Főoldal > Cikkek > Családi élet > 10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak

10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak

Szülőklapja képSzeretnél az unokád főbizalmasa lenni? Örülnél neki, ha imádna hozzád járni az unoka? 10 tippet adunk kezdő és gyakorló nagyszülőknek arra, hogy valóban szeressenek a nagyszülőkkel időt tölteni a szeretett unokák.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-01-21
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülők az unoka életében különleges gondozói-nevelői szerepet töltenek be, még akkor is, ha a nagyszülőket előbb-utóbb kiszorítják majd a barátok és az új hobbik. Addig is, amíg ez bekövetkezik, a nagyszülő egyet tehet, hogy lelkiismeretesen ápolja és gondozza kapcsolatát az unokával.

A gyermek első három életévében eldől, hogy milyen lesz az unoka viszonya a nagyszülővel
Az, hogy milyen lesz az unoka és a nagyszülők közötti viszony, elég sok mindenen múlik, tény, hogy a nagyszülő-unoka közötti kapcsolat minősége már a kisgyermek első első pár évében eldől. Egyes nagyszülők megelégszenek azzal, hogy csak ritkán látják az unokát, a nevelésükbe nem igazán szólnak bele, nem veszik ki a részüket aktívan a fiatalok mindennapjaiból, míg más nagyszülők képesek akár minden nap időt tölteni az unokával. Szakemberek egyetértenek abban, hogy amilyen az első időszakban a nagyszülő viszonya az unokával, feltehetőleg az fogja majd később is jellemezni a kapcsolatukat.

A nagyszülő és unoka egy különleges csapatot alkotnak. Teljesen más viszonyban áll egy unoka a nagymamával, nagypapával, mint a saját szüleivel - és ezzel nincs is semmi gond, sőt! Azok a szerencsés unokák, akik időről-időre a nagyszülői házban töltenek el időt, hétvégéken ott alhatnak, a nagyobb szünetekben napokra is ott hagyják őket a szülők - nos, nekik nagyon szoros kapcsolatuk alakul majd ki a nagymamával és nagypapával.

Azért, hogy ez a jó viszony ne csak a kisgyermekkorban, hanem majd a későbbiekben is megmaradjon, folyamatosan tenni kell, a nagyszülő-unoka viszonyt ápolni kell - legfőképpen abban a korban, amikor a gyerekek a legváltozékonyabbak: a késő gyermekkorban. Hiszen, mint minden más az életben, az unoka hozzáállása a nagyszülőhöz szintén változik.

9-10 évesen megváltozik a nagyszülő-unoka kapcsolat
A nagyszülő-unoka viszony a későgyermekkorban megváltozik, átalakul. Úgy 9-10 éves korban jutnak el a gyerekek oda, hogy elkezdenek nyitni a külvilág felé, ezzel a kiskamaszkorral veszi kezdetét az is, hogy már nem szeretnének olyan gyakran a mamánál/papánál lenni, mert nem feltétlenül velük akarnak aludni, hétvégén nem velük akarnak otthon ülni. Emiatt nem is szabad az unokákra haragudni, hiszen ez a változás a természetes fejlődési folyamat része.
Fontos, hogy a nagyszülők megértsék, ezt a gyerekek nem azért teszik, hogy szándékosan megbántsák őket. A nagyszülő ne bánkódjon a megváltozott helyzet miatt, amiatt, hogy az unoka már nem szeretne annyi időt náluk tölteni, mint korábban.

A kiskamaszkor beköszöntével nagyszülőknek kevesebb idő és tér marad az unoka életében. Emiatt fontos hogy tudják: az unokát nem érdemes rákényszeríteni a velük töltött időre, és nem szabad rájuk „külön jogokat formálni”. Ehelyett inkább új utakat kell keresni, új kapcsolódási pontokat teremteni, amivel a nagyszülő újra az unoka bizalmasa lehet.

10 tipp, hogy imádjanak veled lenni az unokák


1. Az unoka hobbijának megfelelő közös programok
Szervezz jó és érdekes programokat arra az időszakra, amikor nálad van az unoka. Vidd el olyan kiállításra vagy előadásra, ami az érdeklődésének megfelelő. Ne a saját akaratodat erőltesd rá, hanem az ő hobbija, szempontja számítson.

2. Közös rituálék, amik mindig ugyanúgy zajlanak
Ápold továbbra is a közös rituálékat. Ha mindig sárgabarackos fánkot kapott az unokád, amikor benyitott hozzád az ajtón, akkor ettől továbbra se térj el. Ha mindig az unoka vitte a borospince kulcsát, amikor a papával a szőlőshegyre indultak, akkor ezt a szép szokást továbbra is őrizgessétek. Mert később, felnőtt korában ezekre fog visszaemlékezni a kisunoka, és ezeket fogja majd ő is büszkén továbbadni a következő nemzedéknek.

3. Új és közös hobbi az unokával
Alakítsatok ki új és közös hobbit - és itt leginkább a közösön van a hangsúly. Nem kell azonnal egy futballmérkőzésre a kisgyerekeket kicipelni, de ha erősen érdeklődik a foci iránt, akkor legyenek mérkőzések, amit a fiúunoka a nagypapával néz meg (még akkor is, ha a nagypapa legszívesebben egyedül, nyugodtan nézné a tévét). Ha a kislány unoka kedvenc időtöltése mostanában a balett, akkor - a lehetőségedhez mérten - vállald be, hogy te kíséred el a lányunokát az új hobbijára. Hazafelé álljatok meg egy cukrászdában, igyatok meg egy teát közösen - kislányok a női tereferét különösen imádni fogják.

4. Az unoka kedvenc olvasmánya, zenéje
Kérd meg az unokát, hogy ha hozzád látogat, hozza magával kedvenc könyvét, kedvenc cd-lemezét. Ha csak teheted, teremtsd meg ehhez a szükséges technikai feltételt, vegyél például egy cd-lejátszót, és ne hivatkozz arra, hogy neked ilyen nincs otthon.

5. Trendi témafelvetések
Kérd meg unokádat, hogy tanítson meg téged számítógépezni. A kisebb gyerekeket meg lehet arra kérni, hogy magyarázzák el, hogyan működik az online játék, vagy csak hogyan kell beállítani a telefonodon az új csengőhangot (megkérheted őt erre akkor is, ha ezzel tisztában vagy mindezzel); vedd rá, hogy mutassa meg neked, hogy hogyan lehet mesét nézni az interneten. Nagyobb iskolás gyerekeket pedig arra lehet megkérni, hogy mutassák meg, hogyan működik a Facebook. Azáltal, hogy lesz egy trendi témátok, rögtön közös nevezőre tudtok kerülni.

6. Amit csak te tudsz megmutatni az unokának
Tanítsd meg az unokádnak egy bizonyos fiús vagy lányos szokást, amit csak te tudsz neki megmutatni. Ha süteménysütésben jó vagy, akkor taníts meg neki egy-két fortélyt. Fiúknak meg lehet mutatni, hogyan szokta nagyapa megtisztítani a kerti szerszámokat munka után. Ezek az alkalmak ráadásul rengeteg beszélgetési, anekdotázási lehetőséget is teremtenek.

7. Régi fotók - elfeledett családi történetek
Vedd elő a régi fotókat, és beszélgessetek a múltról. Bármilyen kicsi vagy nagy az unoka, ez mindig remek lehetőség arra, hogy a felnövekvő gyerek megtudjon érdekes történeteket a felmenőiről. Egyelőre te vagy az, aki a legtöbbet tud a családról, ne felejtsd el továbbadni a régi családi emlékeket.

8. Titkok
Legyen közös titkotok, amit csak te és ő tudsz. Például kisebb gyerekkel megbeszélhetitek, hogy nem áruljátok el senkinek, hogy délután bepisilt, pedig ő már nagyfiú - és ez már csak a ti titkotok maradt; nagyobb gyereknek összekacsintásként megengedheted, hogy egy kicsivel több időt töltsön mesenézéssel, vagy adhatsz neki a nagymamai dugipénzből, amit arra költ, amire csak szeretne - kérd meg, hogy ez maradjon a ti közös titkotok. Amit mindig szem előtt kell tartanod, hogy ezek inkább csak apróbb kihágások legyenek, semmiképpen se menjenek szembe a szülők nevelési elveivel, hiszen nem félrenevelni szeretnéd a gyereket...

9. Az unokád barátai számítsanak neked is
Érdeklődj a barátai iránt. Minden kis és nagy gyerek egyformán szereti, ha kíváncsiak a barátaira, és mivel neked több időd lesz őt meghallgatni, mint a fáradhatatlanul dolgozó szülőknek, neked szívesebben is fogja elmesélni a kisebb-nagyobb gondjait. Minden találkozás alkalmával kérdezz rá az „utolsó szálra”, ahol a barátaival kapcsolatos történeteiben tartott. Így tudni fogja, hogy téged ez igazán érdekel. Alkalmanként hívd meg hozzátok a kis barátait is.

10. „Áramkimaradás”
Amikor nálad alszik az unoka, "véletlenül" menjen el az áram. Meséld el, hogy a te gyermekkorodban mennyiszer előfordult az ilyen. A nagy csendben gyújtsatok gyertyát, aztán beszélgessetek a régi időkről vagy róla. A meghitt fél órás-órás időtartam különleges és felejthetetlen atmoszférát teremt, ami emlékezetes élménye lesz bármilyen technikai és kütyűrajongó gyereknek.

Minél több aktív időt töltesz az unokáiddal, annál jobban megismered őket. És minél inkább megismered őket, annál inkább meg fogod érteni az igényeiket, az új érdeklődésüket.

Fotó: Facebook

Címkék: unoka, nagyszülő, nagymama, nagypapa, gyermeknevelés, idő az unokával

Kapcsolódó cikkek

Mi a titka a jól működő anya-nagymama kapcsolatnak? 3 aranyszabály, amit tarts be
Mi a titka a jól működő anya-nagymama kapcsolatnak? 3 aranyszabály, amit tarts be

Milyen lelki folyamatok mennek végbe egy nőben, amikor megtudja, hogy nagymama lesz? Mi a helyes hozzáállás az unoka megszületésekor? Tippek újdonsült nagymamáknak, hogy hogyan lehetnek valódi segítségére a fiataloknak? Pszichológus írása.

tovább a cikkre
Ezért is van óriási szükség a nagymamákra! Most már tudományosan is bebizonyították
Ezért is van óriási szükség a nagymamákra! Most már tudományosan is bebizonyították

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagymamáknak vitathatatlan szerepük van a család életében, azonban kutatók azt is alátámasztották, hogy egy aktív nagymama a családban a fiatalok életének több fontos területére is pozitívan hat, mint ahogyan azt eddig gondoltuk.

tovább a cikkre
Aranyosi Ervin: Nagymama
Aranyosi Ervin: Nagymama

"Most már tapasztaltan, és még több türelemmel" bánunk unokáinkkal, teljesen másképpen, mint annak idején gyermekeinkkel foglalkoztunk. Aranyosi Ervin verse a megbánt hibáinkról, álmainkról és a nagymamaságról.

tovább a cikkre
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról

Végtelenül bájos nagymamás idézetfüzér kering a neten, mely Pam Brown Sydney-ben élő költőnő tollából származik. Kedves, igaz, gyermekien tündéri gondolatok nagymamákról, akik az unokák számára a világot jelentik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza