket, hogy ez nem jelent-e gondot nekik, mert megeshet, hogy az apróságokkal éppen egy érzékeny nevelési pontra tapintasz.

És végül ne feledd, az unokáknak nem az értékes és nagy összegű ajándékokra van szükségük, hanem az együtt töltött időre, a kedves élményekre, amiket csak tőled kaphat meg. Pénzt küldhetsz neki bármikor a bankszámlájára is, amit majd a szülők arra fordítanak, amire a leginkább szükség van.

Kedves Nagymamák és Nagypapák, a fentieket természetesen nem csak szűken vett anyós-meny kapcsolatokra lehet érteni, a fenti mondandó az anya-lánya vagy nagypapa-meny kapcsolatra éppúgy igaz.

Forrás: Külföld / grosseltern.de
Kép: Freepik

Címkék: család, családi béke, anyós-meny, vita, gyermeknevelés, unoka, konfliktus, veszekedés

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
Családi konfliktus a vallás miatt - Szabad-e a gyerekre a vallást ráerőltetni? Mit tehetsz nagyszülőként?
Családi konfliktus a vallás miatt - Szabad-e a gyerekre a vallást ráerőltetni? Mit tehetsz nagyszülőként?

Mi a teendő, ha a fiatal szülők és nagyszülők vallási nézetei merőben eltérőek? Hogyan lehet a mindenki számára kellemetlen helyzetet úgy kezelni, hogy a családi konfliktust elkerüljük? Szabad-e a gyerekeket a szülők akarata ellenére misére vinni, titokban megkeresztelni?

tovább a cikkre
A modern nagyszülő 10 aranyszabálya - Így lehet jó a viszonyod az unokáddal és a szüleivel is
A modern nagyszülő 10 aranyszabálya - Így lehet jó a viszonyod az unokáddal és a szüleivel is

Te szoktál néha adni csokit az unokának, holott a szülők ezt nem engedik? Előfordult már veled, hogy a nászékat megpróbáltad felülmúlni, amikor az unoka megajándékozásáról volt szó? Mit tehet meg egy nagyszülő és mit nem? Az alábbi 10 aranyszabály ha hiszed, ha nem, egy népszerű nagymama blogger tollából való.

tovább a cikkre
Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai
Ezért fontos a családi összetartás és a családi kapcsolatok ápolása! Egy lelkész gondolatai

- A család lehet, hogy régi intézmény, és sokszor gondolhatjuk azt is, hogy már ódivatú vagy idejét múlt, mégis a családnál jobbat még senki sem talált ki - vélekedik a legősibb intézményről lelkész szerzőnk, aki újra és újra emlékezet bennünket arra, hogy a családi kapcsolatokat folyamatosan ápolni és gondozni kell.

tovább a cikkre
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza