2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Családi élet > Tippek időhiányos nagyszülőknek, aktív nyugdíjasoknak: Így juthat idő az elintéznivalókra és az unokára is

Tippek időhiányos nagyszülőknek, aktív nyugdíjasoknak: Így juthat idő az elintéznivalókra és az unokára is

Szülőklapja képFelnőtt gyerekeink megfeszítve dolgoznak, az unokáink a különórák és egyéb elfoglaltságok miatt szintén túlterheltek. Szeretnénk minél többet segíteni nekik, de nekünk nagyszülőknek sem jut mindenre időnk, hiába is igyekszünk. Állandó küzdelem az idővel, rohanás, stressz. Van megoldás?

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2019-05-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
"Hogy vagy?" - Rohanósan. Csak azt veszem észre, hogy már megint péntek, már megint hétfő… Ismerős párbeszéd?

Túlterhelt nagyszülők, feszes időbeosztású unokák, lestrapált család
Magánbeszélgetéseken, szülőknek tartott előadásokon, de még a kamaszoknak tartott foglalkozásokon is rendre előkerül az időhiányra való panaszkodás. Ez némileg ellentmond annak a ténynek, hogy háztartási gépek tucatjai segítenek minket a házimunkában, félkész és kész ételek sorakoznak a polcokon, a közlekedés sem gyalog vagy lóháton történik, és az okos telefonok és számítógépek korában egy-egy információ elérése is csak egy gombnyomás, tehát, - ha le akarom egyszerűsíteni a dolgokat – rengeteg felszabaduló szabad időnek kellene rendelkezésünkre állnia.

Ráadásul sokan úgy gondoljuk, hogy a nyugdíjas évek majd mindenre hagynak időt, amire addig nem, vagy csak nagyon ritkán jutott. Miért van akkor mégis, hogy túlterheltek vagyunk, és túlterheltek a gyermekeink, unokáink is? Hogy mindig sietünk, nem győzzük utolérni magunkat?

Hogy a gyerekek világszerte átlagban egy órával kevesebbet alszanak naponta, mint 20 évvel ezelőtt - a felnőttekről most nem is szólok -, ami azért figyelemre méltó, mert az emberi agy fejlődésének jelentős fázisai az alvás állapotában történ(né)nek meg...

Ne akarjunk mindent belezsúfolni a napunkba
Arra van időnk, amire szakítunk magunknak - tartja a mondás. És bármennyire soroljuk is az érveket, hogy ez miért nem igaz így egészen, azt gondolom, hogy ha jobban megnézzük, ezeknek az érveknek egy jó része bizony csak kifogás. A döntés, mint életünk oly sok területén, itt is a mi kezünkben van.Listázzunk, rangsoroljunk, tervezzünk! Körültekintően, reálisan! Bizonyára mindenki ismer olyan embert, aki hosszú listákat gyárt az elvégzendőiről, gondosan ki is húzza, amit elvégzett, és esténként az el nem végzett „maradékkal” nyitja a következő napi teendőinek listáját. No, ez nem az a fajta listázás, rangsorolás, tervezés, amire én gondolok.

Ne akarjunk mindent bezsúfolni egyetlen nap 24 órájába! Állandó feszültségben fogunk így futni az időnk után, az elvégzett feladatok sem fognak sikerélményt jelenti számunkra, hiszen mindig marad még számolatlan elvégzendő a listán. És akkor arról még nem is szóltam, hogy mennyire demotiváló, amikor az aznap el nem végzett teendőket egy újabb listába görgetjük át!

Hogyan szervezd ésszerűen a napod? Tippek nagyszülőknek, aktív nyugdíjasoknak


1. Valóban elengedhetetlen teendők
Amikor megírjuk a listát, válasszuk ki belőle azokat (3-4 teendőnél ez ne legyen több!), amelyek elvégzése az adott napon elengedhetetlen. Gondoljuk át, hogy VALÓBAN elengedhetetlen – lejár a határidő; csak aznap érhető el az illető, akivel dolgunk van; akkor van nyitva az adott ügyfélszolgálat; aznapra van meghirdetve a szülői értekezlet; stb. – tehát objektív külső tényezők befolyásolnak-e minket.

2. Tennivalók, melyeket ideális lenne elvégezni
Azokból a teendőkből, amelyeknél a mi kezünkben van az irányítás, szintén válasszunk ki néhányat, amelyről úgy gondoljuk, hogy csak és kizárólag az adott napon ideális elvégeznünk.

3. Kerüljük a túl feszes időbeosztást
A fentiek listába rendezésekor érdemes átgondolnunk, hogy mire kb. mennyi időt kell szánnunk. Itt érdemes 5-10 perccel többel kalkulálnunk, ezzel is segítve, hogy ne érezzük annyira az idő szorítását a percre pontos kiszámítottság miatt. Ráadásul, ha ezt megtesszük, láthatjuk, hogy az eddigi lista kitölti-e a teendők elvégzésére szánható időt, vagy valamit még el kell hagynunk, vagy esetleg még beilleszthetünk.

4. Nem-et is kell tudni mondani
Fontos, hogy előre meghatározzuk, mennyi idő áll összesen a rendelkezésünkre, mennyit akarunk egyáltalán a listán szereplő feladatok elvégzésére szánni – és ehhez tartsuk is magunkat! Tanuljunk meg nem-et mondani! Bármennyire veszélyesnek és megvalósíthatatlannak tűnhet ez a hozzáállás, egy idő után világosan fogjuk látni, hogy „nem dől össze a világ”, viszont mennyivel kevesebb stresszel intézzük a dolgainkat, ha nem-et tudunk mondani bizonyos helyzetekben.

5. Racionális időbeosztás
Készíthetünk menetrendet is - érdemes a kiválasztott teendőket egyfajta racionális sorrendbe állítani. Két fontos megbeszélés közé pl. akár az utazás közben beilleszthető egy-egy telefon, esetleg beugorhatunk a postára, vagy megvehetjük a barátunk számára a születésnapi könyvutalványt.

6. Segítségkérés
És végül ne szégyelljünk segítséget kérni! Vegyük igénybe a technika adta lehetőségeket! Rendeljünk például neten, kérjünk házhozszállítást, használjunk internet bankot. A barátokkal, szomszédokkal is osztozhatunk a teendők egy részén.

Sokan nem szívesen terhelik gyermekeiket azzal, hogy saját maguk számára kérnének segítséget. Úgy gondolják, megvan a maguk baja, eleget futkosnak nélkülünk is. De lehet, hogy egy kis egyeztetéssel mindkét fél jól járna. A vejemnek például a munkahelye mellett van a gyógyszertár, így ő az ebédszünetben ki tudja váltani a gyógyszeremet, én pedig - mivel posta közelében lakom, valamennyi csekk és levél feladását intézem. Ráérek elmenni az unokámért az óvodába, így a lányomnak több ideje marad a bevásárlásra, és azt a pár dolgot, ami nekem kell, könnyedén hozzácsapja a sajátjukhoz. Nekem meg mindegy, hogy tőlük, vagy a boltból sétálok haza a kis szatyrommal.

A fentiek persze csak röpke ötletek - mindenkinek saját belátására van bízva, ki hogyan, mennyit akar, tud megvalósítani belőlük. De egy bizonyos: ha nincs kellő mennyiségű szabad időnk, ha nem tudunk valóban kikapcsolódni, pihenni, feltöltődni, ha nem vállaljuk fel, hogy tudatosan szervezzük, tervezzük mindennapjainkat, akkor csak futunk az eltűnt idő nyomában.

Szerző: Galla Krisztina családpedagógiai tanácsadó, life coach
Fotó: Freepik/prostooleh

Címkék: nagyszülő, unoka, aktív nyugdíjas, család

Kapcsolódó cikkek

Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére
Hogyan segítheti a nagyszülő a szülők mindennapjait - 6 jótanács a konfliktusok elkerülésére

Sérelem-sérelemre gyűlik, pedig mi csak merő jó szándékból akarunk segíteni a fiataloknak. Hol rontjuk el? Hogyan kell úgy segíteni felnőtt gyerekünknek, hogy az ne tolakodás, hanem valódi segítség legyen? Mi a teendő akkor, ha mi másképpen nevelnénk az unokát, mint a szülők? Kitakaríthatjuk-e a fiatalok lakását kérdezés nélkül?

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? 7 tanács, amit minden leendő és gyakorló nagyszülőnek tudnia érdemes!

tovább a cikkre
Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?
Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy az egész család ránk telepszik? Önzőségnek számít-e, ha nem jut elég idő az unokára? Legyen-e lelkiismeret-furdalásunk, ha időnként fárasztónak érezzük az unokázást? Miért nem tudnak a fiatalok hálásak lenni akkor, amikor mi annyi mindent megteszünk értük?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza