Óriási szükség van a nagymamákra! Tudományosan is bebizonyították, miért fontosak a nagyik a család életében

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Óriási szükség van a nagymamákra! Tudományosan is bebizonyították, miért fontosak a nagyik a család életében Azt eddig is tudtuk, hogy a nagymamáknak vitathatatlan szerepük van a család életében, azonban kutatók azt is alátámasztották, hogy egy aktív nagymama a családban a fiatalok életének több fontos területére is pozitívan hat, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. A nagymama lehet a hosszú élet és a tartós kapcsolat egyik titka egy amerikai antropológus, a nagymamaelmélet megalkotója szerint, aki most matematikai modellel igyekezett alátámasztani feltevését.

Mi a szerepe a nagymamaságnak az evolúcióban?
A nők hosszú élettartama régi rejtélye a biológiának, hiszen a természet törvényei szerint a termékenység megszűnése után nincs tovább szükség az egyedekre, a faj fennmaradása szempontjából feleslegesek - mutatta be a Die Welt az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

Az állatok között igen kevés az olyan faj, amelyik a terméketlen, soká élő nőstények luxusát megengedhetné magának, az emberi társadalomban azonban a nagymama igen fontos szerepet tölt be - állapította meg Kristen Hawkes, a Utahi Egyetem antropológusa, aki évtizedek óta kutatja, milyen értéket képvisel a nagymama az emberi evolúcióban.



A nagymamák fontos szerepet töltenek be a család életében
A nagymamák fontos tényezői a csoport összetartozásának is: segítenek az anyáknak a gyerekekről gondoskodni, tehermentesítik a szülőket, akik így több időt tudnak fordítani a csoport életére és valószínűbb az is, hogy hamarabb lesznek újabb gyerekeik.

Egy nagymamával még a gyerekek életkilátásai is jobbak, mint nélküle
 Korábbi kutatások már kimutatták, hogy nagymamával a gyerekek életkilátásai jobbak, mint nagymama nélkül. Hawkes legújabb tanulmányában azonban ennél is tovább lépett, azt kívánta alátámasztani, hogy nemcsak az unokák, hanem a párkapcsolat is hosszabb életű a nagymama segítségével.

A „nagymamarendszer” hozzájárul a fiatalok stabil párkapcsolatához
Matematikai képletekkel kétféle társadalom fejlődését modellezték, az egyikben voltak, a másikban nem voltak nagymamák. Megmutatkozott, milyen "problémával" kell a hosszú élettartam miatt szembenézni: egyre több a nemzőképes, idősebb férfi, a fogamzóképes nők száma azonban nem növekszik ilyen mértékben, így erős verseny alakul ki értük. A 30 ezer évestől 300 ezer évesig tartó időintervallumokban számított modellek alapján a száz szülőképes nőre jutó férfiak száma 76-ról 156-ra nőtt.

Hawkes ebből azt a következtetést vonta le, hogy a "nagymamarendszer" közvetetten hozzájárult a stabil, hosszú párkapcsolat kialakulásához. A férfiak ugyanis a sok vetélytárstól óvni kezdték a párjukat, így a sok alkalmi kapcsolattal szemben erősen megnőhetett az állandó partner jelentősége - vélte a kutató.

A szoros párkapcsolat egy másfajta evolúciós elmélete
Ennek ellentmond egy másik tudományos nézet, mely nem cseng egybe az amerikai antropológus nagymama-hipotézisével. A másik elmélet szerint azért vált a szoros párkapcsolat evolúciós normává, mert a vadászó férfiak könnyebben tudtak egy családról gondoskodni, mint többről.

A nagypapák nem számítanak akkora rejtélynek a kutatók számára, mint a nagyik
Nagypapahatást még nem sikerült az antropológusnak kimutatni, ami nem jelenti azt, hogy az idős férfiak nem gondoskodnának ugyanolyan szeretettel az unokákról. Az ő társadalmi szerepük azonban nem jelent akkora rejtélyt az evolúció és a biológia számára, hiszen ők még igen idősen is képesek lehetnek gyermeket nemzeni.

Forrás: MTI, welt.de
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.09.11