Levendulaszüret és levendulafesztivál 2018: 10 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz az országban - Hétvégi programnak

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Levendulaszüret és levendulafesztivál 2018: 10 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz az országban - Hétvégi programnak Beköszöntött a nyár és már itt is a bámulatos látványt ígérő levendulavirágzás. Az országban számos helyen várják az érdeklődőket egy kis közös levendulaszüretre, ami gyerekekkel is remek mulatság. Összeállításunkban az idei helyszínek közül szemezgettünk. Lilába öltözik a táj, virágzik a levendula: az idei évben is pazar látványt ígérnek a magyar levendulamezők.  Az országban számos helyen várják az érdeklődőket egy kis közös levendulaszüretre, ami gyerekekkel is remek mulatság. Összeállításunkban az idei helyszínek közül szemezgettünk.


Tudod, mi mindenre jó a levendula?
Illóolajának fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása van, ezért előszeretettel használják kozmetikumokban, alvászavarkezelésre pedig kapszulázott formában. Egyre keresettebb a levendulaméz, szárított virágát pedig aromaterápiás párnák töltőanyagaként, teaként, molyriasztóként, valamint fűszerként élvezhetjük.

Ha kedvet kaptatok egy kis levendulaszedéshez, itt tehetitek meg:


10 helyszín és időpont, ahol levendulát szüretelhetsz 2018-ban


1. XIV. Tihanyi Levendulafesztivál és Levendula Hetek
Magyarország talán legismertebb levendulamezője Tihanyban található, hatalmas területen várja vendégeit. Június 15-től 22-ig "Levendula szedd magad!" akció keretében, virágszedő táskák megvásárlása fejében lehet levendulát gyűjteni és közben akár a levendulalepárlás folyamatát is megismerhetik az érdeklődők.

Június 22-től július 1-ig pedig a Levendula Hetek alatt számos programmal gondoskodnak a vendégek szórakoztatásáról. Gyerekeknek készülnek a népi játékparkon túl kiskertészettel, kirakókkal, rajzolófallal, bábszínházzal, dobálósarokkal és ládavasúttal.

Esemény: XIV. Tihanyi Levendulafesztivál és Levendula Hetek
Helyszín: Tihany, több helyszínen (Belső-tó partja, Pisky sétány, Mádl Ferenc tér)
Időpont: 2018. június 15 - július 1.
Bővebb információ itt »




2. Kőröshegyi levendulás
A tavalyi évben volt az első szüretidény a Kőröshegyi levendulásban. Júniusban szívesen látnak mindenkit aki akár csak csodálni, akár szedni is szeretne levendulát. A birtokra a belépés 8 éves korig ingyenes, idősebbeknek korosztályos látogatói jegy váltható, ha csak nézelődni szeretne.

Szüretelni kizárólag az ott vásárolható kosarakba lehet, amelyek különböző méretűek és árúak, azonban aratókosár vásárlása esetén nem kell látogatói jegyet vásárolni. A sorok között nincs árnyék, így a napfényvédelemre mindenki figyelmét felhívják. Javasolt naptej, kalap használata, különösen kisgyermekek esetében!

Esemény: Levendulaszüret Kőröshegyen
Helyszín: 8617 Kőröshegy, Dózsa György köz
Időpont: 2018. június 02-30. 09:00-18:00
Bővebb információ itt »

3. Kapolcsi Levendulafesztivál
Levendulafesztivál és szüret lesz a kapolcsi levendulásban. A kicsiket levendula játszóházzal várják, de lehetőség van tortatál vagy kisszék festésére is, valamint levendulabuzogány és -koszorú készítésére. Aki túlságosan kimelegedne a játékban, megmártózhat, úgyhogy ne hagyjátok otthon a fürdőruhát sem!

Esemény: Kapolcsi Levendulafesztivál
Helyszín: Hazai Provence Vendégház, 8294 Kapolcs, Kossuth utca 84.
Időpont: 2018. július 14. 10:00-19:00
Bővebb információ itt »

Ezen a videón megnézheted, hogy készül a levendulabuzogány:



4. Levendula - Szedd Magad 2.0
Baranya megyében is rejtőzik gyönyörű levendula ültetvény, méghozzá Újpetrén. A levendulaszedés után a helyszínen vásárolható levendulás méz, levendulavíz, illetve levendulaolaj is, de mivel a közelben van Siklós vára, ha nem fáradtatok el, akár oda is elkirándulhat a család.

Esemény: Levendula - Szedd Magad 2.0
Helyszín: 7766 Újpetre, a levendulatábla legegyszerűbben a Kossuth utca felől közelíthető meg.
Időpont: 2018. június 09-10., 10:00–18:00
Bővebb információ itt »

5. I. Levendula "Szedd magad" napok - Lesenceistvánd
Lesenceistvánd egy Veszprém megyei község, ahol a helyi Levendulabirtokon kerülnek megrendezésre az I. Levendulanapok, két hétvégén keresztül várják a lelkes szüretelőket. A „Szedd magad napok” ideje alatt a Birtok ingyenesen látogatható, szívesen fogadnak sétálni, kikapcsolódni vágyókat és fotósokat is!

Arató papírtáska a helyszínen vásárolható, és ha támogatni szeretnéd a birtok munkáját, támogatói jeggyel megteheted. Cserébe a büfében vendégük vagy egy hűsítő levendula- vagy bodzaszörpre.

Esemény: I. Levendula "Szedd magad" napok
Helyszín: 8319 Lesenceistvánd, Lesenceistvánd hegy, a Mária kápolna alatt
Időpont: 2018. június 9-10. és június 16-17. 09.00-18.00
Bővebb információ itt »

6. Indul a levendula! - Nyírtelek
Az ültetvény 2000 tő levendulából áll, ennek fele angol, másik fele pedig francia levendula, ez utóbbi virágzására várják idén a látogatókat. Aki csak fényképezni,sétálni szeretne azt is sok szeretettel várják a szervezők, de természetesen a levendulaszedésre is van lehetőség. A virágok tépése, szakítása tilos, metszőollót korlátozott számban tudnak biztosítani, így érdemes otthonról hozni.

Esemény: Indul a levendula!
Helyszín: Cuki Levendula Kert, 4461 Nyírtelek, Felsősóskút tanya 54/A.
Időpont: 2018. június 10. 10.00 - 19.00
Bővebb információ itt »



7. Levendulaszüret - Esztergom
Az esztergomi mini levendulás kitárja kapuit a levendulázni vágyók előtt. Virágszedés mellett lehetőség lesz tihanyi levendulatő, gyönyörű levendulás kerámiák, zsákocskák, párnák, szappanok, csokoládé, szörp, mézeskalács, lekvárok, csokrok és kozmetikumok vásárlására is. Minden látogatót egy levendulaszörpre vagy sütire vendégül látnak!

Esemény: Levendulaszüret
Helyszín: 2500 Esztergom, Kettőspincesor 17.
Időpont: 2018. június 9-10; 16-17; 23-24. 08:00-20:00.
Bővebb információ itt »

8. Győrsági SZEDD MAGAD levendula fesztivál
Korlátlan mennyiségű levendulaszedési lehetőséget ígérnek a Sági levendulásban, a helszínen vásárolható aratótáskába, viszont saját metszőolló szükséges. Sétálhatunk a kb. 3500-4000 tőből álló levendulatengerben, de a túrázni vágyóknak Pannonhalma sincs messze. Lehet hozni plédet, kisszéket, lehet aludni, pihenni, lábat lógatni és akár piknikezni is. Megismerkedhettek a helyi levendulás mézzel, de lesz még profi fotós, gyerekjóga, felnőtt jóga, hangtálas relaxáció, előadások és más meglepetések!

Esemény: Győrsági SZEDD MAGAD levendula fesztivál
Helyszín: Sági Levendula, 9084 Győrság, Akác utca
Időpont: 2018. június 10 - június 30.
Bővebb információ itt »

9. I. Csömödéri Levendula Ünnep
A Zala megyei Csömödéren először kerül megrendezésre levendulaünnep, de a kisközség lelkesen készül. Ízelítő a tervezett programokból: népi játékok, kirakodó vásár helyi kézművesekkel, levendulás finomságok, levendula "szedd magad".

Esemény: I. Csömödéri Levendula Ünnep
Helyszín: 8957 Csömödér
Időpont: 2018. július 6-8. 12:00-18:00
Bővebb információ itt »

10. Levendulaszüret Somogysárdon
"Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, akkor látogass el hozzánk!" Ezzel invitál mindenkit a somogysárdi levendulás, ahol napnyugtáig vágható a levendula. És hogy miért addig? Gondoltak a kisgyermekes szülőre is,  akik szeretnének szedni, de a nagy nyári meleg akadályt jelentene a gyermekeknek, így az esti órákban is odalátogathatnak. Somogysárdon 1 hektárnyi francia levendula várja a szüretet.

Ha szedni nem szeretnél, fényképezhetsz vagy akár egy pokrócra leheveredve piknikezhetsz is. Szedéshez ollóra, metszőollóra szükség van! Érkezéskor nem kell se szatyrot, se kosarat venned, csokronként (kb. 100 szál) fizethetsz. A házi kedvenceket sem kergetik el.

Esemény: Levendulaszüret Somogysárdon
Helyszín: 7435 Somogysárd
Időpont: 2018. június 16-17., 10:00-napnyugtáig
Bővebb információ itt »

Fotók: Pxhere, Pixabay

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2018.06.07