7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól! Szoktál azon gondolkodni, hogy nemcsak az unokád tanul tőled új ismereteket, kedves énekeket-mondókákat, hasznos élettapasztalatot, hanem ez fordítva is lehetséges? Miért ne tanulhatnál te magad az unokádtól olyan dolgokat, amire szükséged lehet lenne nap mint nap? Azt, hogy az unokák rengeteget tanulhatnak a nagyszülőktől, már régóta egyértelmű. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy bizony egy élettapasztalattal teli nagymama és egy bölcs nagypapa is sokat tanulhat az unokától. Most netán felvontad a szemöldököd? Pedig nem kell nagy dolgokra gondolnod! Az alábbiakban álljon itt néhány egyszerű példa, amit a gyerekek csodás hétköznapjaiból merítettünk.

Mit tanulhat a nagyszülő az unokától?


1. Kiváncsiságot
Hol alszik a bálna? Miért hordanak a papok reverendát? Milyen vattából van a vattacukor? A gyerekek kifogyhatatlanok a kérdésekből, és képesek egy kérdésből akár harmincat gyártani. Mi felnőttek már közel nem ilyenek vagyunk - akár tudjuk a megfelelő választ, akár nem.

2. Még több nevetést
Egy felnőtt naponta úgy 10-15 alkalommal neveti el magát. Kapaszkodj meg: a gyerekek viszont naponta 400-szor! És minderre tudományos kutatók jöttek rá. A jó hír az, hogy a gyermeki kacaj ragályos. Ha valaki gyerektársaságban tölti az idejét, garantáltan többet nevet, ami nem csak jó hangulatot eredményez az illetőnek, hanem még egészséges is.

3. Kütyüismereteket
A nagyszülők digitális analfabétának tűnhetnek az alíg pár éves, a kütyüket, billentyűzetet és gombokat teljes szakértelemmel nyomkodó gyerekek mellett. Ha van mit az unokától tanulni lehet, akkor az az okostelefon, tablet, számítógép, laptop, Facebook használat!

4. Memorizálást, több odafigyelést
"Na, és milyen volt ma az ovi?" - tesszük fel nekik a világ legunalmasabb kérdését. "Jó". - érkezik az ennek megfelelő válasz. "És mit csináltatok ma?". "Játszottunk" - zárja rövidre a gyerek. "Mi volt az ebéd?". Csodálkozunk, ha azt mondja, hogy: "Már nem tudom."?
Bármilyen feleletet is szeretnénk belőlük kicsikarni, sajnos nem mindig megy könnyen. Ám ha a megfelelő kérdést tesszük fel nekik, rögtön megered a nyelvük. Arra a kérdésre, hogy "Ki volt ma a legrosszabb az oviban?", biztosan elmesélik a csibészségeket - ha pedig még a kis ovistársakkal kapcsolatban is kapnak kérdéseket (Na, és Bence még mindig be szokta vinni a matchboxait?"), még inkább mesélhetnékjük támad.
Vigyázz, mert az emlékezetük kiválóan és olajozottan működik! Olvass fel neki este lefekvés előtt egy érdekes mesét. Ha esetleg elrontanád mondjuk a tizedik alkalommal, akkor ne csodálkozz, ha kijavítja a hibákat.

5. Azt, hogy a hétköznapokat kalandként éld meg
A gyerekek minden napot kiváncsisággal kezdenek, egyszerűen csak azért, mert szeretnek valami újat, valami szépet felfedezni. Nekik nem a tegnapi veszekedésen jár az eszük vagy a feleslegesen túldimenzionált dolgokon. Persze, mi felnőttek sokszor nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne így tegyünk. De egyet elleshetünk tőlük: "Micsoda szuper napom van" - életszemlélettel a hangulatunk is jobb lesz. Tehát reggelente mosolyogjunk nagyokat, és nézzünk örömmel az előttünk álló feladatok elé.

6. Azt, hogy bátran ki kell próbálni mindig valami újat!
Ha arról van szó, hogy ki kell próbálni egy új játékot, egy új technikai eszközt, akkor a gyerekek azonnal hadrafoghatók. Mi pedig, nem merjük kipróbálni az újdonságot, mert tartunk a kudarctól, félünk tőle, hogy meg sem értjük, nem szeretjük a szokatlant... Pedig a nagyszülőknek is szükségük lenne néha-néha egy kis szellemi frissítésre.

7. Azt, hogy olyan légy, amilyen lenni akarsz
A  gyerekek fütyülnek a konvenciókra. Ha Luca a 30 fokos melegben kötött sapkában szeretne kivonulni a játszótérre, akkor fogja magát, felveszi a kissapiját, és gond nélkül kisétál benne a játszótérre.
A gyerekek ilyenen csöppet sem izgatják magukat - na, ez az amit meg kell nekünk nagyszülőknek tanulnunk az unokáinktól!

Fotó: Rawpixel
Eredeti cikk: grosseltern.de

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.02.29