Főoldal > Cikkek > Betegségek > Székrekedés kisgyermekkorban: okai, tünetei és a megoldások

Székrekedés kisgyermekkorban: okai, tünetei és a megoldások

Szülőklapja képMelyek az egyértelmű jelei annak, ha a kisgyermeknek krónikus székrekedése van? Mitől alakulhat ki a szándékos székletvisszatartás gyerekeknél? Mit nem szabad tenni, ha a gyerekeknél ez a probléma áll fenn, és mi az, ami valóban segíthet? A gyermekkori krónikus székrekedésről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2015-06-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sok szülő, nagyszülő számára érthetetlen, hogy miért nem akar a kisgyermek kakilni. Ez a tünet rövid idő alatt tudattalanul is olyan eszközzé válhat a gyermek kezében, mellyel hatalmas kihívás elé állítja szüleit, akik ettől a végsőkig tehetetlennek érezhetik magukat.

A krónikus székrekedés az enkoprezis 3. típusa, mely sokkal több gyermeket érint, mint gondolnánk. A háttérben számos ok állhat, például helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, gyógyszer mellékhatás, szervi okok, de gyakran a gyermek lelkében keresendő a probléma - most ez utóbbiról beszélt a pszichológus.

Klári így írta le a vele történteket:
„Először nem is értettük, mi baja a kicsinek. Korábban is székrekedéses volt, mégis mindig kakilt, most meg sehogyan sem tudjuk rávenni. Próbálkoztunk már hashajtóval, kúppal, mindenfélével, de csak egyre rosszabb lett a helyzet! Székletét 7 napig tartja most már. Látom, hogy nagy baj van, de nem tudom, hogy segíthetnék neki. Egyszerűen NEM AKAR KAKILNI! Fél, hogy fájni fog. Minden napunk ezzel telik...”

Sok család életét mérgezi meg a mindennapi harc: a szülő vagy nagyszülő azt akarja, hogy gyermeke kakiljon, ő viszont nem akar. Nagy meccs ez, de jó ha tudjuk, a felnőttek ezt nem nyerhetik meg! Ám nagyszülőként is sokat segítheted unokádat, hogy túllendüljön ezen az időszakon.

A kulcs a gyermek szorongásának a feloldása, feszültségeinek levezetése: ha a háttérben álló okokat sikerül felderíteni, és megszüntetni, akkor a gyermek székletvisszatartása is oldódni fog.

Milyen tünetei vannak a krónikus székrekedésnek a gyerekeknél?

- korábban is volt székrekedése,
- semmiképpen sem akar WC-re menni, bilizni, pelusba kakilni,
- kakilási inger esetén addig szorítja vissza, amíg elmúlik az inger,
- alsóneműje foltos az átszivárgó béltartalomtól,
- sok mindentől fél, szorong,
- széklettartása befolyásolja az elalvást, és a napi teendőket is, a gyermek szinte mindig ezzel van elfoglalva.

A szülők, nagyszülők tehetetlennek érzik magukat, úgy érzik, nem tudnak a gyermeknek segíteni.
Fontos, hogy minél hamarabb figyeljünk fel erre a viselkedésre, ne várjuk meg, amíg a tünet rögzül.

Milyen lelki okok állhatnak a háttérben?

Ha erőltetik a szobatisztaságot
Sokszor a gyermek még idegrendszerileg nem érett, de a család már szeretné, hogy ne kelljen pelust hordani. Előfordul, hogy az óvodai beiratkozás miatt válik sürgőssé a gyermek szobatisztává válása.
Fontos azonban tudni, hogy ezt nem lehet siettetni. Ha erőltetjük, sürgetjük a folyamatot, azzal a gyermeknek lelki sérüléseket okozunk, mely később valamilyen zavar formájában megnyilvánulhat.

Óvodai beszoktatás miatti szorongás
Az anyától való elválás a gyermekek számára nagy szorongással jár. Vannak akik ezen hamar túljutnak, mások valamilyen testi-lelki tünetet produkálnak, például bepisilnek, bekakilnak, elalvási nehézségek jelentkeznek. Ha ezek a tünetek nem múlnak el, sőt fokozódnak, mindenképp érdemes pszichológushoz fordulni.

Elfojtott indulatok, szorongásra való hajlam
Ebben az esetben a tünet lényege, hogy a gyermek elfojtja az indulatait. Szorong, magában tartja a feszültséget. Előidézheti: az anyától elválás, vagy kistestvér születése, egyéb traumatizáló életesemények.
A szorongásra való hajlam öröklődik is, és utánzással is elsajátítja a gyermek a szülő hozzáállását, problémamegoldását. Sajnos a szorongó szülők gyermeke is szorongó lesz bizonyos mértékig.

Bármi is áll a háttérben, a tünetet komolyan kell venni, ugyanis hosszútávon szervi problémákat is okozhat. Aki sokáig tartogatja a székletét, annak előbb-utóbb tényleg fájdalmas lesz a vécézés, az inger elfojtása lelassítja az emésztési folyamatokat, kitágulhat a végbél, és folyamatos hasfájást, puffadást eredményezhet.

