6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal. Valószínűleg a nagyszülőségre is rámondhatjuk, hogy nem kell a tökéletességre törekedni - ahogy Donald Winnicott brit gyermekorvos, gyermekpszichiáter egykor rámutatott, csupán "elég-jó-anyának", jelen esetben nagyszülőnek kell lenni. Azaz olyasvalakinek, aki nem tökéletes gondozó, ám folyamatosan képes alkalmazkodni a gyermek szükségleteihez.

Persze még a legnemesebb törekvések mellett is követhet el az ember hibát a nagy buzgóságban, főleg az első időkben. Most olyan helyzeteket gyűjtöttünk össze, amik tipikusnak mondhatók és felesleges feszültséget is generálhatnak szülők és nagyszülők között. Nézd meg, miket kerülj, hogy harmonikusabb lehessen a viszonyod a szülőkkel és az unokákkal.

6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Mit tegyél helyettük?


1. Ne mondd el fűnek-fának, hogy unokád születik, ha a szülők titokban akarják tartani
Bár bizonyára majd’ kiugrottál örömödben a bőrödből arra a hírre, hogy nagymama leszel, és legszívesebben mindenkinek rögtön elújságolnád, tartsd tiszteletben a leendő szülők kérését. Ha azt szeretnék, hogy más még ne tudjon az örömhírről, ne mondd el senkinek. Bizonyára megvan rá az okuk - amit talán meg sem osztanak veled -, ha ilyet kérnek, ezért fogadd el és tarts meg a titkukat.

Ha nem vagy biztos benne, hogy titokként kell-e kezelned a várandósságot vagy nyugodtan elmesélheted a rokonoknak és a barátoknak, inkább kérdezz rá. Ez sokkal jobb, mint hogy később esetleg a szemedre vessék, miért tudja már mindenki, mikor csak neked  árulták el.

2. Ne szólj bele a névválasztásba
Lehet, hogy meglepődsz a leendő szülők névválasztásán és szívesebben adnál unokádnak valami más nevet, de ezt a dolgot bízd rájuk. Ötleteket adhatsz, de ne erőltess semmit, és ne hagyd, hogy ez bármiféle sértődéshez vezessen. Végső soron nem mindegy, mi az unokád neve? Ő akkor is a szemed fénye marad, akár Béla, akár Bendegúz.

3. Ne állíts be hívatlanul
Nagymamaként feltehetően állandóan imádott kisunokáddal lennél, ugyanakkor el kell fogadnod, hogy a gyermeknek és szüleinek is van napirendje, programja. Senki nem szereti, ha hívatlan vendég érkezik hozzá, főleg a mobiltelefonok és egyéb kommunikációs eszközök idejében ez illetlenség - még akkor is, ha egyébként nagyon szeretik a társaságodat. Ha néhány órát vagy hosszabb időt szeretnél náluk lenni, egyeztessetek időpontot, mikor jó az a családnak. Ám ha éppen a környéken jársz és beugornál egy kicsit unokázni, akkor is jobb odatelefonálni, hogy biztosan nem zavarsz-e.

4. Ne csak vendégeskedj, de ne hagyd, hogy kihasználjanak
Lehet, hogy a szülők nem mondják, de hidd el, hatalmas segítség, ha van egy-két lelkes nagyszülő a háznál. Ezért hát ne csak vendégségbe érkezz a gyermekes házhoz és nézd, hogy a szülők hogy sürögnek-forognak a gyermek körül, no, és persze körülötted, hanem ajánld fel a segítséged. Biztosan lesz olyan feladat, amit az édesanya nem szívesen enged át, hiszen igyekszik helyt állni - és előtted, nagyszülő előtt bizonyítani, hogy ért a dolgához. Ugyanakkor másban hálás lesz a segítségért. Ha hosszabb időre érkeznél, akkor már előre beszéljétek meg, hogy szívesen vigyázol az unokára, addig pedig a szülők elintézhetik a nagybevásárlást vagy más ügyeiket.



Ugyanakkor nem kell állandóan haptákban várni, hogy mikor hívnak segítségnek. Igenis mondhatod azt, ha nem érsz rá, ne érezz emiatt lelkiismeret-furdalást, neked is lehet saját programod. Ha őszintén elmondod, hogy most sajnos nem jó, de másnap délutánra megoldod, az kompromisszumos megoldást lehet, és ezáltal elkerülitek a feszültséget.

5. Ne osztogass tanácsokat, ha nem kérik
Nem csak te akarsz megfelelni nagyszülőként, de a friss szülők is igyekeznek helytállni. Ne kritizáld őket és ne mondd, mit hogyan csináljanak. Természetes, hogy eleinte nem megy nekik minden flottul, de annak idején biztosan neked sem ment. Az sem jó, ha folytonosan azzal jössz, a te idődben mi hogyan volt. A lányodnak vagy fiadnak intézett "te is korán kaptál tehéntejet, mégse lett semmi bajod" vagy a "téged se vettünk fel, amikor sírtál, mégis túlélted" típusú, kicsit lekezelő hangsúllyal odavetett mondatok csak veszekedéshez vezetnek.

Fogadd el, hogy most más alapelvek, szabályok vannak, próbáld magad a szülők által megszabott úton tartani. Ha mégsem bírod ki, akkor kompromisszumos megoldásaidat vezesd fel óvatosan. "Talán megnyugszik, ha kicsit sírni hagyjuk, mit gondolsz? Várjunk öt percet, nézzük meg, mi lesz"-féle mondatok nem váltanak ki rögtön ellenállást, és hamarabb célt érsz.

6. Ne vegyél nagyobb ajándékot a szülők megkérdezése nélkül
Ha egy nagyszülő megteheti, akkor legszívesebben a világ minden kincsét megvenné az unokájának. Azzal semmi baj nincs, ha egy-egy könyvvel vagy apróbb játékkal megleped a kicsit, ugyanakkor a nagyobb ajándékoknál kérd ki a szülők véleményét - nem csak amiatt, hogy jó ötlet-e szerintük, de amiatt is, hogy belefér-e a nevelési elveikbe. Ha a szülők nem akarnak bébikompot venni, akkor ne állíts be vele, vagy ha úgy vélik, ők rögtön a vécére szoktatják majd a gyermeküket egy szűkítővel, akkor ne vásárolj zenélő bilit. De a bicikli, a görkorcsolya, a tablet vagy az elektromos játékok is a megkérdezős kategóriába tartoznak.

Soha ne feledd, hogy a nagyszülők és a szülők célja közös, mindannyian a gyermeknek akarják a legjobbat. Türelemmel és beszélgetéssel pedig szinte bármelyik konfliktus elkerülhető vagy elrendezhető.

Fotó: PIxabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.07.15