Főoldal > Cikkek > Családi élet > Szeretnéd, ha többet lenne veled az unokád? 5 dolog, amitől szupernagyi lehetsz!

Szeretnéd, ha többet lenne veled az unokád? 5 dolog, amitől szupernagyi lehetsz!

Szülőklapja képSzomorú vagy, mert a szülők alig engedik látni az unokádat vagy mert nem kérnek az élettapasztalatodból? Ne csüggedj, van megoldás! Pszichológus szakértőnk elmagyarázza, hogyan lehetsz te a család nélkülözhetetlenen szupernagyija! Pár egyszerű szabály nagymamajelölteknek és friss nagymamáknak.

Szerző: Horányi Eszter
2015-10-07
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Horányi Eszter
gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Egy kisbaba születése hatalmas öröm nem csak a szülők, de a nagyszülők, az egész család számára. Új szerepek születnek, új szokások alakulnak, és ez bizony nem megy mindig zökkenőmentesen. A nagyszülő szeretne része lenni a gyermek életének, szeretne tudni a fejlődéséről, szeretné, ha nevelési kérdésekben kikérnék a véleményét (elvégre ő az, aki már felnevelt egy generációt), de legfőképpen arra vágyik, hogy a gyermekkel mély, szeretetteljes kapcsolatot tudjon kialakítani.

Ehhez viszont idő kell, sok találkozás, folyamatos kapcsolattartás és hogy ez megvalósul-e, az számos alkalommal nem a nagyszülőn múlik - mondja Horányi Eszter pszichológus.

Csalódott nagymamák, akik nem láthatják elég gyakran a kisunokát
Egy nagymama azzal a panasszal fordult hozzám, hogy a szülők alig engedik látogatni 1 éves unokáját. Ha el is hozzák látogatóba, rövid ideig maradnak, és ami a legfájóbb, sosem bízzák rá a kislányt. A nagymama tanácstalan és szomorú, nem érti a helyzetet, és ha kérdez, akkor sem kap egyértelmű válaszokat. Úgy érzi, nem bíznak benne, vagy talán féltékenyek, hogy a gyermek esetleg hozzá is ragaszkodni fog.

Természetes, hogy minden helyzet más és más, ebből adódóan számos ok állhat a láthatás korlátozásának hátterében. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül tekintjük tehát át, hogy mi az, amit a nagyszülő tehet ilyen és ehhez hasonló esetekben.

A szupernagyik 5 aranyszabálya


1. Legyen türelmes!
A gyermek születésével tulajdonképpen szülő és új család is születik, új szabályokkal, határokkal, sajátos, csak rá jellemző belső működéssel. A csecsemő fiziológiai (testi) és érzelmi működésében is erősen az anyához kötött. A korai anya-gyermek kapcsolatra jellemző szimbiózis 1 éves kor tájékán kezd oldódni, de hogy milyen ütemben és hogyan történik a környezet beengedése ebbe a burokba, azt számos tényező befolyásolhatja. Előfordulhat, hogy az anya, a szülőpár még nem áll készen arra, hogy éppen kialakuló, újonnan formálódó hármasuk határait meglazítsák, akár azért, mert még saját szerepeik is kialakulóban vannak, esetleg szoronganak az elengedés, a gyermek másra bízása gondolatától (ez első gyermeknél különösen gyakori), vagy személyes határaikat, megszerzett autonómiájukat, önállóságukat féltik. Legyen türelmes és megértő velük szemben, idővel a helyzet változni fog!

2. Csak akkor adjon tanácsot, ha azt a szülők igénylik, nyitottak rá!
Minden boldogsága ellenére (vagy inkább amellett) nehéz időszak ez az újdonsült anyának, aki tele van kételyekkel, hogy vajon jól csinálja-e, aki meg akar felelni saját, a környezete és a társadalomból érkező elvárásoknak egyaránt. Nehéz az apának is, aki a munkából hazaérve újabb kihívásokkal szembesül és talán önmaga is keresi a helyét az anya és a gyermek kettősében, valamint a megváltozott, átalakult párkapcsolatban. Ilyenkor a kívülről teljesen jó szándékú és építő jellegű céllal érkező gyermeknevelési tanácsok gyakran a szülők számára kritikaként csapódnak le és erre reakcióként még inkább óvni próbálják kis családjuk határait. Elvégre ki szeretné magát rossz, tehetségtelen szülőnek érezni?

Legyen elérhető, amikor arról van szó, hogy az anya vagy az apa szeretné egy kicsit kiönteni a lelkét Önnek, hallgassa meg, biztosítsa támogatásáról őket, de ne akarja helyettük megoldani a helyzetet és semmiképp ne éreztesse, hogy Ön jobban tudja, mit kellene csinálni. Ha ezzel az elfogadó, nyitott hozzáállással van jelen, a szülők hamar megérzik majd, hogy nincs mitől félteni formálódó szülői szerepüket, Ön nem fog kritizálni és kioktatni, tehát egyre többet mernek majd kérdezni és mind jobban és jobban beengedik majd életükbe.

3. Vagdalkozás helyett, beszéljen a szülőknek a saját érzéseiről!
Beszéljen a szülőknek az érzéseiről, minél személyesebben, úgynevezett énközlésekben, tehát nem "önző vagy, hogy nem engeded, hogy lássam a gyereket!", hanem: "nekem nagyon fáj, hogy nem láthatom az unokámat és nem értem, hogy miért.". Tehát ne vádolja őket, ne tegyen szemrehányást, hogy már megint olyan keveset láthatta a gyermeket, hanem mondja el őszintén, hogy a maga számára fájó ez a helyzet, mert borzasztóan örül unokájának, nagyon szereti és szeretné, ha aktív és mély kapcsolat alakulhatna ki vele. Ugyanakkor biztosítsa a szülőket arról, hogy nehéz érzései ellenére tiszteletben tartja döntésüket és nem kívánja megkérdőjelezni szülői kompetenciáikat. Ha ilyen módon beszélgetnek, az Ön számára is könnyebb lesz megérteni a helyzetet, talán kevésbé fog haragudni és a megoldásokat is jobban látni fogja. A szülőnek pedig nagyon jól fog esni, hogy ennyire megértő és elfogadó.

4. Találja meg, hogy hol van leginkább igény a segítségére!
Keresse meg, hogy miben és hogyan tudna a szülők segítségére lenni a gyermek körül. Mi lenne, ha maga nézne be hozzájuk, esetleg kísérné el őket a játszótérre, vagy vigyázna a gyermekre (akár a család otthonában) először csak rövid ideig, fél-egy órát (majd egyre hosszabban), amíg az anya bevásárol, vagy csak az emailjeire válaszol a másik szobában.

Próbáljon alkalmazkodni hozzájuk, az ő tempójukhoz, igényeikhez, játékszabályaikhoz és higgye el, türelme előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

5. Gondolja át saját, szülőséggel kapcsolatos élményeit!
Milyen volt anyává / apává válni? Milyen volt első gyermekével otthon? Magának könnyen ment a környezet felé a nyitás? Esetleg érezhetett hasonlót, lehettek hasonló, önző érzései, mint amilyet talán a szülők most éreznek? Mennyire volt könnyű beengedni az életébe édesanyját, anyósát? Mire vágyott akkor tőlük, mi volt az, amit megkapott és mit nem? Ön hogyan csinálná másként, jobban?

Minden gyermek szerencsés, akinek szerető és gondoskodó nagyszülője van, aki számára öröm a vele töltött idő, és aki arra törekszik, hogy ebből minél több legyen. De szerencsés az a szülő is, aki mögött ott áll stabilan, szeretettel, az évek bölcsességével, türelmével és elfogadásával a segíteni kész idősebb generáció.

Türelemmel, nyitott odafordulással és megértéssel az Ön családja is érezni fogja azt a hatalmas kincset, amit nagyszülőként jelent nekik és építeni, számítani fognak magára a gyermek nevelésében és egész családi életükben!

Szerző: Horányi Eszter pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: család, nagyszülő, unoka, unoka láthatása, nagymama, családi konfliktus, baba, gyermeknevelés

Kapcsolódó cikkek

Mi a titka a jól működő anya-nagymama kapcsolatnak? 3 aranyszabály, amit tarts be
Mi a titka a jól működő anya-nagymama kapcsolatnak? 3 aranyszabály, amit tarts be

Milyen lelki folyamatok mennek végbe egy nőben, amikor megtudja, hogy nagymama lesz? Mi a helyes hozzáállás az unoka megszületésekor? Tippek újdonsült nagymamáknak, hogy hogyan lehetnek valódi segítségére a fiataloknak? Pszichológus írása.

tovább a cikkre
Ezért is van óriási szükség a nagymamákra! Most már tudományosan is bebizonyították
Ezért is van óriási szükség a nagymamákra! Most már tudományosan is bebizonyították

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagymamáknak vitathatatlan szerepük van a család életében, azonban kutatók azt is alátámasztották, hogy egy aktív nagymama a családban a fiatalok életének több fontos területére is pozitívan hat, mint ahogyan azt eddig gondoltuk.

tovább a cikkre
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról
12 tündéri, de igaz mondat a nagymamákról

Végtelenül bájos nagymamás idézetfüzér kering a neten, mely Pam Brown Sydney-ben élő költőnő tollából származik. Kedves, igaz, gyermekien tündéri gondolatok nagymamákról, akik az unokák számára a világot jelentik.

tovább a cikkre
Versek a nagymamák köszöntésére
Versek a nagymamák köszöntésére

Anyák napja kapcsán ne feledkezzünk meg a nagymamákról sem, tanítsunk gyermekeinknek egy kedves verset, melyet akár közösen is elmondhatunk, így még meghatóbb lesz az anyukánk számára. Egy csokorba gyűjtöttük a nagymamákhoz szóló verseket.

tovább a cikkre
Saját unokáit szülte meg az 53 éves nagymama
Saját unokáit szülte meg az 53 éves nagymama

Egy meddőséggel küzdő nő a ritka betegség miatt nem vállalhatott babát, ezért a férjével a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. A nagymama vállalta a kisbabák kihordását és világrahozatalát. Megtörtént eset a készséges nagyiról, aki saját lányának vállalt béranyaságot.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horányi Eszter - gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza