Megkezdődött a tiszavirágzás! Különleges családi program a hétvégére!

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Megkezdődött a tiszavirágzás! Különleges családi program a hétvégére! Régóta készülsz a tiszavirágzásra, de eddig mindig lemaradtál róla? Akkor most itt a remek alkalom, mert megkezdődött a tiszavirágzás a Tiszakürt-Tiszainoki szakaszon! A rajzás egy páratlan természeti csoda, amit minden természetbarátnak egyszer az életében látnia kell. Feltétlenül vidd magaddal az unokádat ezen a hétvégén a Tiszához, hogy le nem maradjatok az idei rajzásról! A tiszavirágzás egy világra szóló csoda. És lehetséges, hogy ez a mostani lesz az utolsó hétvégi alkalom, amikor ennek a csodának a szemtanúi lehetünk. Mutasd meg gyermeked, unokád számára ezt a páratlan látványt!

A tiszavirágzást évente csak egyszer pár napig figyelhetjük meg
Rendkívül megkapó a kérészek rajzása, amit évente csak egyszer, június közepén figyelhetünk meg. A tiszavirágzás a mellékfolyókról indul, majd az alsóbb szakaszokról a Közép- és Felső-Tisza felé halad. Nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. Tömeges megjelenésük időpontját az időjárási viszonyok és a vízállás is jelentősen befolyásolja - a jelenség e tényezőktől függően a Tiszán rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól naplementéig.

A változékony, illetve a szokásosnál csapadékosabb időjárás mostanáig nem kedvezett az idei tiszavirágrajzásnak, pontosabban a várva várt "gálaműsorok" a szokásosnál szerényebben sikerültek. A hétvégére ígért kellemes időjárás viszont kedvez a programnak. Ha már régóta készültök erre az eseményre a családdal, akkor most van itt az ideje.

Mutatunk néhány fantasztikus képet kedvcsinálónak.


A tiszavirág ma már egész Európában csak a Tiszában található meg, ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk (Fotó: itthoneszakalfoldon.blog.hu)


A kérészek nászrepülését, szaporodásuk, illetve fennmaradásukat a Tisza mentén sajnos számos emberi tényező fenyegeti (Fotó: Szolnok Tourinform)


Európa – egykor elterjedt – legnagyobb méretű kérésze 1922-ben pusztult ki a Loire-ból. A Dunából 1974-ben tűnt el. (Fotó: Alfa Tours)


Magyarországon 1993 óta védett (Fotó: szolnaokvarosom.hu)


Természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint (Fotó: sentainfo.org)


Tippek a kiránduláshoz


1. Túraöltözéket válasszunk a programhoz. Könnyű esőkabát, vízálló lábbeli legyen a hátizsákban.
2. A fényképezőgépet semmiképpen ne felejtsük otthon.
3. A tiszavirágzást érdemes összekötni egy kis sétahajós programmal, amit a gyerekek nagyon fognak élvezni. (A tiszainoki kikötőből indulnak sétahajók).
4. Programtipp: XI. Szolnoki Tiszavirágfesztivál, http://tiszaviragfesztival.hu/
5. A tiszai harcsahalászlét, harcsapaprikást feltétlenül ismertessük meg a gyerekekkel.

Tiszavirágrajzás - szervezett túra tipp

Tiszakürti Arborétum
Cím: Tiszakürt, Bolza gróf u. 5.
Érdeklődés: www. tiszaviragzas.hu

Tiszavirágzás - videó
Bár a videofelvétel közel nem adja vissza a tiszavirágzás csodálatos hangulatát, természetbarát szíveket megérintő látványát, azért egy rövid videót mutatunk azok számára, akik a tiszavirágzást eddig még nem látták.


Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2016.06.16