Mit NE tegyünk, ha a gyermeknek székrekedési gondjai vannak?
 • Ne szidjuk, ne szégyenítsük meg a tünete miatt! Ő ezt NEM TUDATOSAN csinálja, ez egy tünete valaminek.
 • Ne akarjunk mindenáron segíteni! A folyamatos hashajtózás, kúpozás, beöntés káros lehet a szervezetére, és csak a gyermek ellenállását fokozza. A külső beavatkozások kiveszik a gyermek kezéből a kontrollt, azt érezheti, ő valamit nagyon nem tud megcsinálni. Ettől önbizalma is nagymértékben sérülhet.
 • Ne erőltessük a gyermek bilizését, kakilását.
 • A túl sok figyelem, a tünettel való túlzott foglalkozás csak a szorongást fokozza a gyermekben.
 • Ne dicsérjük agyon, ha végre kakil! Közöljük vele, hogy örülünk, de ez a természetes. Látja, milyen ügyes volt, hogy le tudta győzni a félelmét. (Fontos, hogy megerősítsük mindenben, amiben ügyes.)
 •  
Hogyan segíthetünk a kisgyereknek, ha már észleljük a tüneteket?
 • Igyekezzünk a háttérben lévő okokat minél hamarabb, és hatékonyabban feltérképezni.
 • Fogadjuk el, hogy a gyermek székletvisszatartása egy tünet, mely egy háttérben meghúzódó problémára utal.
 • Beszélgessünk vele! Mondjuk el neki, hogy mindenki kakil, minden nap. Mi nem tudunk helyette kakilni, ez az övé, neki kell kinyomnia. Elmondhatjuk, lerajzolhatjuk a táplálék útját a szánktól a végbélig, hogy tudja, mi hogyan működik a testében.
 • Mondjuk el neki, hogy nem baj, ha haragszik ránk! Az a jó, ha ki tudja fejezni haragját, nemtetszését. A túlzottan szorongó gyermek nem kiabál, nem toporzékol, csendben magába fojt minden indulatot. Segítenünk kell, hogy az érzelmek, természetesen megfelelő keretek között utat törhessenek maguknak. (Pl. ha nagyon dühös, kiáltson nagyot, vagy dobbantson, vagy vágjon valamit földhöz, püföljön párnát, stb.).
 • Fontosak azok a tevékenységek, melyeket felszabadultan végez, pl. játszótéren csúszás-mászás, trambulinban ugrálás, szaladgálás, éneklés, táncolás.
 • A kaki elfogadását segítheti a gyurmázás, festés, homokozás. (Sok gyermeket zavar, hogy piszkos, büdös a kakija, esetleg a mi reakcióinkat építette be – ezeket érdemes feloldani).
 • Ilyenkor fokozódhat az anyához való ragaszkodás. Ezt viseljük el, engedjük meg. Szorongásukat ilyenkor az édesanya közelsége, szeretete, elfogadása oldja a leghatékonyabban.
 • Ha a (mintául szolgáló) szülő vagy nagyszülő is szorong, hasznos lehet valamilyen szorongásoldó technika (pl. relaxáció, autogén tréning) elsajátítása, és mindennapos alkalmazása, akár a gyermekkel együtt.
 • Hasznos lehet A láthatatlan fonal c. mese (író: Patrice Karst), és a relaxációs mesekönyvek.

Láthatjuk, hogy mennyire összetett ez a széklet-visszatartási probléma a kisgyermekeknél. Fontos tudni, hogy ha nem sikerül otthon megoldanunk a problémát, mindenképp és minél előbb forduljunk pszichológushoz!  A szakember megtanítja a relaxálás technikáját, és játékterápiával segít feloldani az elfojtott indulatokat, feszültségeket. És nem utolsósorban nevelési tanácsokkal látja el a szülőket.

Ne szégyelljünk segítséget kérni, hiszen a gyermek testi-lelki egészsége a tét!

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: székrekedés gyermekkorban, székrekedés gyerekeknél, krónikus székrekedés, székletvisszatartás, székrekedés lelki háttere

Kapcsolódó cikkek

Kötőszöveti meszesedés–nemcsak idős korban, már csecsemőknél is okozhat gondot: Végre megelőzhető!
Kötőszöveti meszesedés–nemcsak idős korban, már csecsemőknél is okozhat gondot: Végre megelőzhető!

Új módszert fedeztek fel a kötőszöveti meszesedés megakadályozására magyar kutatók - tájékoztatott róla az MTI. A friss kutatási eredményeknek köszönhetően a megelőzés egyszerű és költséghatékony terápiával megoldhatóvá válik.

tovább a cikkre
A vizelettartási zavar súlyos betegség tünete is lehet! Ezért küldd el orvoshoz a párod
A vizelettartási zavar súlyos betegség tünete is lehet! Ezért küldd el orvoshoz a párod

Ha a te párod is struccpolitikát folytat a betegségekkel kapcsolatban, akkor neked érdemes kézbe venni a dolgokat és odafigyelni rá - észrevenni a tüneteket, olvasni a jelekből, és óvatosan kipuhatolózni, hogy ha valami nincs rendben. Próbáld megértetni vele, hogy az apróbb kellemetlenségek is komoly betegségbe fordulhatnak át, ha kezeletlenül maradnak.

tovább a cikkre
9 hétköznapi dolog, ami férfiaknál inkontinenciát okozhat - Nem csak nők szenvednek vizelettartási zavarokkal!
9 hétköznapi dolog, ami férfiaknál inkontinenciát okozhat - Nem csak nők szenvednek vizelettartási zavarokkal!

Az inkontinenciát elsősorban női betegségnek tekintik, ám nem elhanyagolható tény, hogy minden negyedik férfi élete folyamán előfordul, hogy zavar lép fel ebben a folyamatban. Hogyan ismerd fel, ha párod is ezzel a problémával küzd? Hogyan segíthetsz neki?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza