Főoldal > Cikkek > Családi élet > Lehet-e egy nagyszülőnek kedvenc unokája? Mi az oka a kivételezésnek? - Erre mutattak rá a kutatók

Lehet-e egy nagyszülőnek kedvenc unokája? Mi az oka a kivételezésnek? - Erre mutattak rá a kutatók

Szülőklapja képHa a környezetünkben szétnézünk, megállapíthatjuk hogy nem is annyira ritka, ha egy nagyszülőnek kedvenc unokája van. De vajon miért lehetséges ez? Hogyan érinti az unokákat, ha kivételeznek velük? És ha már előfordul, akkor mi lehet a megoldás?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-02-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülő és az unokája közötti kapcsolat egy csodálatos, semmihez sem fogható érzés. De mi a helyzet akkor, ha a nagymamának vagy a nagypapának több unokája között egy kivételezett kedvence akad? Hogyan viselkedjen a szülő, ha a nagyszülő szemmel láthatóan egyik unokáját jobban szereti?

A 32 éves Anikó arra panaszkodik, hogy amikor a nagyszülőkhöz látogatnak, akkor a három gyermeke közül az egyikre mindig több figyelem jut. A legegyértelműbb jele ennek az volt, amikor karácsonykor a nagylánya egy gyönyörű, méregdrága biciklit kapott, míg a kisebb fiúk csak egy-egy kis csomag legót.

Ha az egyik unoka háttérbe szorul, akkor az a szülőt is bántja
- Itt nem csupán az ajándékok külőnböző értékéről van szó, hanem igenis arról a nyilvánvaló figyelmetlenésgről, amit a nagyszülők a másik két unoka iránt tanúsítanak - fakad ki csalódottan Anikó, a három gyermekes édesanya. - A szüleim nagyon sokat foglalkoznak a legnagyobb gyerekemmel, Julcsival, aki sokat alszik náluk, és Julcsikát gyakran magukkal is viszik kirándulni. A 3 és 5 éves fiaimat viszont soha nem kérdezik meg, hogy szívesen velük tartanának-e. Látom a fiúkon, hogy milyen csalódottak. Egy alkalommal, amikor belenéztem a konyhában logó falinaptárukba, feltűnt, hogy Julcsi szülinapja be van karikázva. Kiváncsian lapoztam a fiúk szülinapjához, és láttam, hogy be sincs írva oda semmi a számunkra oly kedves dátumnál - csak ennyi állt ott: Nyugdíjas klub".

Ha a nagyszülők egy unokát jobban szeretnek, mint a többit, akkor az nem csak a gyerekeknek fájó, hanem ugyanannyira a szülőnek is. Ilyenkor régi sérelmek is felszínre kerülnek. Anikó jól emlékszik, amikor gyerekkorában a szülei őt mindig a bátyjával hasonlítgatták össze és mindig mögé sorolták. Megismétlődne a múlt? És hogyan lehet ez egyáltalán lehetséges, hogy egy nagyszülő jobban szerethesse valamelyik unokáját?

Egy tudományos tanulmány szerint a genetika a ludas
Az, hogy bizonyos unokákat nagyobb szeretetben részesítenek a nagyszülők, nem is annyira egyedi eset. Ennek kapcsán a brit Cambridge-i Egyetem kutatói egy átfogó tanulmányba fogtak, aminek érdekes eredménye született: a nagymamák leginkább fiaik lányát/lányait kedvelik a legjobban, ha több unokájuk is van.

Ez a jelenség közel sem tudatos, inkább tudattalanul működik a nagymamákban, ami a genetikának tudható be - állítják a kutatók. Bármilyen hihetetlenül hangzik, de kedvenc unoka kiválasztását a nagymama génjei befolyásolják. Minél több hasonlóságot vél felfedezni a nagymama az unokájával, annál nagyobb lesz az iránta érzett szeretet.

Ha nagymamának a fiától született lánya, akkor ezzel a lányunokával a génegyezőség 31%, tehát a nagyi büszkén érzi úgy, hogy ez a lányunoka bizony ráütött. Ha a nagymamának nem csak fia, hanem még saját lánya is van, aki fiú- és lányunokákkal örvendetette meg a nagyit, nos, ott már alacsonyabb a génegyezőség, mindössze 25%. Az összes többi unoka, csak ezután jön a sorban.

Attól még, hogy valaki rokon, nem magától értetődő, hogy a kapcsolatuk bensőséges lesz
A nagypapával, nagymamával hasonlatos viselkedési jegyek csak egyike annak a sok magyarázatnak, ami a kivételezést indokoltá teszi. Attól még, hogy valaki rokon, nem jelenti automatikusan azt, hogy bensőséges viszonya is lesz a másikkal. Ha a nagyszülő az unokáival csak nagy ritkán tart kapcsolatot, a hétköznapokat nem tudják közösen megélni, akkor a viszonyuk távolságtartó lesz.

És olyan is előfodul, hogy nincs egyértelmű magyarázat a kivételezésre. Hiszen lehet, hogy nagyi az unokát csak amiatt kedveli jobban, mert az csöndes és nyugodt, vagy ügyesen építőkockázik, esetleg szépen tud mondókázni. Ha a különbségtétel, az unokák közötti kivételezés nem unokatestvéreket, hanem egyenesen édestestvéreket érint, akkor az elhanyagolt gyerek azt képes nagyon megsínyleni. Ideális, ha a nagyinál ez csak egy múló időszak, és talán a következő látogatás alkalmával azzal fog többet törődni, akit a múltkor elhanyagolt.

Ha a gyerekek sértve érzik magukat, akkor a szülőknak tapintatosabbank kell lenniük
A gyerekek tökéletesen megérzik, ha kivételeznek velük - akár pozitívan, akár negatívan. Ők nem tehetnek arról, hogy nem az apuka csodálatos fekete hajkoronáját örökölték, és még azért sem hibásak, mert a nagypapa és a nagymama 100 kilométer távolságra lakik tőlük. Ők annyit fognak mindebből érzékelni, hogy: "A nagyi engem kevésbé szeret".
Főleg testvérek esetén érezhet a megbántott fél tehetetlen dühöt, haragot, amit az ebből fakadó irigység tovább tetéz. A szülőnek emiatt mindenképpen kellő körültekintéssel kell a problémára reagálnia.

Csak a tisztázó beszélgetések oldják meg a konfliktust
Ha a szülő úgy érzi, hogy a nagyszülő ésszerűtlenül viselkedik, akkor a legrosszabb, amit ehet, hogy magába fojtja az indulatait. Még akkor is, ha nehéz, ezeket a problémákat ki kell beszélni. Helga Gürtler pszichológus azt tanácsolja, hogy ilyen esetben a szülők és a nagyszülők ülljenek le egymással, és tisztázzák a kialakult konfliktushelyzetet. Ha a családtagok készen állnak arra, hogy az eltérő nézeteiket megvitassák, akkor az mindkét fél számára siker lesz. A régi sérelmek felszabadulhatnak, és a régi sebek is begyógyulhatnak.

A megoldást közösen kell megtaláltni
Még az is kiderülhet, hogy a nagymamának esze ágában nem volt kivételezni valamelyik unokával, és fel sem tűnt neki, hogy gyakrabban játszana egyik vagy másik unokájával. Számos hasonlóan egyszerű oka lehet a problémának - addig, amíg nem beszélnek erről a szülők és nagyszülők, közös megoldás sem tud születni. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy az unokák egyformán legyenek kezelve.

Anikó ugyanígy kereste a lehetőséget, hogy tisztázhassa az észrevételeit a nagyszülőkkel: - A naptár volt az utolsó csepp a pohárban. Amikor anyukámnak ezt elsoroltam, akkor kibukott belőle, hogy mindez azért van, mert a két fiam mást sem csinál, csak állandóan lármázik és rendetlenkedik. Végül kompromisszumos megoldásként abban maradtunk, hogy a nagyobbik fiam a kisebbik nélkül szintén ott alhat náluk hétvégenként, sőt, azt is megígérték, hogy jobban fognak ezentúl vigyázni arra, hogy a gyerekeket egyformán kezeljék.

Ha a nagyszülők nem lennének ennyire belátóak, mint Anikó szülei, akkor csak egy lehetősége marad a szülőnek: a lehető legkevesebb elvárást támasssza a nagyszülőkkel szemben, és a találkozásokat a minimálisra csökkentse. Megakadályozni a nagyszülő-unoka kapcsolatot nem szabad, mert attól a gyerekek fognak sérülni. Idővel amúgy is minden megolváltozik magától, és még az is lehet, hogy egy idő után a kis vadócot jobban fogják kedvelni a nagyszülők, mint a magába fordult kamaszlányt.
És ne feledjük, a másik nagyszülőpár még mindig ott lesz a szülőknek.

Fotó: Pixabay
Forrás: liliput-lounge.de

Címkék: nagymama, nagypapa, unoka, szülő, lányunoka, fiúunoka, kivételezés, kényeztetés, család, konfliktus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 megindító fotó egy nagypapáról és unokáiról - Ilyen a tökéletes nagyapai szeretet
11 megindító fotó egy nagypapáról és unokáiról - Ilyen a tökéletes nagyapai szeretet

Gyermekei történetét kívánja megörökíteni a lengyel Alina Gabrel-Kamińska, aki Lenka és Thyme anyukája, fekete-fehér családi fotóit pedig Lenki i Tymianki elnevezésű blogján teszi közzé. Mint Alina megjegyzi, életüket nem szavakkal, hanem a képek által szeretné bemutatni, minden nappal egy újabb fejezetet nyitva meg a gyermekek életében - és a blogon is.

tovább a cikkre
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak

Szeretnél az unokád főbizalmasa lenni? Örülnél neki, ha imádna hozzád járni az unoka? 10 tippet adunk kezdő és gyakorló nagyszülőknek arra, hogy valóban szeressenek a nagyszülőkkel időt tölteni a szeretett unokák.

tovább a cikkre
5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről
5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről

A nagyszülőknek nem az a dolga, hogy az iskolás tananyagot biflázzák az unokákkal, ám ez nem jelenti azt, hogy tőlük ne tanulhatna a gyermek. Sőt, nagyon sok mindent kifejezetten a nagyitól vagy a nagypapától sajátítanak el az unokák anélkül, hogy észrevennék.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád

Érdekes kérdés ez, hiszen mit is jelent az a szó, hogy túlzott? Mi az, ami már az egészséges, normális aggódáson túlmutat? Egy szülő élete tulajdonképpen az aggódásról is szól, attól a perctől kezdve, mikor megtudja, hogy a kis lélek elindult, megfogant - és ez nagyszülőként sincs másként.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rosszcsont nagyi és az unokája: Milliók rajonganak a 93 éves nagymamáért, aki vicces fotókon pózol az unokájával

vissza vissza