Nem tudod egyben lenyelni a gyógyszert? Melyik tablettát tilos összetörni? A gyógyszerész válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Nem tudod egyben lenyelni a gyógyszert? Melyik tablettát tilos összetörni? A gyógyszerész válaszol Melyik gyógyszert szigorúan tilos összetörni, illetve levenni róla a bevonatát, és melyiket szabad? Az elmúlt 15 évben sokat változott a gyógyszergyártási technológia, így az sem mindegy, hogy melyik gyógyszert hogyan vesszük be! Gyógyszerész szakértő tanácsai a gyógyszer összetöréséről és helyes gyógyszerbevételről. Melyik gyógyszert tilos összetörni vagy kivenni a burkolatából, és melyiket szabad? Mi a következménye annak, ha mégsem tartjuk be az előírt utasítást? A gyógyszerek bevétel előtti összetörésről és megfelezéséről a legilletékesebb szakértőnkhöz fordultunk, dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerészt kérdeztük.

4 fajta gyógyszer, amit nem szabad összetörni


1. Gyulladáscsökkentők - tilos a burkolatot levenni róluk
- Nagyon aktuális a téma felvetés, mert a gyógyszerek gyártásának technológiája rengeteget fejlődött az elmúlt 10-15 évben. Régen a szájon át alkalmazandó készítményeket csak egyszerű préseléssel alakították tablettákká. Vannak azonban olyan hatóanyagok, amelyek izgatják a gyomor nyálkahártyát, sőt fekélyt is okozhatnak, például egyes gyulladáscsökkentők. Az ilyen hatóanyagú készítményeket olyan külső bevonattal látják el, amely megakadályozza a tabletta szétesését a gyomorban és csak a belek lúgos közegében szabadul fel a hatóanyag - mondja dr. Matejka Zsuzsanna.

2. Gyomorsav ellenálló bevonatok a gyógyszeren - nem hat, ha a burkolat lekerül
- Vannak olyan hatóanyagok is, amelyeket a gyomor sósavas közege egyszerűen elbont, azaz nem alakul ki a kívánt hatás. Az ilyen hatóanyagú tablettákat is gyomorsav ellenálló bevonattal kell ellátni - teszi hozzá.

3. Elhúzódó felszívódású tabletták - a burkolat a hosszan tartó hatást szolgálja
- A legnagyobb fejlődés a gyógyszertechnológiában az úgynevezett elhúzódó felszívódású (retard) tabletták vonatkozásában történt. Ezekkel a módszerekkel tudják azt elérni, hogy napi 3-4-szeri adagolás helyett, csak 1 tablettát kelljen bevenni, ennek ellenére a vérszint és a hatás egész nap egyenletes marad. Az ilyen készítmények esetében már nem csak egyszerű külső, gyomorsav ellenálló köpenyt kap a tabletta, hanem a hatóanyagot mikrokapszulák formájában vonják be bélben oldódó bevonattal, és ezen mikrokapszulákból készítenek tablettát, amit szükség esetén még egy gyomornedv ellenálló bevonattal is ellátnak.

A fejlődés ezen a téren olyan szintet ért el, hogy már azt is tudják szabályozni, hogy ugyanazon tabletta mikrokapszuláiból a vékonybél különböző szakaszaiban milyen arányban szívódjon fel a hatóanyag.

4. Szellemtabletták - a váz emésztetlen marad
- Vannak olyan készítmények is, amelyeket "szellemtablettának" is hívunk, mert a tabletta váza, vagy köpenye emészthetetlen és a bélrendszeren áthaladva folyamatosan adják le a hatóanyagot, de az emésztetlen váz, vagy köpeny feltűnik a székletben.

Milyen káros következménye van annak, ha a gyógyszerről mégis lekerül a burok?
- A készítmények betegtájékoztatójában kötelezően szerepel a tabletta felezésére vagy összetörésére vonatkozó tilalom, ha ilyen különleges technológiával készült. Fontos, hogy alkalmazás előtt mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, mert ha olyan tablettát, vagy kapszulát törünk el, vagy nyitunk fel, amit nem szabad, akkor elmarad a hatás, vagy sérülhet a gyomornyálkahártya.

Ezek a tilalmak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt vonatkoznak. Vannak olyan nagy méretű tabletták, amelyeket még egy felnőtt is csak nehezen tud egyben lenyelni, például egyes C-vitamin készítmények. Ezeket akkor lehet félbetörni vagy aprítani, ha a betegtájékoztatóban  erre vonatkozóan tiltás nem szerepel - hívja fel a figyelmet a szakember.

Szerző: dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész
Fotó: Photopin

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.01.07